Kortepohja

Kortepohja on noin 6800 asukkaan asuinalue Jyväskylässä 3,5 kilometrin päässä keskustasta. Nimensä alue sai siten, että otettiin paikannimen Kortesuo alkuosa ja paikannimen Rautpohja loppuosa nimeksi. Kortepohjassa sijaitsee suuri osa Jyväskylän ylioppilaskunnan opiskelija-asunnoista, noin 2 000 asukkaan ylioppilaskylä. Kortepohja on kerrostalovaltainen alue; lisäksi siellä on rivitaloja, joita kutsutaan "legotaloiksi". Kortepohjassa sijaitsee myös ulkoilijoita ja liikkujia miellyttävä Kortepohjan liikuntapuisto, joka sijaitsee luonnonkauniilla Tuomiojärven alueella Rautpohjanlahden rannalla. Alueen palveluista löytyy myös mm. ruokakauppoja, kahviloita, ravintoloita, kampaamoita, kirpputoreja, päiväkoti, koulu, kirjasto ja kirkko. Aivan oman leimansa alueelle luo suosittu Laajavuoren ulkoilualue, jonka kautta pääsee nauttimaan liikunnan lisäksi laajoista marja- ja sienimaastoista. Kylpylähotelli hemmottelee myös alueen asukkaita runsailla palveluillaan. Kortepohja on yhteisöllinen kaupunginosa, jossa asuu tavallista aktiivisempaa väkeä. Kortepohjassa on virkeä asukasyhdistys, ja alueella ilmestyy oma lehti Kortepohjalainen.

Lähde: Wikipedia - lisää täältä

Paikallinen uutisartikkeli

Lapset leikkivät

Tasakattoiset talot ovat Kortepohjan tunnusmerkki. Kuva: Risto Aalto / Keskisuomalainen

Kortepohjan luhti- ja rivitaloyhtiöt ovat 1960–1970-luvuilta. Kun talot aikanaan valmistuivat, ne olivat erikoisia ja moderneja, ja sellaisia ne ovat tänäänkin.

Harva asukas on enää alkuperäinen. Yksi alkuperäisistä on lähes 77-vuotias pariskunta Ulla ja Peter Jarrett.

He muuttivat Torpankujalle vuonna 1969.

  • Muutimme tänne keskustan pienestä vuokra-asunnosta, Peter Jarrett muistelee.

He muuttivat kolmekerroksiseen rivitaloon ja asuivat samassa asunnossa 30 vuotta vuoteen 2000 asti.

  • Aloimme väsyä kulkemaan kolmen kerroksen väliä, joten ostimme asunnon tästä luhtitalosta Emännäntieltä, aivan läheltä ensimmäistä kotiamme, Ulla Jarrett toteaa.

Luhtitalot ovat kaksikerroksisia, pitkiä taloja, joissa kulku toisen kerroksen asuntoihin on keskeltä taloa portaita pitkin, ja asuntoja kiertää ikään kuin pitkä parveke. Ensimmäisen kerroksen asuntoihin mennään sisään suoraan pihalta. Omia pihoja tai parvekkeita ei ole, vaan taloyhtiön talojen keskelle jää yhteinen piha-alue.

Lapset leikkivät

Jarrettin perhe halusi aikanaan Kortepohjaan luonnon vuoksi. Metsät latuineen olivat jo tulleet tutuiksi, ja mäkinen maisema viehätti heitä. Uusi ja erilainen asuinalue kiinnosti myös englantilaista perheenpäätä.

  • Asunnot olivat tuolloin kohtuuhintaisia, paitsi lainan korot olivat korkealla, muistaakseni kymmenessä prosentissa, Peter Jarrett muistelee.

Perheen lapset olivat tuolloin pieniä ja alue oli muutenkin lapsiperheiden suosiossa alusta alkaen.

  • Talojen keskelle jäi lapsille yhteinen leikkialue, ja kyllä siellä leikittiinkin. Muistan ainakin kirkonrotan.

Lapsilla oli jopa oma Korterannan lippu, Ulla Jarrett muistelee.

Alueella asui myös useita ulkomaalaisia perheitä, se oli yliopiston ja esimerkiksi Valmetin henkilökunnan suosiossa. Isä Jarrett kertoo nauraen norjalaisesta pikkutytöstä, joka leikkien oppi suomen kielen hetkessä, ja toimi jopa vanhempiensa tulkkina.

Kirjasto säilyi

Jarrettit toteavat, että Kortepohjan koulu on aina ollut hyvässä maineessa. Kodikkaassa koulussa oli ja on hyvä henki.

  • Vähän mietityttää, kuinkahan kaikki lapset mahtuvat kouluun, kun nyt sinne tulevat myös Haukkalanrannan lapset, Ulla Jarrett pohtii.

Kortepohjassa oli alkujaan myös oma neuvola, mutta lapsiperheiden suureksi suruksi se siirrettiin kaupunkiin, säästösyistä tietysti. Päiväkoteja on useitakin.

Kirjaston kohtalo on ollut kauan vaakalaudalla, mutta nyt näyttää, että kortepohjalaiset saavat pitää kirjastonsa.

  • Hyvä, että edes jotakin jätetään.
Ystävät tärkeitä

Seniori-ikäisellä pariskunnalla on Kortepohjassa vielä joitakin vanhoja, alkuperäisiä ystäviä.

  • Senioreille sopivaa asumismuotoa tänne tietenkin toivottaisiin, mutta suunnitelmat etenevät hitaasti, Ulla Jarrett tuumaa.

Heille riittää rauhallinen ja kaunis luonto aivan vieressä. He ulkoilevat kävellen Laajavuoren loputtomilla luontopoluilla.

Bussiyhteyttä Kyllöön ja Keskussairaalaan ei valitettavasti enää ole. Bussilinja 25 toisaalta ulottuu Etu-Palokasta keskustan läpi Kangaslammelle asti.

  • Meille on myös erittäin tärkeää, että tässä on elämää joka puolella. Hyvien naapureiden arvo on mittaamaton, pariskunta huomioi yhteen ääneen.
  • Elämään kuuluvat kontaktit ja myös konfliktit. Vanha Kortepohja on kuin pieni kylä, joka tarjoaa runsaasti kontakteja, Peter Jarrett toteaa.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Keskisuomalaisessa 20.2.2010. Teksti: Eija Juutilainen / Keskisuomalainen