Lutakko

Lutakko on rauhallinen ja viihtyisä, vajaan 3.000 asukkaan kaupunginosa ja niemialue Jyväskylässä, Jyväsjärven rannalla. Alueella on n. 1000 työpaikkaa ja saman verran opiskelupaikkoja. Opintopaikkana toimii Jyväskylänammattikorkeakoulun Lutakon kampus. Lutakkoon rakennetaan edelleen, mutta alue on ehtinyt jo sijoittua kolmanneksi Joka kodin asuntomarkkinat -ohjelman vuonna 2009 järjestämässä Suomen paras asuinalue -äänestyksessä. Lutakon asuinrakennuskanta on hyvin tuoretta ja koostuu lähes yksinomaan 1990-luvun puolivälin jälkeen rakennetuista kerrostaloista. Alueella on vuokra-asuntoja sekä vapaarahoitteisia asuntoja. Lutakon alueella sijaitsee mm. kaksi Jyväskylän korkeimpiin lukeutuvaa rakennusta. Lutakon rannan tuntumassa on myös useita 12-kerroksisia asuintaloja. Alueen suunnitteluvaiheessa esitellyt kuvat korkeista rakennuksista toivat alueelle lisänimen "Jyväskylän Manhattan" Lutakon rantaviivaa pitkin kulkee Rantaraitti, joka on kokonaisuudessaan noin 14 kilometriä pitkä kevyenliikenteen väylä, joka kiertää Jyväsjärven. Väylä takaa mahtavan lenkkireitin, jonka varrella on uimaranta sekä aaltoilevasta nurmikostaan tunnettu Lutakonpuisto. Alue on tunnettu myös nimeään kantavasta Tanssisali Lutakosta, jossa toimii Jelmu ry:n ylläpitämän keikkapaikan lisäksi mm. nuorisokahvila sekä bändien harjoitustiloja. Alueella järjestetään myös runsaasti joukkotapahtumia, kuten Neste Oil Rally Finland, Suomipop-festivaali, Finlandia Marathon, Sataman yö sekä monia muita yleisöä houkuttelevia tapahtumia.

Lähde: Wikipedia - lisää täältä

Paikallinen uutisartikkeli

Keskeinen sijainti

Matti Tiitinen viihtyy Lutakossa, joka on keskellä kaikkea. Kuva: Jaana Kautto / Keskisuomalainen

Lutakon maamerkki Horisontti oli juuri valmistunut, kun Matti Tiitinen, 24, muutti taloon. Vuosi oli 2008.

Hän muistelee, että siinä vaiheessa, kun mahdollisuus muuttaa Lutakkoon oli ilmaantunut, hän ei edes ajatellut enää muita vaihtoehtoja. Nuoren miehen haave oli täyttynyt.

Nyt viisi vuotta myöhemmin Tiitinen on valmistunut Jyväskylän  yliopistosta kauppatieteiden maisteriksi ja hän voi vain muistella huolettomia opiskeluaikoja.

  • Vanhat ihmiset usein kertovat, että ennen vanhaan jotkut luistelivat kouluun. Minä voin sanoa samaa, sillä hyvin usein luistelin Jyväsjärven jäärataa pitkin kotoa yliopistolle, Tiitinen kertoo nauraen.
Keskeinen sijainti

Lutakon sijainti järven rannalla mahdollistaa Tiitisen liikuntaharrastuksen täydellisesti. Säännölliseen luisteluun on muun muassa kuulunut Red Bull Open Ice -lätkätapahtuma Jyväsjärven jäällä. Se järjestetään, jos jään kunto antaa myöten. Viime talvena se ei onnistunut, mutta sitä edellisenä kyllä.

  • Tapahtuma on alkukantaista lätkän pelaamista ulkoilmassa.

Jääkiekon lisäksi Tiitisen näkee lenkkeilevän tyttöystävän Saija Leinosen kanssa. Lenkin pituus on helppo laskea.

  • Jos juoksee Kuokkalan sillan ja Alban kautta, lenkin pituus on viisi ja puoli kilometriä. Jos juoksee Viherlandian kautta, pituus on vähän alle yhdeksän kilometriä. Saatan myös rullaluistella koko järven ympäri.

Rullaluisteluun Rantaväylä on erittäin sovelias.

Tapahtumien keskiössä

Oman asuinalueensa logistiikka on Tiitiselle paras mahdollinen. Kuntoiluharrastus jatkuu myös kuntosalilla Matkakeskuksessa. Sinnekään ei ole Lutakosta kuin viiden minuutin matka pyörällä.

