Korpilahti

Korpilahti on Jyväskylän noin 5000 asukkaan komea asuinalue, jonka jylhä Päijänne halkoo maa- ja vesipuoleen. Korpilahti tunnetaan kulttuuriperinnettään vaalivana ja aktiivisesti kulttuuritarjontaa tuottavana kuntana. Korpilahtelaiseen kulttuuriin voi tutustua esimerkiksi lukuisissa tapahtumissa tai maineikkaassa Korpilahden kesäteatterissa. Korpilahti sijaitsee keskeisellä paikalla Keski-Suomessa: Keskustaajamasta matkaa Jyväskylään ja Jämsään kertyy 9-tietä pitkin 28 km – Muuramen Riihivuoren ja Jämsän Himoksen laskettelukeskuksiin ei senkään vertaa. Tämän ovat suunnitelmissaan huomioineet useat yrittäjät ja muut Korpilahdelle asettuneet. Luonnossa liikkumiseen, marjastukseen, metsästykseen ja kalastukseen Korpilahdella on erinomaiset mahdollisuudet. Alueella on merkittyjä vaellusreittejä laavuineen ja nuotiopaikkoineen. Liikuntatoimi pitää valaistut ladut ja kuntopolut kunnossa.

Lähde: Wikipedia - lisää täältä

Paikallinen uutisartikkeli

Paljon tapahtumia

Satama on korpilahtelaisille tärkeä. Kuva: Heikki Pölönen / Keskisuomalainen

Kun paljasjalkainen korpilahtelainen alkaa kehua kotikyläänsä, ei tule mieleenkään epäillä.

Kuvataiteilija, valokuvaaja, toimittaja Pekka Suomäki päätti myös toimia ennen kuin on liian myöhäistä. Hän on toimittanut jo yhdeksän ja toimittaa vielä kaksi Korpilahden kyläkirjaa. Valitut kylät ovat Tikkala, Ylä-Muuratjärvi, Saukkola, Sarvenperä, Horkka-Hirvimäki, Hyrkkölä, Päiväkunta, Oittila, Putkilahti, Moksi ja Saakoski.

  • Kylien tarinaperinne on aina kiehtonut minua. Ihailen myös ihmisten taitoa tehdä työtään sellaisilla metodeilla, joita ei enää käytetä eikä kohta enää tunnetakaan, Suomäki toteaa.

Nykyisin peräänkuulutetaan yhteisöllisyyttä liiankin kanssa, se on lähes muotisana tai ratkaisu ongelmiin.

Suomäki on huomannut, että ennen vanhaan yhteisöllisyys kumpusi luonnostaan, se oli välttämättömyys.

Kyläläiset jaksoivat toimia myös työn ulkopuolella, muun muassa maamiesseuroissa.

  • Nykyisinhän ihmiset eivät arvota vapaaehtoistyötä juuri minään, Suomäki harmittelee.
Paljon tapahtumia

Noin 5 000 asukkaan Korpilahden vahvuus on juuri kylissä. Vaikka keskimäärin 200 asukkaan kylät ovat pieniä, niiden henkinen vireystila on yllättävän aktiivinen. Tällä tavoin yhteisöllisyys elää onneksi edelleen.

  • Hyvinä esimerkkeinä voisin mainita Putkilahden Jazz -festivaalin kesäkuun toisena lauantaina tai Sarvenperän Saunamaratonin heinäkuun toisena keskiviikkona, Suomäki luettelee mielellään.

Perinteeksi on myös muodostunut Päijänteen Palvipäivät, jota isännöi Korpilahden yrittäjät ry. Kuuluisa satama on puolestaan Satama Bluesin paikkana elokuussa.

Pekka Suomäki on iloinen siitä, että korpilahtelaiset ovat yllättävän hyvin ottaneet vastaan tarjotut mahdollisuudet. Ihmiset ovat huomanneet, että tekemällä itse vapaaehtoisesti työtä oman yhteisön hyväksi, on omakin hyvinvointi kunnossa.

  • Ihmiset selvästi viihtyvät omissa ympyröissään kylillä, tasapainoisuus ja tyytyväisyys kyllä huomataan, Suomäki iloitsee.
Satamassa teatteri

Korpilahden satama-alue kahviloineen on monen turistin ja veneilijän suosikkipaikka.

