Halssila

Halssila, Jyväskylän XVI kaupunginosa, kattaa Jyväsjärven pohjois- ja koillisrannan asuinalueet Aholaidasta Äijälänrantaan. Suuri osa asutuksesta on mahtavan Aittovuoren rinteillä, korkeuserot ovat suuria ja ylimmiltä kaduilta on näköala Päijänteelle asti. Halssilassa toimi kaupungin kivilouhimo vuosikymmenten ajan, mm. Taulumäen kirkon peruskivet ja vanhat katukivet on hakattu täällä. Halssilan hiihtomaa ja laaja latu- ja polkuverkosto tarjoavat mainiot ulkoilumaastot. Marjastus ja sienestys voi alkaa lähes kotiovelta. Jyväsjärveä kiertävä kevyen liikenteen väylä ja uimaranta sekä venevalkama ovat myös lähellä. Halssilasta on keskustaan 1-3 kilometriä, Seppälän ja Jyskänlaakson liikekeskukset ovat aivan vieressä. Vaajakoskentietä kulkee useita paikallisliikenteen bussivuoroja. Halssilan koulua käyvät alueen ala-asteikäiset Äijälänrantalaisia lukuunottamatta, oppilaita on n. 600. Yläaste käydään ensisijaisesti Huhtasuolla. Koulun vieressä on kirjasto, jonka jatkuvuus on nyt turvattu vahvalla kansalaisaktiivisuudella. Kunnallisia päiväkoteja on kaksi, Aittorinne ja Halssila. Äijälänrannassa on yksityinen päiväkoti Amiraali. Satoja seniorikansalaisia asuu Telkänpesän palvelukeskuksessa. Tiloissa toimii myös vauvauinti Pikkujoutsen. Jyväskylän seurakunnan Halssilan kirkko ja Adventtikirkko tarjoavat hengellistä ravintoa ja myös erilaisia kerhoja, mm. Partio. Suurhalssilan alueella on autokauppoja, katsastusasemia, autohuoltoja, rautakauppa, pesula, erikoisliikkeitä, kampaamoja, lähikauppoja, pizzeria ja ravintola sekä sanomalehtikonserni Keskisuomalainen. Viherlandia puutarhamyymälä on valtakunnallinen nähtävyys! Kivistön työväentalo on Jyvässeudun vilkkain tanssipaikka talvisin. Aholaidassa on koirien agilitykenttä.

Lähde: Wikipedia - lisää täältä

Haastattelu

 

 

Halssilassa on hauskaa asua!

Muutin perheeni kanssa Halssilaan 2006, pienen mökin paikalle tehtyyn uuteen omakotitaloon. Etsimme omakotitaloa pyörämatkan päässä keskustasta ja kävelymatkan päässä päiväkodista ja ala-asteesta. Täällä saimme lisäksi erinomaiset liikuntamaastot ja mainiot naapurit, olemmekin viihtyneet erinomaisesti.

Halssila on hyvin monimuotoinen alue ja asukkaita on todellakin vauvasta vaariin, tämä luo hyvin lämpimän ja suvaitsevaisen kasvuympäristön, hyvien ihmisten kylän. Kivistön työväentalo ei enää ole keskipiste, vaan Halssilan koulu ja kirjasto. Koululla on esiopetusta ja ala-aste, henkilökunta on erinomaista ja yhteistyö vanhempien ja Asukasyhdistyksen kanssa tiivistä, mm. keväällä pidetään yhteinen siivouspäivä. Halssilan Asukasyhdistykselle on myönnetty tunnustuspalkinto omalla asuinalueella tehdystä kestävän kehityksen edistämistyöstä 2009.

Viime aikoina olemme moneen kertaan joutuneet kampanjoimaan lähikirjastomme säilyttämiseksi. Viimeisimmät kampanjat ja mielenilmaukset levisivät 2014 myös muihin lähiöihin ja saimmekin kaupungin suunnitelmat muuttumaan, nyt voimme lopulta huokaista! Toivotan uudet asukkaat tervetulleeksi Halssilaan, olkaa myös aktiivisia tutustumaan naapureihin ja alueen seuroihin, kerhoihin ja porukoihin!

Paikallinen uutisartikkeli

Naapurustossa paljon lapsia

Halssilanmäki on kaupungissa mutta samaan aikaan luonnonrauhassa. Kuva: Matti Salmi / Keskisuomalainen

Kuukauden ikäinen poikavauva tuhisee babysitterissään ja katsoa tapittaa Mila-siskonsa, 4, ja Mico-veljensä, 7, touhuja. Lapsilla on hyvin tilaa elää ja leikkiä.

