Keltinmäki

Keltinmäki on kaupunginosa Jyväskylässä. Keltinmäen vanhin osa on Keltinkeskuksen 1970-luvulla rakennettu alue, jonka itäosassa on rivitaloja ja länsiosassa kerrostaloja. Pääosin 1980-luvulla rakennettu Mäyrämäki ja 2000-luvun ensimmäisinä vuosina rakennettu Mustalampi ovat pientalovaltaisia asuinalueita Keltinmäen länsiosassa. Matkaa keskustaan Keltinmäestä on 5-6 km. Alueella on hyvät ulkoilumahdollisuudet ja upea puistoalue. Liikenneyhteydet keskustaan ovat vaivattomat ja hyvät.

Lähde: Wikipedia - lisää täältä

Paikallinen uutisartikkeli

Neuvolaa kaivataan

Keltinmäen Keidas on alueen sydän. Kuva: Riikka Kaakkurivaara / Keskisuomalainen

Keltinmäen kiintopiste lienee Keltinmäen Keidas, asukasyhdistyksen ylläpitämä yhteinen tila, joka rakennettiin aluksi viipalekouluksi. Keidasta pyörittää tätä nykyä asuinalueohjaaja Leena Martikainen, 57, alueen alkuperäisiä asukkaita itsekin.

  • Muutimme Jyväskylään Vantaalta 20 vuotta sitten, ja täältä Keltinmäestä, Haperontieltä, löysimme asunnon läheltä päiväkotia ja koulua. Mihinkä täältä nyt enää lähtisi, Martikainen naurahtaa.

Rauhallinen alue ei ole Martikaisen mukaan juurikaan muuttunut, asukkaita on tullut vain lisää. Tosin ikääntyminenkin alkaa näkyä asukasrakenteessa.

  • Nuoret muuttavat täältä mielellään läheiselle Mustalammen alueelle, he rakentavat sinne omakotitalon, Martikainen toteaa.

Hyvin monet ovat asuneet Keltinmäessä sen perustamisesta lähtien eli jo nelisenkymmentä vuotta. Siinä ajassa ehtii jo tulla seniori-ikäiseksi.

Martikainen kehuu Keltinmäen bussiliikennettä.

  • Linja 27 on entisen kaupungin pisin linja, se ajaa Mustalammelta aina Palokkaan asti. Ajan usein sillä tapaamaan Palokassa asuvia sukulaisiani. Myös linja 12 tulee tänne. Omaa autoa ei täällä asuva välttämättä tarvitse ollenkaan.

Vanhemmalle väestölle alueelle ajaa myös kaupungin palvelulinjan pikkubussi.

Neuvolaa kaivataan

Keitaan ohjaaja harmittelee alueen palvelujen hiljaista vähenemistä. Alkujaan alueella oli pari kauppaa ja jopa posti.

  • Ei täällä ole enää kuin kirkko, koulu ja päiväkodit. Kirjastokin on lakkautuslistalla. Saisi kyllä olla ainakin hammashoitola ja lapsiperheille neuvola, Martikainen tuhahtaa.
  • On täällä myös nuorisotila, joka aina aika ajoin suljetaan ja taas avataan.
Lounasta päivittäin

Keltinmäen Keidas sinnittelee silti, osittain kaupungin ilmaisen vuokran turvin. Toiminta rahoitetaan eri tavoin, ja sitä onkin ollut joka lähtöön. On erilaisia kursseja tilkkutöistä piirustukseen, on maton- ja poppanankudontaa ja perhejuhlia. Martikainen selvittää, että tiloja voi myös vuokrata perhejuhliin kuten syntymäpäiviin tai ristiäisiin.

Kaupunki käyttää tiloja kokoustiloina, Arkkiseurakunta tarjoaa apuaan, ja lounasta valmistetaan päivittäin.

