Näillä vinkeillä kesämökki myyntiin

Pinnalla nyt

Kesämökkien myyntisesonki käynnistyy kunnolla viimeistään toukokuussa, kun suomalaiset kääntävät katseensa kohti tulevaa lomaa. Listasimme tärkeimmät neuvot kesämökin myyntiä suunnittelevalle.

Suomalaisiin kesämökkeihin liittyy usein paljon tunteita ja oman suvun historiaa. Jos mökki on ollut suvussa usean sukupolven ajan, voi päätös mökin myymisestä olla vaikea. Mikäli mökki on lähivuosina jäänyt vähälle käytölle, voi myyminen olla kuitenkin oikea ratkaisu. Mökki tarvitsee säännöllistä huolenpitoa niin sisältä kuin ulkoakin, ja jo muutaman vuoden käyttämättömyys näkyy pihan pusikoitumisena ja rakennuksen ränsistymisenä.

Mökkikauppaa suunnittelevan kannattaa hyvissä ajoin selvittää yhteiset oikeudet vesi- ja maa-alueeseen sekä tieosuuksiin. Uudet omistajat haluavat tietää tarkasti, millainen infrastruktuuri mökillä on: Mistä ja miten puhdasta vettä saa? Onko sähköt vedetty?  Miten viemäröinti toimii? Myös nettiyhteyden mahdollisuudesta kannattaa ottaa selvää.

Tontin rajat ja mökin kunnossapitohistoria

Kesämökkien tontit voivat olla usein suuria ja tontin rajat on hyvä merkitä selkeästi, jotta kiinnostuneet ostajat näkevät helposti mahdollisen rantaviivan pituuden sekä puuston määrän. Jos kyseessä on rantatontti, kannattaa selvittää veden laatu, vesialueen syvyys ja millainen kalakanta on.

Tulevia omistajia kiinnostaa rakennuslupien lisäksi myös mökin kunnossapitohistoria. Onko suuria remontteja tehty? Mitä materiaaleja on käytetty? Miten esimerkiksi eristys on hoidettu? On myös tärkeää listata tarkasti, mitä irtaimistoa mökkikauppaan kuuluu.

Kuntokartoituksen teettäminen voi olla kannattavaa, mikäli rakennuksen arvo on huomattava, sauna on samassa rakennuksessa asuintilojen kanssa tai jos ilmanvaihdossa on ongelmia. Nuohouksen teetättäminen kuuluu myyjän vastuulle.

Viimeinen silaus ennen näyttöä

Kuten tavallinen kotikin, myös mökki kaipaa viimeisen silauksen ennen ensimmäisiä kiinnostuneita katsojia. Pihapiiristä tulee raivata rojut piiloon, leikata ruoho ja varmistaa esteetön pääsy tontille. Mökki kannattaa siivota huolellisesti ja varmistaa, että potentiaalinen ostaja pääsee aistimaan mökin tunnelman aidoimmillaan.

Mökkikaupan kynnyksellä kannattaa muistaa ilmoittaa näytöistä myös naapureille, jotta nämä eivät ihmettele vieraiden autojen liikehdintää mökkitiellä. Osa mökin katsojista saattaa käydä omatoimisesti tutustumassa tonttiin.

Vapaa-ajan kohteen myyjän on myös hyvä huomioida, että mökkikaupoissa maksetaan aina luovutusvoittoveroa, mikäli myynnistä tulee voittoa.

 

Kysyimme SVK-Mökkibarometrillä välittäjiltämme, miltä vuoden 2017 mökkimarkkina näyttää. Lue juttu täällä>>

Harkitsetko mökkisi myyntiä? Ota yhtyettä asiantuntijoihimme>>