Keljo

Keljo on Jyväskylän 10. kaupunginosa. Laajemmin ymmärrettynä se on kaupungin seitsemäs suuralue, joka sijaitsee eteläisessä Jyväskylässä. Matkaa Jyväskylän keskustaan on 3–10 kilometriä. Keljossa on melko vanhoja omakotitaloalueita. Keljonlahden rannalla on myös rakenteilla oleva Keljonlahden voimalaitos. Jyväskylään kuuluvia Keljon kaupunginosia ja pienalueita ovat mm. Keljonkangas, Etelä-Keljo, Sarvivuori ja Sääksvuori. Keljo on aivan suurten markettien keskittymän läheisyydessä, joten matkaa isoillekkaan ostoksille ei kerry paljon. Keljo sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien varrella, joten matka Jyväskylän keskustaankin taittuu vaivattomasti.

Lähde: Wikipedia - lisää täältä

Paikallinen uutisartikkeli

Ilves pihalla

Hannu Castrén kertoo olevansa täysin keljolainen. Kuva: Matti Salmi / Keskisuomalainen

Kuvataiteilija, taidekriitikko, kuraattori ja tietokirjailija Hannu Castrén, 56, toteaa, että osa ihmisen identiteetistä syntyy siitä, missä hän asuu. Keljon herkkä maisema ja erikoinen, monin paikoin lehtomainen luonto on tälle taiteilijalle elinehto.

  • Olen täysin keljolainen, vaikka en olekaan asunut täällä kuin vajaat kaksikymmentä vuotta.

Castrén muutti perheensä kanssa Voionmaankadulta Jyväskylän Taiteilijaseuran värikkäisiin taloihin mielellään, sillä vaikka asunnoissa ei ole ruhtinaallisesti asuintilaa, ateljeetilaa on sitäkin enemmän, 60 neliötä.

  • Aurinko paistaa juuri oikealla tavalla suurista ikkunoista ja antaa tarvittavan valaistuksen taiteen tekemiseen. Kesän hellekään ei häiritse keskittymistä, Castrén huomioi.

Kuusi taloa rakennettiin vuonna 1973. Täysremontti asuntoihin tehtiin 1997.

  • Talot olivat alkujaan laatikkomallisia, mutta remontissa niihin rakennettiin harjakatot. Talot suunnitteli arkkitehti Erkki Kantonen. Keljo todennäköisesti valikoitui rakennuspaikaksi aivan sattumalta, kun kaupunki luovutti maa-alueen kaupungin läheisyydestä taiteilijatalon rakentamista varten, taiteilija muistelee.
Ilves pihalla

Riemukkaat väripilkut ovat osa Keljon mielenkiintoista maisemaa. Castrén kertoo, että Jyväskylän Taiteilijatalosäätiö tarkistaa joka kolmas vuosi, että asunnon saanut taiteilija todella tekee taidetta.

Hannu Castrén ei väsy kehumaan Keljoa asuinalueena, tosin välillä kuuluu myös soraääniä. Alueella on vähän luontoa, mutta se riittää asukkaille.

Vaikka Keljo on rautatien, moottoriteiden, valtateiden ja ramppien tiukassa kainalossa, pihoilla voi nähdä jopa ilveksen, tavallisimmista eläimistä kuten jäniksistä puhumattakaan. Myös satakieli on ilahduttanut kesäiltoina.

  • Ympäristöhän täällä on huikaiseva, etenkin Korkeakosken tienoilla. Vanhoja taloja on onneksi vielä jäljellä joitain.

Hän viittaa etenkin ”laskevan auringon taloon”, joka kuitenkin paraikaa rapistuu asukkaiden puutteeseen.

Se on ilman muuta ollut vaihtoehtokulttuurin keskus Jyväskylässä ja hyvä esimerkki myös puurakentamisen mahdollisuuksista.

  • Kerrostalonkin voi rakentaa betonia kaihtaen.

Castrén haikailee myös aikaa, jolloin he muuttivat Keljoon. He ehtivät nähdä asuinalueensa ilman marketeja.

  • Paikalla oli vain niittyä.
Puita äänieristeeksi

Aiemmin kodin toisen kerroksen ikkunasta näkyi myös Keljonlahti, mutta nyt näkymän peittää teiden viidakko ja voimalaitoksen savupiippu.

  • Äänisaaste, joka lähtee niin liikenteestä kuin voimalastakin, piirittää meidät joka puolelta, Castrén harmittelee.

Hän muistuttaa kaupunkia lupauksesta, joka asukkaille annettiin, kun marketien ramppia rakennettiin.

Rampin ja talojen väliseen metsikköön luvattiin istuttaa kuusia äänieristeeksi, ja ne olisivatkin hoitaneet eristyksen oivallisesti.

  • Muutama kuusi siihen istutettiin, mutta niistä kuoli aika pian puolet. Viime kesänä voimalan rakentamista varten metsikköä myllättiin lisää oikein kunnolla, ja nyt paikalla on mutapelto.
Ei läpikulkua

Moitteen seuraksi Hannu Castrén haluaa myös kiittää kaupunkia ratkaisusta, joka toteutuessaan olisi pilannut koko Keljon vanhan puolen täysin.

Kun marketit aikoinaan rakennettiin, suunniteltiin vakavasti, että autoliikenne marketeihin tapahtuisi Korkeakosken tietä eli vanhaa Tampereen tietä pitkin. Suunnitelma kaatui onneksi, ja ramppi rakennettiin sen sijaan.

  • Ajattele, mikä liikenne tässä nyt olisi, taiteilija kauhistelee.

Keljon alakoulukin olisi ollut kyseisen tien varrella. Koulun sijainti näin keskeisellä paikalla Keljoa ilahduttaa asukkaita. Koulumatka on kaikille Keljon lapsille turvallinen.

  • Mekin kerkesimme nauttia turvallisesta koulusta.

Nyt Castrénin kolme lasta ovat jo maailmalla, mutta kohta viisi lastenlasta pääsee vuorostaan nauttimaan rauhaisasta ja turvallisesta pihapiiristä mummilassa vieraillessaan.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Keskisuomalaisessa 27.11.2010. Teksti: Eija Juutilainen / Keskisuomalainen