Jyväskylä Keskusta

Jyväskylän keskusta on Jyväskylän vanhin ja keskeisin kaupunginosa. Se rajoittuu kaakossa Jyväsjärveen ja rautatiehen, koillisessa Tourujokeen, luoteessa Harjun puistoalueeseen ja lounaassa Jyväskylän yliopiston alueeseen. Jyväskylän keskusta on kaupunkimaisemaa parhaimmillaan. Keskustaa halkoo Kauppakatu osin kävelykatuna. Kävelykadun varrelle on keskittynyt monipuolisten palveluiden, ostosmahdollisuuksien ja ajanviettopaikkojen verkosto. Tavaratalot, kauppakeskukset, erikoisliikkeet, kahvilat, ravintolat, teatterit ja museot ovat kaikki sijoittuneet lähelle toisiaan ja asiointi autottomassa ydinkeskustassa on miellyttävää. Kauppakadun eteläpäässä löytyy Jyväskylän yliopiston kampusalue, joka on Suomen kauneimpia. Keskustan alueelta löytyy kaikki mitä arkielämään tarvitsee. Kauppakatu tarjoaa ostos- ja palvelumahdollisuudet, mutta myös ulkoilumahdollisuudet ovat keskustassa kivenheiton päässä. Jyväsjärvenrantaväylälle on 10 minuutin kävelymatka ja Yliopistokadun vierellä nouseva Harju tarjoaa myös ulkoilu- ja urheilumahdollisuuksia. Keskustassa sijaitsee myös Jyväskylän matkakeskus, josta löytyvät rautatieasema sekä linja-autoasema. Molemmat ovat hyvin tärkeitä Keski-Suomen liikenteen kannalta. Jyväskylän perinteinen yläkaupunki ulottuu yliopiston kampukselta Kilpisenkadulle eli nykyisen kävelykadun eteläpäähän. Yläkaupungin asukasyhdistyksen toimiala on kuitenkin koko ruutukaava-alue. Jyväskylän perustamisen aikoihin yläkaupungilla asui lähes kaikki kaupungin asukkaat ja nykyään se on Keski-Suomen tiheimmin asuttu alue. Siitä huolimatta yläkaupunki on luonnonläheinen. Sitä reunustavat idässä Jyväsjärvi ja lännessä kaunis Harjun ulkoilualue. Etelässä Yläkaupunki päättyy yliopiston viehättävään kampusalueeseen. Itse yläkaupungin sisälläkin on kolme perusparannettua puistoa. Yläkaupungin vahvuus on palvelujen läheisyys. Yläkaupungilla asuva ei välttämättä tarvitse autoa, sillä monipuolisten kauppapalvelujen lisäksi pääkirjasto ja teatteri sijaitsevat yläkaupungilla. Myös kaupungintalo ja keskeiset virastot ovat yläkaupungilla. Uimahalli on yliopiston kampusalueella. Jäähalli ja liikunnan monitoimitalo ovat Uimahallin tuntumassa. Yläkaupungilla voi kouluttautua esikoulusta vaikka tohtoriksi saakka. Alueella on peruskoulu, lukio ja yliopiston pääkampus. Kaikkiin näihin on kävelymatkaa vajaa kilometri, asuipa sitten missä osassa yläkaupunkia hyvänsä.

Lähde: Wikipedia - lisää täältä

Haastattelu

Jukka Juusela, kunnallisneuvos, Keskustan asukas

Olen asunut yläkaupungilla lähes koko elämäni eli yli 60 vuotta. Yläkaupunki sopii asuinpaikaksi kaikille. 1950- ja 1960-luvulla täällä oli paljon lapsia, mutta nykyään etupäässä opiskelijoita ja eläkeläisiä. Se johtuu paljolti pienten asuntojen suuresta määrästä. Ihmisten tilan tarve on muuttunut. Lapsiperheet eivät enää asu kaksioissa. Pienet asunnot ovat siirtyneet sijoitusasunnoiksi opiskelijoiden käyttöön. Eläkeläisissä on alueen vanhoja asukkaita tai omakotitalonsa myyneitä uusia tulijoita.

Alueen parhaat puolet ovat palvelujen läheisyys ja toisaalta luonnon läheisyys. Itse luovuin pari vuotta sitten autosta, koska minulla ei ole kesämökkiä. Täällä autoa ei tarvitse. Kaupunkisuunnittelussa aluetta kutsutaan bohemialueeksi. Sitä se varmaan onkin myönteisessä mielessä. Alueella on kulttuuriravintoloita, mielenkiintoisia erikoisliikkeitä ja monipuolisia palveluja. Samalla alue on turvallinen ja rikoksia tapahtuu vähän.

