Keltinmäki

Keltinmäki on kaupunginosa Jyväskylässä. Keltinmäen vanhin osa on Keltinkeskuksen 1970-luvulla rakennettu alue, jonka itäosassa on rivitaloja ja länsiosassa kerrostaloja. Pääosin 1980-luvulla rakennettu Mäyrämäki ja 2000-luvun ensimmäisinä vuosina rakennettu Mustalampi ovat pientalovaltaisia asuinalueita Keltinmäen länsiosassa. Matkaa keskustaan Keltinmäestä on 5-6 km. Alueella on hyvät ulkoilumahdollisuudet ja upea puistoalue. Liikenneyhteydet keskustaan ovat vaivattomat ja hyvät.

Lähde: Wikipedia - lisää täältä

Paikallinen uutisartikkeli

Neuvolaa kaivataan

Keltinmäen Keidas on alueen sydän. Kuva: Riikka Kaakkurivaara / Keskisuomalainen

Keltinmäen kiintopiste lienee Keltinmäen Keidas, asukasyhdistyksen ylläpitämä yhteinen tila, joka rakennettiin aluksi viipalekouluksi. Keidasta pyörittää tätä nykyä asuinalueohjaaja Leena Martikainen, 57, alueen alkuperäisiä asukkaita itsekin.

  • Muutimme Jyväskylään Vantaalta 20 vuotta sitten, ja täältä Keltinmäestä, Haperontieltä, löysimme asunnon läheltä päiväkotia ja koulua. Mihinkä täältä nyt enää lähtisi, Martikainen naurahtaa.

Rauhallinen alue ei ole Martikaisen mukaan juurikaan muuttunut, asukkaita on tullut vain lisää. Tosin ikääntyminenkin alkaa näkyä asukasrakenteessa.

  • Nuoret muuttavat täältä mielellään läheiselle Mustalammen alueelle, he rakentavat sinne omakotitalon, Martikainen toteaa.

Hyvin monet ovat asuneet Keltinmäessä sen perustamisesta lähtien eli jo nelisenkymmentä vuotta. Siinä ajassa ehtii jo tulla seniori-ikäiseksi.

Martikainen kehuu Keltinmäen bussiliikennettä.

  • Linja 27 on entisen kaupungin pisin linja, se ajaa Mustalammelta aina Palokkaan asti. Ajan usein sillä tapaamaan Palokassa asuvia sukulaisiani. Myös linja 12 tulee tänne. Omaa autoa ei täällä asuva välttämättä tarvitse ollenkaan.

Vanhemmalle väestölle alueelle ajaa myös kaupungin palvelulinjan pikkubussi.

Neuvolaa kaivataan

Keitaan ohjaaja harmittelee alueen palvelujen hiljaista vähenemistä. Alkujaan alueella oli pari kauppaa ja jopa posti.

  • Ei täällä ole enää kuin kirkko, koulu ja päiväkodit. Kirjastokin on lakkautuslistalla. Saisi kyllä olla ainakin hammashoitola ja lapsiperheille neuvola, Martikainen tuhahtaa.
  • On täällä myös nuorisotila, joka aina aika ajoin suljetaan ja taas avataan.
Lounasta päivittäin

Keltinmäen Keidas sinnittelee silti, osittain kaupungin ilmaisen vuokran turvin. Toiminta rahoitetaan eri tavoin, ja sitä onkin ollut joka lähtöön. On erilaisia kursseja tilkkutöistä piirustukseen, on maton- ja poppanankudontaa ja perhejuhlia. Martikainen selvittää, että tiloja voi myös vuokrata perhejuhliin kuten syntymäpäiviin tai ristiäisiin.

Kaupunki käyttää tiloja kokoustiloina, Arkkiseurakunta tarjoaa apuaan, ja lounasta valmistetaan päivittäin.