Viiden euron hintaista ateriamahdollisuutta hyödyntävät monet alueen työttömät, yksineläjät ja erilaisissa remontti- tai muissa hommissa työskentelevät työmiehet ja -naiset.

  • Ruokala hoituu vapaaehtoisvoimin, kertoo Martikainen.
  • Joskus jotkut perhepäivähoitajat tuovat lapsia ”ulos syömään”. Näin lapset oppivat ulkona syömistäkin.
Luetaan, lauletaan

Keitaalla kokoontuu myös kirjallisuuspiiri joka kuun ensimmäisenä sunnuntaina. Omaishoitajat puolestaan käyttävät tiloja omiin kokoontumisiin joka kuun toisena torstaina.

  • Kirjallisuuspiirissä on yleensä toistakymmentä lukuintoista.
  • On meillä ollut laulupiirejäkin.

Aktiivinen asukasyhdistys järjestää myös juhlia. Joulujuhlat ovat aina hyvin suosittu tapahtuma.

Joulujuhlassa tarjotaan aina riisipuuroa, joulutorttuja ja kahvia. Joulupukki vierailee ja antaa pienen yllätyspussin.

  • Joskus on ollut aikuisia enemmän kuin lapsia, Martikainen hymyilee.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Keskisuomalaisessa 18.9.2010. Teksti: Eija Juutilainen / Keskisuomalainen

Paikallisuutiset

Keskisuomalainen - uutiset
Keskisuomalainen - uutiset
Lue lisää
Paavin tapaaminen oli jännittävä kokemus – "Meille oli epäselvää, pitääkö sormusta suudella"
Paavin tapaaminen oli jännittävä kokemus – "Meille oli epäselvää, pitääkö sormusta suudella"
Eläkkeellä oleva jyväskyläläinen pappi Risto Krogerus on käynyt viime aikoina läpi arkistojaan.Penkominen liittyy Seppo A. Teinonen -seminaariin. Sen yhtenä ohjelmanumerona Krogerus kertoo eräästä matkasta, joka tehtiin 1969. Se ei ollut mikä tahansa matka. Seppo Teinonen – professori, teologi, tutkija,...
Lue lisää
Erikoistarjous: Kolme irkkubändiä yhden hinnalla
Erikoistarjous: Kolme irkkubändiä yhden hinnalla
Jyväskyläläinen irkkumusiikkia punk-asenteella vetävä 7 Stout Clan on tuttu näky paikalliskapakoissa. Tammikuun puolessa välissä yhtye nimeltä 7 Pint Clan soitti Tallinnaan seilanneen Silja Europan käytävällä. 7-päinen revohka miehiä seisoi soittimineen hissiaulassa ja soitti kuin suuremmallekin yleisölle....
Lue lisää
Keskisuomalainen - Kotipeili
Keskisuomalainen - Kotipeili
Lue lisää
Holsti jäämässä mottiin, asukkaat huolissaan
Holsti jäämässä mottiin, asukkaat huolissaan
Rantaväylän parannussuunnitelmat ovat saaneet Jyväskylän Holstin alueen keskellä asuvat asukkaat älähtämään. Suunnitelman mukaan Holstin nykyiset kulkuväylät, Kolikkotie sekä Holstintien liittymä Merasimelle, katkaistaisiin liikenteeltä. Tällöin kulku asuinalueelle tapahtuisi jatkossa uutta, Kyyhkysentieltä...
Lue lisää
Savuttelulle suitset asumisoikeustaloissa
Savuttelulle suitset asumisoikeustaloissa
Paitsi huoneistoissa, tupakointi on kielletty Norkkokatu 2:n parvekkeilla, yhteisissä tiloissa ja jopa piha-alueilla. Sen verran periaatteesta on joustettu, että savutella saa mahdollisesti erikseen osoitettavalla tupakointipaikalla.– Tämä on meidän ensimmäinen täysin savuton talomme Jyväskylässä, mutta...
Lue lisää