Paikallinen uutisartikkeli

Kirjasto on tärkeä

Ritva ja Risto Lehmusoksa nauttivat asunnossaan huikeista maisemista. Kuva: Klaus Elfving / Keskisuomalainen

Jyväskylän keskustassa asuu paljon opiskelijoita, eläkkeellä olevia ja sinkkuja. Mutta näkee siellä myös ”mökkiläisiä”. Ritva, 74, ja Risto Lehmusoksa, 74, ostivat aivan ydinkeskustasta vapaa-ajan asunnon neljä vuotta sitten. Vakituinen osoite heillä on Sumiaisissa ”maalla”.

  • Sieltä maalta on mukava lähteä välillä kaupungille asioille, konserttiin, kylään, elokuviin, teatteriin. On tosi hienoa, kun ei tarvitse körötellä enää yötä myöten takaisin kotiin vaan voi jäädä kaupunkiin yöksi. On kuin lähtisi aina pienelle matkalle, iloitsee Risto Lehmusoksa.

Aktiivinen pariskunta kun ei osaa olla aloillaan, vaikka eläkkeelläkin ollaan oltu jo kymmenkunta vuotta.

Kirjasto on tärkeä

Lehmusoksat etsivät pitkään sopivaa kakkosasuntoa, sillä pari vaatimusta uudelle kodille asetettiin.

  • Sen piti olla ihan keskustassa, ja taloyhtiöllä piti olla lämmin autotalli, johon saisimme automme. Emme olisi voineet kuvitellakaan, että rapsuttaisimme auton ikkunoita jossain sivukadulla, Ritva Lehmusoksa toteaa.

Keskustassa asumisen vaatimus johtui myös siitä, että ruokakirjailijapariskunta tarvitsee jatkuvasti niin kaupunginkirjaston kuin yliopiston kirjastonkin valikoimia.

  • Jyväskylän yliopiston kirjastossa on esimerkiksi Fennica-kokoelma, joka on harvassa kaupungissa. Sitä käytämme paljon, Risto Lehmusoksa kertoo.

Fennica-kokoelmasta löytyvät kaikki Suomessa julkaistut kirjat ja teokset, joissa on vähintään 48 sivua.

  • Muun muassa vanhoja keittokirjoja ei juurikaan mistään muualta saa käyttöönsä.
Oopperaan ja leffaan

Nyt Lehmusoksat viettävät osan ajastaan kaupungin keskustassa, ja elämä siellä on tietysti tyypillistä kaupunkielämää, johon on totuttava. Melun ja hälinän ei saa antaa häiritä.

Paljon maailman turuilla kulkenut pariskunta kuitenkin suree ja harmittelee yhtä keskustan ilmiötä.

  • Kirkkopuisto muuttuu viikonloppuisin näin kesäaikaan sellaiseksi taistelutantereeksi, että emme moista ole nähneet missään, Lehmusoksat ihmettelevät.

Mutta ongelma on heille kuitenkin loppujen lopuksi vähäinen, sillä plussapuolelle kertyy paljon enemmän.

  • Olen suuri oopperan ystävä, ja nythän Finnkino on esittänyt maailmanoopperoita jo useammankin kerran.

Viimeksi kävin katsomassa Rossinin Armidan, Ritva Lehmusoksa hehkuttaa.

Elokuvissa käynti on toinen lempipuuha, samoin konsertit. Maalla asuessa näistä iloista yleensä ensimmäisenä tinkii.

Torilla herkkuja

Ruokaihmisinä pariskunnalle merkitsee paljon myös mahdollisuus käydä torilla, ruokaostoksilla, ravintoloissa ja kahviloissa.

  • Nyt torilta saa jo paljon herkkuja, kuten varhaiskasviksia, savukalaa, tuoretta kalaa, ja uusimpana lörtsyjä, Risto Lehmusoksa sanoo.

Tosin hän kaipailee torille myös keskisuomalaista tarjontaa. Lörtsythän eivät sitä puolta edusta.

Kauppahallin ja maalaispuodin puutteen ruokakirjailijat osittain ymmärtävät.

  • Jyväskylän asukasrakenne on tässä mielessä liian opiskelijavoittoista. Eivät opiskelijat kaipaa toreja, kauppahalleja eivätkä lähiruokayllätyksiä. Heille riittävät ihan muut ilot, Lehmusoksat vihjailevat.

Samaan hengenvetoon he ovat myös ilahtuneita esimerkiksi Mäkisen kivijalkakalakaupasta Kauppakadulla.

Harjulla kuntoillaan

Viereinen Harjun alue saa Ritva-emännältä kiitosta.

  • Käyn aina siellä sauvakävelemässä, kun olemme täällä. Ja on sieltä upeat näköalat.

Kuntoilulenkin jälkeen Lehmusoksien ”mökillä” lämpiää sauna. 55-neliöinen kaksio kunnostettiin perin juurin, ja sinne rakennettiin myös tilava kylpyhuone saunoineen. Sumiaisten-kodissa puolestaan kylvetään puulämmitteisessä rantasaunassa ja pulahdetaan uimaan Keiteleen puhtaisiin vesiin.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Keskisuomalaisessa 10.7.2010. Teksti: Eija Juutilainen / Keskisuomalainen