Haapaniemi

Haapaniemi on Jyväskylän kaupunginosa nro. 68. Haapaniemi on myös kyseisessä kaupunginosassa sijaitseva asumalähiö sekä Päijänteessä oleva niemi, jolla asuinalue sijaitsee. Haapaniemen alueeseen kuuluu niemen kärjessä olevat alueet, niemen ja Väinölän välissä sijaitseva Iso-Haapasaari sekä Vuoritsalon saari. Iso-Haapasaaressa on luontopolku, joka esittelee alueen pienehköjä lehtoja, rantamaisemia, vanhaa metsää ja niittyjä sekä kallioalueita. Haapaniemi onkin hyvin luonnonläheinen alue, mikä tarjoaa hyvät ulkoilumahdollisuudet luonnonhelmassa. Kuitenkin liikenneyhteydet kaupungin keskustaan ovat kunnossa. Haapaniemessä sijaitsevat Noukanniemen veneilykeskus, Savutuvan Apaja, SOS-nuorisokoti ja Haapaniemen koulu. Sammallahden alueella entisissä Vaajakosken tehtaiden rakennuksissa sijaitsee Palloilukeskus Hutunki.

Lähde: Wikipedia - lisää täältä

Paikallinen uutisartikkeli

Tilan oma poika

Haapaniemestä on muun muassa kauniita näkymiä Päijänteelle. Kuva: Jaana Kautto / Keskisuomalainen

Oksalan tila Haapaniemessä elää uutta kukoistustaan. Vanha 1937 rakennettu tilan päärakennus remontoitiin täydellisesti reilu kaksi vuotta sitten. Tilan nuori isäntä Juhamatti Rutanen asuttaa tilaa yhdessä vaimonsa Taru Rutasen, lapsukaisten, kaksivuotiaan Emmiinan ja viisivuotiaan Vihtorin sekä Paavo-koiran kanssa.

  • Otimme muun muassa vanhat lattialaudat esiin ja maalasimme ne vaaleanharmaiksi. Maalasimme muutenkin kaikkialta kolmesta kerroksesta, keittiön siirsimme huoneesta toiseen sekä purimme seinää valoisuuden lisäämiseksi. Viime kesänä puolestaan teimme piharemontin ja salaojituksen talon ympärille, luettelee tilan isäntä, joka maanviljelyn ohella pyörittää omaa Puu–ST Oy -metsänhoitoyritystään. Yritys tekee pihapuiden kaatoja ja metsänhoitotyötä Keski-Suomessa.
  • Kaadan myös puuta omasta metsästä ja myyn polttopuusäkkejä.

Tilalla viljellään viljaa, ruista, ohraa ja kauraa. Oksalan tilan historia ulottuu aina 1600-luvulle saakka, ja se on aina ollut saman suvun omistuksessa. Tila on yksi Haapaniemen kolmesta kantatilasta. Oksalan lisäksi kaksi muuta ovat Haapaniemen tila ja Pellonpään tila. Viimeksi mainittua ei enää ole olemassa.

Tilan oma poika

Juhamatti Rutanen on tilan oma poika, omat vanhemmat Matti ja Sirpa Rutanen asuvat Leppälahdessa, mutta pihapiirissä asustaa Rutasen isovanhemmat, vanha isäntä ja emäntä. Yli 90-vuotias Mikko-pappa ja 84-vuotias Raili-mummi ovat jo sen verran iäkkäitä, että he viihtyvät omissa oloissaan omassa talossaan, mutta kuitenkin valvovan silmän alla.

Rutasen juuret ovat hyvin vahvasti kiinni Haapaniemessä. Hän kertoo opiskelleensa metsätalousinsinööriksi muualla ja molempien työpaikan vuoksi asuttu on myös Heinolassa. Kuitenkin koko ajan on ollut itsestäänselvää, että omalle tilalle asetutaan aikanaan.

Maaseudun rauhaa

Rutasen puolison Taru Rutasen kädenjälki näkyy tyylikkäästi kaikkialla, koti on moderni, kaunis maatila, jossa tilan vanha esineistö ja tunnelma pääsevät oikeuksiinsa. Perhe asuu ja elää keskellä maaseutua, mutta aivan kaupungin kyljessä kiinni.

Maaseudun rauha onkin juuri se seikka, jonka Juhamatti Rusanen sekä muistaa omasta lapsuudestaan ja tunnistaa nykyelämästä. Tosin ennen vanhaan tie Noukanniemeen meni pihapiirin lävitse, mutta noin parikymmentä vuotta sitten tie muutettiin kulkemaan hieman edemmäksi. Rauha tuntuu ilmassa vieläkin, vaikka Haapaniemen kerrostaloasutus alkaa noin 200 metrin päässä omalta pihalta.

  • Meillä oli aiemmin myös eläimiä, mutta ei enää, Rutanen kertoo.

Hän katselee ikkunasta pelloille, ja muistelee, että pienenä poikana heinätöiden aikaan hän saattoi istua traktorin selässä ja ohjata sitä, kun muut tekivät heinätöitä.

Maine parantunut

Haapaniemen levoton maine on Rutasen mukaan myös parantunut melkoisesti, sillä aiemmin vuokrakerrostalot ovat muuttuneet suurelta osin omistusasunnoiksi. Muuten elämä on jatkunut samanlaisena, mutta yhtä asiaa Rutanenkin muiden asukkaiden tavoin toivoo.

  • Täällä oli aiemmin peräti kaksi kauppaa, mutta nyt ei yhtään, vain elintarvikekioski. Kuitenkin samaan aikaan lapsiperheitä muuttaa koko ajan ja uutta rakennetaan. Kyllä täällä lähikauppa menestyisi, Rutanen toivoo.

Lapsiperheet ovat tyytyväisiä omaan päiväkotiin ja alakouluun, jossa haapaniemeläiset lapset saavat käydä kahta ensimmäistä luokkaa.

  • Meillä käy kirjastoautokin, Rutanen sanoo.

Rutanen toteaa, että omilla lapsilla riittää leikkikavereita sekä päiväkodissa että ympäristössä, sillä Haapaniemessä asuu paljon juuri samanikäisiä lapsiperheitä.

Järviä joka puolella

Oman rauhan lisäksi Haapaniemen asukkaat saavat nauttia ylen määrin ympäröivästä luonnosta. Kun järviä on joka puolella, on uimarantaakin riittävästi, Rutasilla on oma sellainen. Viereinen Noukanniemi palvelee vierailijoitaan kesäisin ja talvisin.

  • Hiihtämään täällä pääsee mitä parhaiten jäälle, jos vain on jäätä. Viime talvena ei ollut.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Keskisuomalaisessa 29.11.2014. Teksti: Eija Juutilainen / Keskisuomalainen