Kaijanlampi

Kaijanlampi on uusi pieni asuinalue, joka on saanut nimensä alueella sijaitsevan lammen mukaan. Alue on aivan Keljonkankaan kupeessa, mikä tarkoittaa, että palvelut löytyvät aivan kivenheiton päästä. Alue on perheiden asuttamaa omakotitalo aluetta, joka tarjoaa omaa rauhaa hyvien yhteyksien ja palveluiden läheltä. Keljonkangas on Jyväskylän kaupunginosa, jonka osa-alueita ovat Sarvivuori ja Kaijanlampi. Keljonkankaalla on kirjasto, koulu, kauppa, huoltoasema ja vanhusten palvelutalo Keljonkangas sijaitsee 5-9 km Jyväskylän eteläpuolella Jyväskylän keskustan laaksosta lähtevässä mäessä. Alue on tunnettu mäen lisäksi männyistään, josta Keljonkankaan nimen loppuosa tuleekin. Päijänne sijaitsee vajaan kahden kilometrin päässä Keljonkankaan kaukaisimmistakin osista, samoin Valtatie 9. Keljonkangas on lähivuosina ollut yksi Jyväskylän eniten kasvavista asuinalueista.

Paikallinen uutisartikkeli

Kätevän pituinen työmatka

Kaijanlammella on rauhallisia omakotitalokatuja. Kuva: Jaana Kautto / Keskisuomalainen

Anestesialääkäri Sami Savelan, 38, pöydällä on pääsiäisen jäljiltä maljakko täynnä virpomisvitsoja. Se kertoo, että lapsia on käynyt virpomassa useita.

  • Täällä asuu paljon lapsiperheitä, tosin osa alkuperäisistä perheistä on muuttanut jo ehkä isompaan asuntoon lasten kasvaessa. Uusiakin lapsia näyttää muuttavan koko ajan, Savela toteaa.

Hän on asunut Kaijanlammella nyt kolme vuotta, hän muutti alueelle nuorimman poikansa Joonan, 3, syntyessä. Esikoinen Riku on kuusivuotias.

Lapset ovat hoidossa Myllytuvan päiväkodissa Keljonkankaalla, ja Riku aloittaa koulun ensi syksynä Keljon koulussa. Osa Kaijanlammen lapsista käy koulua Säynätsalossa Lehtisaaren koulussa.

Kätevän pituinen työmatka

Savela kertoo muuttaneensa Kaijanlammelle osittain siksi, että hänen siskonsa asui perheineen tuolloin alueella. Hänen luonaan oli vierailtu monta kertaa ja tutustuttu alueeseen.

  • Löysimme myös hyvän ja mieluisan asunnon. Tämä rivitaloasunto oli meille riittävän iso ja pohjaratkaisultaan mukava. Muutimme tänne Aholaidasta kerrostalosta.

Keskussairaalassa työskentelevä Savela mieltyi alueeseen myös siksi, että Kaijanlammelta on kätevän pituinen työmatka pyöräiltäväksi. Bussillakin pääsee, mutta vaihtelevaa työaikaa on bussiaikataulujen kanssa hankala pelata.

Kauppa Keljonkankaalla

Vaikka varsinaiset palvelut itse alueelta puuttuvatkin, Sami Savela on tyytyväinen asukas. Kaupassa tulee käytyä Keljonkankaalla olevassa Kotiväylässä, Keljon automarketeissa sekä vieressä olevassa ABC-myymälässä, josta tulee hankittua lähinnä puuttuvat maidot ja kahvit.

Lapsia varten Kaijanlammelle on rakennettu leikkipuisto, Pihapellon puisto. Se on mieluinen kokoontumispaikka myös vanhemmille.

Hiihtäen Säynätsaloon asti

Kaijanlammen ympäristössä on moneen suuntaan luontoa ja tilaa harrastaa erilaisia asioita. Sami Savela kertoo, että hän hiihtää ja lenkkeilee lähimaastoissa lenkkipoluilla.