Tiitinen sai heti valmistuttuaan työpaikan Suolahdesta Valtralta, jossa hänen toimenkuvaansa kuuluu Euroopan alueella kampanjoiden toteuttaminen ja myynnin kehitys. Nyt työmatka vaatii auton, mutta edellinen työmatka Keski-Suomen Osuuspankkiin sujui  pyörällä myös viidessä minuutissa.

Lutakko on monien tapahtumien keskiössä. Horisontin kainalossa sataman alueella järjestetään kesäaikaan konsertteja, on Sataman yötä ja tietysti rallit.

Tiitinen tunnustaa olleensa koko ikänsä rallifani, ja siihen nähden hän asuu nyt parhaassa mahdollisessa paikassa.

  • Rallien aikaan koko tunnelma täällä Lutakossa on kuin asuisi Monacossa formulasirkuksen laskeutuessa meren rantaan. Järvi, ralliautot, turistit ja aurinko, mahdollisesti.
Häkellyttävä maisema

Omassa kodissaan hän viihtyy, sillä maisema panoraamaikkunasta on häkellyttävä.

  • Jokaisena vuodenaikana tässä ikkunassa on eri maisema. Nyt on mielenkiintoista seurata vastarannalla olevan asuntomessualueen rakentumista.

Kehumisen vastapainoksi Tiitinen myöntää tunteneensa hyvin myös Lutakon kasvukivut. Jo vuosia jatkuneet rakennustyömaat aivan vieressä saisivat jo loppua.

  • Ruokakauppaa tänne ovat kaikki Lutakon asukkaat haaveilleet, ja nyt haave näyttää toteutuvan.

Siwahan Lutakossa on aina ollut, mutta noin kolmen tuhannen asukkaan alueelle mahtuu toinenkin kauppa.

  • Saamme kuulemma korkeatasoisen K-kaupan, Tiitinen toteaa.

Lutakossa on myös mukava määrä erilaisia ravintoloita, kahvila satamassa, hotelli, messukeskus ja maisemaa kaunistava Aalto-puisto uimarantoineen.

  • Ja tietysti kaunis Schaumanin linna puistoineen.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Keskisuomalaisessa 12.10.2013. Teksti: Eija Juutilainen / Keskisuomalainen

Paikallisuutiset

Keskisuomalainen - uutiset
Keskisuomalainen - uutiset
Lue lisää
Hulevesitaksa puhututti Jämsässä
Hulevesitaksa puhututti Jämsässä
Hulevesitaksa puhututti Jämsän kaupunginvaltuustossa runsain sanankääntein maanantai-iltana. Valtuusto kuitenkin päätti hyväksyä hulevesijärjestelmän taksan noudattamisalueet esityksen mukaisesti, mutta päätös vaati lopulta kolme erillistä äänestystä. Jyrki Niittymaa (ps.) esitti, ettei Jämsä aloita...
Lue lisää
Kolumni: Sarjaepäonnistumiset saivat arvoisensa lopun sarjaepäonnistumisten monumentissa
Kolumni: Sarjaepäonnistumiset saivat arvoisensa lopun sarjaepäonnistumisten monumentissa
Rauman Äijänsuo on ilmapiiriltään jotenkin vähän tunkkainen ja ummehtunut mesta. Sellaisia pienten kaupunkien jäähallit tuppaavat joskus olemaan. Paitsi Lappeenrannassa, jonne on aina mukava mennä.Tietyllä lailla Äijänsuo on myös eräänlainen sarjaepännistumisten monumentti. Lukko operoi jatkuvasti liigan...
Lue lisää
Keskisuomalainen - Kotipeili
Keskisuomalainen - Kotipeili
Lue lisää
Savuttelulle suitset asumisoikeustaloissa
Savuttelulle suitset asumisoikeustaloissa
Paitsi huoneistoissa, tupakointi on kielletty Norkkokatu 2:n parvekkeilla, yhteisissä tiloissa ja jopa piha-alueilla. Sen verran periaatteesta on joustettu, että savutella saa mahdollisesti erikseen osoitettavalla tupakointipaikalla.– Tämä on meidän ensimmäinen täysin savuton talomme Jyväskylässä, mutta...
Lue lisää
Keljon koulusta Jyväskylän portti
Keljon koulusta Jyväskylän portti
Keljon koulun, entisen Valkolan koulun, ympäristöön on rakentumassa uusien kerrostalojen muodostama asuinkortteli, joka sopivasti tervehtii sekä junalla etelästä että autolla ysitietä tulevia.Sadat tulevat asukkaat saavat uuden kodin hyvien liikenneyhteyksien varteen ja Keljonkeskuksen monipuolisten...
Lue lisää