Lohikoski

Lohikoski sijaitsee lähellä keskustaa, Palokkajärven rannan ja Seppälän palvelualueen välissä. Palokkajärvi ja runsas puusto muokkaavatkin Lohikosken maisemaa. Lohikosken hyviä puolia ovat lyhyet yhteydet moneen paikkaan, keskustaan matkaa kertyy muutama kilometri, samoin kuin Seppälänkankaan suurmarketteihin. Lähellä ovat myös Palokka- ja Tuomiojärven rannat ja näiden tarjoamat ulkoilumahdollisuudet. Heinälampi on rauhallinen osa Lohikoskea sen Palokan puoleisessa laidassa. Alue on pääosin runsaan puuston muovaama omakotitaloalue, mutta sieltä löytyy myös muutamia rivitaloasuntoja. Lohikoskella omat palvelut koostuvat koulusta, kirjastosta ja kaupasta. Peruspalvelut ovat siis lähellä ja muut palvelut saatavissa hyvin pienen matkan päässä.

Lähde: Wikipedia - lisää täältä

Paikallinen uutisartikkeli

Raivattua rantaa

Lohikoskelta on idylliset näkymät Palokkajärvelle. Kuva: Jyrki Kauko / Keskisuomalainen

Eläkkeellä oleva kodinkoneyrittäjäpariskunta Tessi, 70, ja Arvo Käppi, 75 toteavat, etteivät olisi koskaan työelämässä ehtineet pitämään kesälomaa, joten kesämökkiäkään ei tarvittu.

 • Ostimme tämän rivitalokotimme 30 vuotta sitten tästä Palokkajärven rannalta, ja tämähän on kuin mökillä olisi, Arvo Käppi sanoo.

Hieman yli sataneliöinen neljän huoneen ja keittiön asunto muutettiin kolmeksi huoneeksi ja keittiöksi.

 • Halusimme tilavan keittiön. Poikamme on lentänyt pesästä jo 15 vuotta sitten, joten pystyimme luopumaan yhdestä makuuhuoneesta. Silti yksi huone jäi yhdistetyksi työ- ja vierashuoneeksi.

Käpit olivat kaukoviisaita hankkiessaan yksikerroksisen asunnon.

 • Ajattelimme jo silloin eläkeikää, Tessi Käppi naurahtaa.
Raivattua rantaa

Avaraa rivitalokotia on aika ajoin remontoitu ja uudistettu. Pieni, oma piha jatkuu saumattomasti rantaan, joka on kaupungin maita. Omaa rantaa heillä ei ole.

Tämä seikka saakin Käpit tuohduksiin. Asemakaavassa rantaan on merkitty kevyen liikenteen väylä, jota ei kuitenkaan koko kolmekymmentävuotisen asumisen aikana ole edes aloitettu. Alun perin rakennusmassa oli kymmenen metriä kauempana rannasta, mutta koska kaupunki halusi lisää rakennusoikeutta toiselle puolelle katua, rakennukset siirrettiin lähemmäs rantaa.

 • Tähän viitaten kaupunki pitää meitä rannan asukkaita löysässä hirressä.

Käpit ja muut rannan rivitalojen asukkaat ovat yhteisellä sanattomalla sopimuksella huolehtineet rannan siisteydestä. He ovat istuttaneet sinne puita, kukkaistutuksia ja siistin nurmikentän.

Asukkaat ovat peranneet myös epämääräisen pajupöheikön pois.

Kaupunki on rakentanut 1980-luvun alkupuolella pienen uimarannan ja huolehtinut siitä.  Nyt pienten uimarantojen ylläpito on lopetettu. Se ei asukkaita ole haitannut, koska he omasta mielestään ovat aikaisemminkin hoitaneet siisteyden. Neljä vuotta sitten kolme taloyhtiötä jopa toi lisää uimarannan hiekkaa.

 • Jos kevyen liikenteen väylä toteutuu, uimaranta jää sen alle. Tämä on suuri harmi lapsille ja tietysti myös meille aikuisille, Arvo Käppi harmittelee.
 • Kaupunki vei tänä keväänä rannalta roskiksenkin pois.
Lapsiperheitä tulee

Lohikoskella asuvilla on upeat järvet seuranaan. Palokkajärven lisäksi on yhteys Tuomiojärveen ja Alvajärveen. Palokkajärvi on puhdas, tummavetinen järvi, joka antaa kalaa sitä haluaville.

 • Me emme ole ehtineet kalalle, mutta lapsenlasteni pitää päästä veneellä vesille heti, isoisä Käppi kertoo.

Järven olemassaolo riittää tyydyttämään lohikoskelaisten luontotarpeet. Talvisin jäällä hiihdetään, ja kesäisin alueen kaksi uimarantaa ovat kovassa käytössä. Läheltä löytyy lyhyehkö luontopolkukin.

 • Tänne muuttaa koko ajan nuoria lapsiperheitä, joten asukasluku ei ainakaan putoa, Käpit kertovat.
Paikalle juurtuneet

Monta vuosikymmentä samassa taloyhtiössä asuessaan juurtuu tehokkaasti. Naapureita on vaihtunut, mutta on Käpeillä vielä alkuperäisiäkin tuttavia lähitienoolla.

 • Yhdessä ollaan järjestetty milloin kesäjuhlia, milloin syntymäpäiviä tällä kaupungin nurmikentällä, Tessi Käppi kertoo.

Jo kymmenen vuotta eläkkeellä ollut pariskunta nauttii silminnähden olostaan Palokkajärven rannalla.

Puutarhan hoitoon rakastunut Tessi Käppi kertoo huoltavansa ja ideoivansa ystäviensäkin puutarhat.

 • Toimin aktiivisesti Yrittäjänaisten senioreissa ja konsultoin heidänkin puutarhojaan, Tessi Käppi kertoo tyytyväisenä.

Arvo Käpin päivät ovat toimintaa täynnä. Keski-Suomen Sotalapset ry:n toiminta työllistää, samoin Leijonat.

 • Opastan senioreita tietokonemaailmaan, Arvo Käppi esittelee laitteitaan, joille olisi kateellinen moni tietokonenörttikin.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Keskisuomalaisessa 29.5.2010. Teksti: Eija Juutilainen / Keskisuomalainen