Anna, 36, ja Karo Luhanka, 37, rakensivat itse talonsa Halssilanmäelle kolme vuotta sitten. Talo on sananmukaisesti heidän toiveittensa täyttymys.

  • Olen paljasjalkainen halssilalainen, äitini ja monia vanhoja ystäviäni asuu täällä edelleenkin, ja ehdottomasti halusimme tänne takaisin. Muutimme Palokasta rivitalosta, Karo Luhanka sanoo.

Anna Luhanka kertoo, että he saivat tonttinsa vasta viidennellä hakukerralla.

  • Olimme siihen mennessä hakeneet jo kymmentä eri tonttia. Tämä tonttimme oli sillä kertaa ainoa haettava tontti, nainen huokaisee onnellisena.
Naapurustossa paljon lapsia

Se, että molempien vanhemmat asuvat lähellä, on yrittäjäperheen äidille suuri etu ja onni. Karo Luhangalla on oma yritys Mundus Aer Oy, ja vaimo on apuna samassa yrityksessä, tosin parhaillaan äitiyslomalla.

Pariskunta luettelee Halssilanmäellä asumisen etuja. Yhdeksi niistä listataan juuri se, että mummo asuu kävelymatkan päässä. Mila ja Mico kipaisevat helposti välillä mummolaan, ja äiti saa keskittyä kuopuksen hoitoon.

Muita huomion arvoisia etuja lapsiperheelle on se, että naapurustossa asuu paljon lapsia.

  • Tällä meidän kadulla Ohtokujalla asuu 30 eri-ikäistä lasta, pääosin ikähaarukassa kahdesta kahdeksaan vuoteen. Voit kuvitella, että vilskettä riittää, isä sanoo.

Perheen oma piha ei ole suurin suuri, mutta takapiha on pyhitetty täysin lapsille. Siellä on leikkimökki, trampoliini ja hiekkalaatikko. Aivan kodin vieressä oleva autojen kääntöpaikka on myös oiva alue lasten peleihin ja leikkeihin.

Autoliikenne on hyvin vähäistä, joten pelkoa autoista ei tarvitse tuntea. Äiti naurahtaa muistellessaan viime kesää, kun lapset pelasivat alueella sählyä, ja Mico tuli hakemaan mehua kaikille.

  • Siihen ei ihan yksi mehupullo riittänyt.
Hyvät leikkimahdollisuudet

Lasten leikkimahdollisuudet ovat muutenkin Halssilanmäen alueella erityiset, sillä aivan vieressä on Halssilan Ilvespuisto ja sen kaikki mahdollisuudet. Puistossa on kerhotoimintaa eri ikäisille, on perhekahvila, on liikuntamahdollisuuksia kesäisin ja talvisin ja lisäksi vielä leikkipuisto.

Monella suunnalla on lisäksi sankkaakin metsää. Se houkuttaa vähän isompia lapsia leikkeihin tai vaikka mustikoita poimimaan.

Halssilanmäen asukkailla on luonnollisesti kaikki Halssilan edut käytettävinä, muun muassa on oma päiväkoti, koulu ja kirjasto.

  • Ehdottomasti haluamme kehua niin äitiys- kuin lastenneuvolaammekin, se on monien mielestä kaupungin paras, Anna-äiti tietää.
Luonnonrauhaa

Yksi alueen eduista on sen sijainti. Molemmat toteavat asuvansa kaupungissa, mutta samaan aikaan täysin omassa luonnonrauhassaan.

  • Pyörällä pyöräteitä pitkin matkaa kaupungin keskustaan on vain kaksi kilometriä. Ja erityisesti täällä pyöräily käy myös kunnon päälle, on tuo mäki sen verran korkea ja pitkä, Karo Luhanka naurahtaa, mutta tunnustaa kuitenkin kulkevansa autolla töihin.

Luonnonläheisyys on aina yksi viihtyvyystekijä, ja Halssilanmäellä se on korostetusti läsnä joka puolella.

Talvisin vieressä on Halssilan hiihtomaa latuverkostoineen, kesäisin sama verkosto palvelee pururadalla lenkkeilijöitä, mutta myös luonnossa kulkijoita, marjastajia ja sienestäjiä.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Keskisuomalaisessa 13.4.2013. Teksti: Eija Juutilainen / Keskisuomalainen