Satama onkin varustukseltaan korkeatasoinen. Sataman vieressä on muutama kaunis, vanha tiilirakennus piippuineen, jotka ovat onneksi suojeltu liian innokkailta uudistajilta.

Vanhassa Nurmisen sahan voimalarakennuksessa toimii Korpilahden aktiivinen teatteri, jossa tänä kesänä pyörii kaksikin eri esitystä.

Korpilahtelaisten käsityöyrittäjien Kaisla on avoinna kesäisin, ja kahvilassa istuu muitakin kuin veneilijöitä ihailemassa kaunista maisemaa, korpilahtelaiset itsekin nauttivat mielellään satamakahvilan antimista.

Pekka Suomäki nostaa vielä kyläelämää jalustalle.

  • Vaikka kylät ovat pieniä, neljässä niistä on toimiva kauppa tai baari. Esimerkiksi Tikkalassa oleva Mehtosen kyläkauppa on toiminut jo yli sata vuotta. Sehän vasta varsinaista palvelua on, toteaa Suomäki ylpeänä.
Todella kaunista

Korpilahden oma taiteilija pohtii, mitä hän esittelisi vaikka italialaisille turisteille tyypillisenä korpilahtelaisena kohteena. Luonnon monimuotoisuus on Korpilahden valtteja.

  • Se olisi ehdottomasti pohjoisen Korpilahden mäkistä metsäluontoa, esimerkiksi Moksin Uutelanmäkeä kelpaa näyttää. Etelässä puolestaan Vaarunvuori on edustava.
  • Myös aito viljelymaisema 9-tien varressa Maatianjärven kohdalla on aina yhtä kaunis katsella.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Keskisuomalaisessa 16.8.2009. Teksti: Eija Juutilainen / Keskisuomalainen

Paikallisuutiset

Keskisuomalainen - uutiset
Keskisuomalainen - uutiset
Lue lisää
Paavin tapaaminen oli jännittävä kokemus – "Meille oli epäselvää, pitääkö sormusta suudella"
Paavin tapaaminen oli jännittävä kokemus – "Meille oli epäselvää, pitääkö sormusta suudella"
Eläkkeellä oleva jyväskyläläinen pappi Risto Krogerus on käynyt viime aikoina läpi arkistojaan.Penkominen liittyy Seppo A. Teinonen -seminaariin. Sen yhtenä ohjelmanumerona Krogerus kertoo eräästä matkasta, joka tehtiin 1969. Se ei ollut mikä tahansa matka. Seppo Teinonen – professori, teologi, tutkija,...
Lue lisää
Erikoistarjous: Kolme irkkubändiä yhden hinnalla
Erikoistarjous: Kolme irkkubändiä yhden hinnalla
Jyväskyläläinen irkkumusiikkia punk-asenteella vetävä 7 Stout Clan on tuttu näky paikalliskapakoissa. Tammikuun puolessa välissä yhtye nimeltä 7 Pint Clan soitti Tallinnaan seilanneen Silja Europan käytävällä. 7-päinen revohka miehiä seisoi soittimineen hissiaulassa ja soitti kuin suuremmallekin yleisölle....
Lue lisää
Keskisuomalainen - Kotipeili
Keskisuomalainen - Kotipeili
Lue lisää
Holsti jäämässä mottiin, asukkaat huolissaan
Holsti jäämässä mottiin, asukkaat huolissaan
Rantaväylän parannussuunnitelmat ovat saaneet Jyväskylän Holstin alueen keskellä asuvat asukkaat älähtämään. Suunnitelman mukaan Holstin nykyiset kulkuväylät, Kolikkotie sekä Holstintien liittymä Merasimelle, katkaistaisiin liikenteeltä. Tällöin kulku asuinalueelle tapahtuisi jatkossa uutta, Kyyhkysentieltä...
Lue lisää
Savuttelulle suitset asumisoikeustaloissa
Savuttelulle suitset asumisoikeustaloissa
Paitsi huoneistoissa, tupakointi on kielletty Norkkokatu 2:n parvekkeilla, yhteisissä tiloissa ja jopa piha-alueilla. Sen verran periaatteesta on joustettu, että savutella saa mahdollisesti erikseen osoitettavalla tupakointipaikalla.– Tämä on meidän ensimmäinen täysin savuton talomme Jyväskylässä, mutta...
Lue lisää