Viiden euron hintaista ateriamahdollisuutta hyödyntävät monet alueen työttömät, yksineläjät ja erilaisissa remontti- tai muissa hommissa työskentelevät työmiehet ja -naiset.

  • Ruokala hoituu vapaaehtoisvoimin, kertoo Martikainen.
  • Joskus jotkut perhepäivähoitajat tuovat lapsia ”ulos syömään”. Näin lapset oppivat ulkona syömistäkin.
Luetaan, lauletaan

Keitaalla kokoontuu myös kirjallisuuspiiri joka kuun ensimmäisenä sunnuntaina. Omaishoitajat puolestaan käyttävät tiloja omiin kokoontumisiin joka kuun toisena torstaina.

  • Kirjallisuuspiirissä on yleensä toistakymmentä lukuintoista.
  • On meillä ollut laulupiirejäkin.

Aktiivinen asukasyhdistys järjestää myös juhlia. Joulujuhlat ovat aina hyvin suosittu tapahtuma.

Joulujuhlassa tarjotaan aina riisipuuroa, joulutorttuja ja kahvia. Joulupukki vierailee ja antaa pienen yllätyspussin.

  • Joskus on ollut aikuisia enemmän kuin lapsia, Martikainen hymyilee.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Keskisuomalaisessa 18.9.2010. Teksti: Eija Juutilainen / Keskisuomalainen

Paikallisuutiset

Keskisuomalainen - uutiset
Keskisuomalainen - uutiset
Lue lisää
Kirittäret lähtee tällä kertaa välieriin altavastaajana – Toistaako Emma Sallinen vuoden takaisen hurjan tempun?
Kirittäret lähtee tällä kertaa välieriin altavastaajana – Toistaako Emma Sallinen vuoden takaisen hurjan tempun?
Viime vuoden välieräsarja ratkesi mieleenpainuvasti. Neljännen välierän supervuoroparissa Emma Sallinen löi Kirittäret finaaliin kahden palon ajolähdöstä. Sallinen kumautti välilyönnin polttolinjan taakse, ja Marjukka Urpelainen juoksi kotiin finaalipaikan arvoisesti. Nyt Naisten Superpesiksen välierät...
Lue lisää
Kommentti: Pori olisi ollut helpompi vastus Kirittärille
Kommentti: Pori olisi ollut helpompi vastus Kirittärille
Naisten Superpesiksessä on tällä kaudella ollut kolmen kovan joukko: Porin Pesäkarhut, Lapuan Virkiä ja Kirittäret Jyväskylästä. Kaikki kärkijoukkueet ovat erittäin tasaväkisiä. Viime kauden kaltainen Kirittärien ylivoima loistaa nyt poissaolollaan.Vaikka Pori voitti runkosarjan, se olisi ollut Kirittärille...
Lue lisää
Keskisuomalainen - Kotipeili
Keskisuomalainen - Kotipeili
Lue lisää
Vesi menee alas, kosteus nousee ylös
Vesi menee alas, kosteus nousee ylös
Omakotitalokauppa ja etenkin vanhojen omakotitalojen myynti käy nihkeästi, näin kiinteistönvälittäjät ovat meille kertoneet. Olisiko yhtenä syynä huonoon kauppaan talojen puutteellinen salaojajärjestelmä ja näin ollen vajavainen kosteuseristys.Syitä siihen, miksi salaojaremonttia ei ole tehty, on monia....
Lue lisää
Imupoikien näkymätön työ
Imupoikien näkymätön työ
Kun ajan patinoimia arvorakennuksia saneerataan nykyaikaisiksi asunnoiksi, purkutyö voi olla yhtä tarkkaa kuin uuden rakentaminen. Suojelukohteissa on edettävä kieli keskellä suuta, ettei vahingossakaan hävittäisi mitään arvokasta.Hyvät kumppanit ja erikoisosaajat ovat rakentajalle arvokkaita kavereita.Yksi...
Lue lisää