Jyskä

Jyskä on Jyväskylän 66. kaupunginosa, jossa asuu noin 4900 asukasta. Alueella toimii Jyskänkoulu, sekä osana Jyskän koulua Tammirinteen päiväkoti-koulu, jossa päiväkotitoiminnan lisäksi on luokat 1 ja 2. Jyskän alue on rauhallista aluetta keskustan ulkopuolelta, kuitenkin hyvien yhteyksien ja palveluiden läheisyydessä. Nykyään Jyskä muodostaa yhdessä Vaajakosken kanssa Jyväskylän kaupungin hallinnollisen suuralueen Vaajakoski-Jyskä. Jyskän ja Vaajakosken välistä rajaa ei ole tarkoin määritelty.

Lähde: Wikipedia - lisää täältä

Paikallinen uutisartikkeli

Luonnon ääressä

Minna ja Ilkka Mäkitalo sekä Muru-koira viihtyvät Jyskässä. Kuva: Jaana Kautto / Keskisuomalainen

Paljon eri asioita harrastavalle perheelle Jyskä on onnen omiaan. On ollut mahdollisuus rakentaa oma, tarpeeksi iso talo metsän reunaan rauhaan, kuljettaa lapsia harrastuksiin tai lasten on ollut helppo kulkea niihin itse bussilla tai pyörällä. Ilkka ja Minna Mäkitalon neljän lapsen pesueesta kaksi asuu enää kotona, mutta vaihto pienempään asuntoon tai muualle ei ole tullut kysymykseenkään.

  • Kerran jopa mietimme, josko muuttaisimme lähemmäs harrastuksia, keskustaan, mutta lapset panivat kovasti hanttiin. Tämähän on ollut kaikkien koti alusta asti, Ilkka Mäkitalo muistelee.

Lapsista Miikka, 21, ja Metti, 20, opiskelevat Jyväskylässä. Nuorimmat Matias, 13 ja Matilda, 15 ovat vielä isän ja äidin seurana muutaman vuoden.

  • Kyllä Miikka ja Metti pyörähtävät kotiin vielä tuon tuosta, äiti toteaa.

Mäkitalot rakennuttivat talonsa vuonna 1993 Jyskään osittain siitä syystä, että isäntä toimi siihen aikaan luokanopettajana Jyskän koulussa.

  • Jyskä kuului tuolloin maalaiskuntaan ja saimme ostettua tämän tontin silloiselta E-liikkeeltä.

Opettajan toimi on sittemmin jäänyt, nykyisin Ilkka Mäkitalo työskentelee Humap Oy:llä. Minna Mäkitalo puolestaan toimii opettajana Vaajakummun koulussa.

Luonnon ääressä

Mäkitalojen kotitalo on isännän mukaan Jyskän korkeimmalla paikalla.

  • Tämä kotikatumme on 80 metriä korkeammalla kuin Jyväsjärven pinta.

Näkymät ovat hienot, mutta osittain myös siksi, että aivan talon vierestä alkaa umpimetsä, josta Minna Mäkitalo kertoo keränneensä talven suppilovahverot. Myös vattupusikot tulee koluttua yhdessä tai yksin.

Pariskunta ulkoilee metsässään kesät talvet ja ulkoiluttaa Muru-koiraansa. Helppo yhteys muun muassa Halssilan hiihtomaahan kulkee aivan nurkan takaa. Metsässä risteilee ulkoilupolkuja jokaisen makuun.

Oma kotikatu Jyskässä on heidän mielestään rauhan tyyssija. Tutulla kadulla on asunut paljon lasten leikkikavereita alusta asti, ja osasta asukkaita on tullut myös Mäkitalojen perheystäviä.

Jyskä ei kuitenkaan heidän mielestään omaa asuinalueena mitenkään erityistä identiteettiä, sillä asuinalue on muutaman tuhannen henkilön asukasmäärästä huolimatta levinnyt laajalle alueelle myös moottoritien eteläpuolelle.

Musiikkia riittää

Mäkitalojen arkkitehtoninen kotitalo on musiikkia täynnä. Soittimia löytyy joka huoneesta, onhan Ilkka Mäkitalo itsekin muusikko, klarinetisti ja muun muassa Jyväskylä Big Bandin johtaja. Minna Mäkitalo puolestaan laulaa Studiokuorossa, ja lapset sekä soittavat, laulavat että tanssivat. Nuorimmat opiskelevat musiikkiluokilla.

  • Miikalla on parikin bändiä, SiCi&The Boogie Brothers sekä Bluet. Metti puolestaan laulaa Take Away -tyttöyhtyeessä, isä kertoo ylpeänä.

Palveluista Mäkitalot yltyvät kehumaan Vaajakosken terveysasemaa, joka on myös jyskäläisten oma terveyskeskus.

  • Meillä on ollut esimerkiksi koko ajan sama omalääkäri, Harri Kasanen. Emme voi kyllä valittaa yhtään mistään, Ilkka Mäkitalo kertoo.

Alkuvuosina Jyskässä oli oma neuvola, mutta se lopetettiin, niin kuin on käynyt monella asuinalueella. Tosin Vaajakoski ei ole kaukana. Hammashoitola on Jyskän koulun yhteydessä.

Jyskän koulumaailma on luonnollisesti tuttu opettajaperheelle.

  • Tammirinteen koulu hyödyntää hyvin lähiluonnon, tietää Minna Mäkitalo.

Kauppojenkin valikoima tyydyttää perhettä, isommat ostokset saa lähiseudun automarketeista eikä kaupungin keskustakaan ole järin kaukana. Jyskän varastomyymälän uusi imagokaan ei tuottanut perheelle pettymystä, vaikka sitä vähän pelättiin.

Alueella on myös oma leipomo, josta kannattaa iloita.

Vaajakosken moottoritien läheisyys aiheuttaa luonnollisesti meluhaittaa moottoritien vieressä asuville eniten.

  • Ihmettelemme, että koko ajan kun olemme täällä asuneet, ongelman eteen ei ole tehty mitään, vaikka valituksia ja soraääniä kuulee taukoamatta, Ilkka Mäkitalo toteaa harmissaan.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Keskisuomalaisessa 29.10.2011. Teksti: Eija Juutilainen / Keskisuomalainen