Ainola

Ainola ja Ainolanranta on kaunista asuinaluetta Jyväskylän Jyväsjärven rannikolla Kuokkalan välittömässä läheisyydessä. Ainolasta keskustaan kertyy matkaa ainoastaan muutama kilometri Kuokkalan sillan ylittämällä Lutakon puolelle. Ainolassa kaikki on lähellä. Kuokkalan alueen palvelutarjonta on monipuolista ja laajaa, mutta myöskin keskustan palveluihin pääsee käsiksi alle puolen tunnin kävelyllä. Ainola tarjoaa kaunista ja rauhallista pääosin kerrostaloista koostuvaa asuinaluetta. Sen vahvuuksia on sijainnin lisäksi erittäin kaunis ympäristö. Jyväsjärven rannikkoalue tarjoaa kauniit puitteet myös ulkoilulle. Koko järvenkiertävä kevyenliikenteen väylä tarjoaa mukavat ulkoilu- ja lenkkimahdollisuudet.  

Paikallinen uutisartikkeli

Luonto tärkeintä

Ainolan asuinalueella asuu yli 2 600 ihmistä. Kuva: Mikko Vähäniitty / Keskisuomalainen

Jyväskylän kaupungin eläkkeellä olevalle hallintojohtajalle Erkki Pänkäläiselle urheilu ja kuntoilu ovat olleet aina hyvin tärkeitä asioita. Pänkäläinen tavataan hiihtämässä niin Jyväsjärven jäällä kuin kaupungin eri latureiteillä.

  • Olen onnekas, sillä pääsen rakkaan harrastukseni pariin suoraan kotiovelta.

Ainolanrantaan hurmaantunut asukas siis hiihtää ja kävelee ja kesäisin pyöräilee suositulla Rantaraitilla.

  • Aiempina talvina olen myös luistellut paljon Jyväsjärvellä, Pänkäläinen kertoo.

Hänet nähdään myös säännöllisesti kaksi kertaa viikossa Hutungissa tenniskentällä.

Luonto tärkeintä

Luonnon läheisyys oli pääkriteeri Pänkäläisen asuntokaupoissa. Ystävät kummastelivat muuttoa, sillä yleensähän eläkkeelle siirtyneet seniorikansalaiset muuttavat mieluummin lähiöiden omakotitaloista keskustan palveluihin, mutta Pänkäläiset muuttivatkin Yrjönkadulta lähiöön.

  • Maaseudulta kotoisin oleva kaipaa aina maalle. Sanon aina, että asun nykyään kaupungin keskustassa maalla järven rannalla.

Luontoa riittää. Näkymä olohuoneen ikkunasta ei paljasta, että pienellä Ainolan asuinalueella asuu yli 2 600 ihmistä, ja että vierestä kulkeva Rantaraitti on kaupunkilaisten suosituin lenkkipolku. Sen sijaan saa ihailla tiuhaa metsikköä, poimia ikkunan alta kesällä metsävadelmia ja kuunnella lintujen laulua.

Jyväsjärven moni-ilmeinen rantamaisema on jokaiseen vuodenaikaan rentouttava ympäristö myös Ainolan asukkaille, ei pelkästään rannoilla ja järvellä liikkuville kaupunkilaisille.

Kaikki palvelut

Pänkäläinen ei keksi mitään, mitä hän ei Kuokkalasta saisi.

Sieltä saa kaikki palvelut, mitä ihminen tarvitsee, kaupat, posti, lääkärit, apteekki, sivukirjasto, koulut, päiväkodit, ravintolat, pitseriat, kioskit, jne.

  • Tämä on kaupungin ainoa asuinalue, josta ei ole vähennetty mitään palveluja, päinvastoin niitä lisätään koko ajan, Pänkäläinen selvittää.

Varsinaisesti Ainolan alueella on vain yksi kauppa, mutta se tuntuu riittävältä.

Jyväskylän keskusta on myös niin lähellä, että sinnekin on vaivaton lähteä asioimaan vaikka kävellen, mutta erityisesti pyöräillen.

  • Kyllä täältä bussillakin pääsee kaupunkiin, ja jos jaksaa sillalle asti kävellä, pääsee vielä helpommin.
Autoille vähän tilaa

Löytyypä lopuksi yksi asia, mikä Pänkäläiseltä saa moitteita.

  • Parkkipaikkatilanne on surkea. Meidänkin taloyhtiöllä on vain kaksi vieraspaikkaa. Jos vieraita on useammalla perheellä yhtä aikaa, autoa ei saa minnekään.

Lappuliisa onkin jatkuvasti vieraileva tähti Ainolan katuvarsilla.

  • Onneksi täällä sentään asukkaat saavat autonsa aina parkkiin, toisin ovat asiat Lutakossa. Siellä ei riitä autopaikkoja edes asukkaille, Erkki Pänkäläinen paheksuu.

Kirjoitus on alun perin julkaistu Keskisuomalaisessa 23.1.2010. Teksti: Eija Juutilainen / Keskisuomalainen

Paikallisuutiset

Keskisuomalainen - uutiset
Keskisuomalainen - uutiset
Lue lisää
Kirittäret lähtee tällä kertaa välieriin altavastaajana – Toistaako Emma Sallinen vuoden takaisen hurjan tempun?
Kirittäret lähtee tällä kertaa välieriin altavastaajana – Toistaako Emma Sallinen vuoden takaisen hurjan tempun?
Viime vuoden välieräsarja ratkesi mieleenpainuvasti. Neljännen välierän supervuoroparissa Emma Sallinen löi Kirittäret finaaliin kahden palon ajolähdöstä. Sallinen kumautti välilyönnin polttolinjan taakse, ja Marjukka Urpelainen juoksi kotiin finaalipaikan arvoisesti. Nyt Naisten Superpesiksen välierät...
Lue lisää
Kommentti: Pori olisi ollut helpompi vastus Kirittärille
Kommentti: Pori olisi ollut helpompi vastus Kirittärille
Naisten Superpesiksessä on tällä kaudella ollut kolmen kovan joukko: Porin Pesäkarhut, Lapuan Virkiä ja Kirittäret Jyväskylästä. Kaikki kärkijoukkueet ovat erittäin tasaväkisiä. Viime kauden kaltainen Kirittärien ylivoima loistaa nyt poissaolollaan.Vaikka Pori voitti runkosarjan, se olisi ollut Kirittärille...
Lue lisää
Keskisuomalainen - Kotipeili
Keskisuomalainen - Kotipeili
Lue lisää
Vesi menee alas, kosteus nousee ylös
Vesi menee alas, kosteus nousee ylös
Omakotitalokauppa ja etenkin vanhojen omakotitalojen myynti käy nihkeästi, näin kiinteistönvälittäjät ovat meille kertoneet. Olisiko yhtenä syynä huonoon kauppaan talojen puutteellinen salaojajärjestelmä ja näin ollen vajavainen kosteuseristys.Syitä siihen, miksi salaojaremonttia ei ole tehty, on monia....
Lue lisää
Imupoikien näkymätön työ
Imupoikien näkymätön työ
Kun ajan patinoimia arvorakennuksia saneerataan nykyaikaisiksi asunnoiksi, purkutyö voi olla yhtä tarkkaa kuin uuden rakentaminen. Suojelukohteissa on edettävä kieli keskellä suuta, ettei vahingossakaan hävittäisi mitään arvokasta.Hyvät kumppanit ja erikoisosaajat ovat rakentajalle arvokkaita kavereita.Yksi...
Lue lisää