  • Muun muassa Säynätsaloon asti pääsee hiihtäen, ja sieltä tietysti Päijänteen jäätä pitkin vaikka kuinka kauas.

Kaijanlammen sijainti on siinäkin mielessä Savelalle toimiva, että sieltä on moneen harrastuspaikkaan sopivan lyhyt matka.

  • Esimerkiksi golfia pelaan Muuramessa, sinnehän ei ole täältä mikään matka.
Maalaistunnelmaa

Laskettelemaan vaikka omien poikien kanssa pääsee läheiselle Riihivuorelle. Savelan rakkainta harrastusta boulder-kiipeilyäkin voi harrastaa melko lähellä, Keljonkankaalla, jossa on sopivia siirtolohkareita kiipeilemiseen. Tosin tämä harrastus onnistuu vain kesällä. 

Uimaranta on pyöräilymatkan päässä Sääksjärven rannalla Säynätsaloon päin mentäessä.

  • Täällä on myös Kaijanlampi tuossa metsässä. Virallista, kaupungin ylläpitämää uimarantaa siellä ei ole, vaikka kyllä siellä uidaan jonkin verran, lähinnä nuoriso.

Maalaistunnelmiakin Savelan naapurista välillä huokuu.

  • Kanat kotkottavat ja kukko kiekuu viereisellä Sulkulan tilalla. Ja hevosten kanssa siellä touhutaan päivittäin.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Keskisuomalaisessa 14.4.2012. Teksti: Eija Juutilainen / Keskisuomalainen

Paikallisuutiset

Keskisuomalainen - uutiset
Keskisuomalainen - uutiset
Lue lisää
Paavin tapaaminen oli jännittävä kokemus – "Meille oli epäselvää, pitääkö sormusta suudella"
Paavin tapaaminen oli jännittävä kokemus – "Meille oli epäselvää, pitääkö sormusta suudella"
Eläkkeellä oleva jyväskyläläinen pappi Risto Krogerus on käynyt viime aikoina läpi arkistojaan.Penkominen liittyy Seppo A. Teinonen -seminaariin. Sen yhtenä ohjelmanumerona Krogerus kertoo eräästä matkasta, joka tehtiin 1969. Se ei ollut mikä tahansa matka. Seppo Teinonen – professori, teologi, tutkija,...
Lue lisää
Erikoistarjous: Kolme irkkubändiä yhden hinnalla
Erikoistarjous: Kolme irkkubändiä yhden hinnalla
Jyväskyläläinen irkkumusiikkia punk-asenteella vetävä 7 Stout Clan on tuttu näky paikalliskapakoissa. Tammikuun puolessa välissä yhtye nimeltä 7 Pint Clan soitti Tallinnaan seilanneen Silja Europan käytävällä. 7-päinen revohka miehiä seisoi soittimineen hissiaulassa ja soitti kuin suuremmallekin yleisölle....
Lue lisää
Keskisuomalainen - Kotipeili
Keskisuomalainen - Kotipeili
Lue lisää
Holsti jäämässä mottiin, asukkaat huolissaan
Holsti jäämässä mottiin, asukkaat huolissaan
Rantaväylän parannussuunnitelmat ovat saaneet Jyväskylän Holstin alueen keskellä asuvat asukkaat älähtämään. Suunnitelman mukaan Holstin nykyiset kulkuväylät, Kolikkotie sekä Holstintien liittymä Merasimelle, katkaistaisiin liikenteeltä. Tällöin kulku asuinalueelle tapahtuisi jatkossa uutta, Kyyhkysentieltä...
Lue lisää
Savuttelulle suitset asumisoikeustaloissa
Savuttelulle suitset asumisoikeustaloissa
Paitsi huoneistoissa, tupakointi on kielletty Norkkokatu 2:n parvekkeilla, yhteisissä tiloissa ja jopa piha-alueilla. Sen verran periaatteesta on joustettu, että savutella saa mahdollisesti erikseen osoitettavalla tupakointipaikalla.– Tämä on meidän ensimmäinen täysin savuton talomme Jyväskylässä, mutta...
Lue lisää