Mäyrämäki

Mäyrämäki on Jyväskylän Keltinmäen kaupunginosaan kuuluva asuinalue. Mäyrämäen suurin katu on Mäyrämäentie, josta haarautuvat lähes kaikki alueen pienemmät kadut. Mäyrämäentietä lukuun ottamatta kaikki Mäyrämäen kadut on nimetty sienten mukaan. Alue on rauhallista, pääasiassa perheiden asuttamaa aluetta, joka koostuu suurelta osalta omakotitaloista. Palveluja Mäyrämäessä ovat Siwa ja parturi-kampaamo. Mäyrämäessä ja Mustalammella toimii Mäyrämäen ja Mustalammen asukasyhdistys, joka Myllyjärven ja Keltinmäen asukasyhdistysten kanssa julkaisee ilmaisjakelulehteä Kukkulan kaiku.

Lähde: Wikipedia - lisää täältä

Paikallinen uutisartikkeli

Palvelut vähentyneet

Mäyrämäestä pääsee pyörällä helposti keskustaan mutta palatessa pitää ajaa pitkä ylämäki. Kuva: Matti Salmi / Keskisuomalainen

Musiikinopettaja Rami-Jussi Ruodemäki ja kulttuurisihteeri Asta Ruodemäki asuivat aiemmin kaupungin vuokra-asunnossa paritalossa Nenäinniemessä. Kun kuopus Venla, 11, ilmoitti tulostaan, tuli perheelle halu ja tarve muuttaa omaan taloon. Esikoinen Vertti oli tuolloin neljävuotias.

Talo saisi olla kohtuuhintainen, kohtuullisen matkan päässä molempien keskustassa olevista työpaikoista ja myös yhdessä tasossa.

  • Kiersimme monilla alueilla, mutta Mäyrämäestä löysimme omamme ihan sattumalta. Tämä oli juuri tullut myyntiin, eikä tästä oltu ehditty järjestää vielä yhtään asuntonäyttöä. Vuosi oli 2·000, Asta Ruodemäki muistelee.

Nyttemmin perhe on ”lisääntynyt” vielä Leo-koiralla, jota on ihanteellisen helppo ulkoiluttaa Mäyrämäen luonnon ikimetsissä.

Palvelut vähentyneet

Ruodemäen perheen talo on alkuperäisiä, 1970 -luvun alun loivakattoisia taloja, joita Mäyrämäessä pääosa taloista on. Talo on rakennettu 1974.

  • Olemme remontoineet tässä paljon, ja edelleenkin elämme remontin keskellä. Nyt vuorossa on makuuhuoneemme, Asta Ruodemäki kertoo.

Lapset ovat käyneet aikanaan Keltinmäen alakoulua, ja Venla käy nyt Kypärämäen musiikkiluokkaa ja Vertti puolestaan Kilpisen yläkoulua.

Äiti kertoo, että silloin kun he muuttivat alueelle, alle kilometrin säteellä Keltinmäen keskustassa oli muun muassa alakoulu, neuvola, posti, kirjasto. Näistä jäjellä on enää alakoulu ja kirjasto.

Liikuntapuisto on paras

Mäyrämäen parhaita asioita monen mielestä on aivan vieressä oleva Kotalammen liikuntapuisto. Asta Ruodemäki kiittelee sitä, että kaupunki pitää hyvää huolta kentistä ja rakennuksista. Täysimittainen jalkapallokenttä toimii talvella luistinratana, ja kesällä jääkiekkokaukalon paikalla pelataan tennistä ja harjoitellaan korista.

  • Viime kesänä seurasimme uteliaina, kun kentällä pelattiin monta päivää kestävää englantilaisten rakastamaa peliä, krikettiä. Pelaajilla oli valkoiset peliasut, Ruodemäki kertoo.

Muutenkin Mäyrämäki houkuttelee liikkumaan ja kuntoilemaan. Metsien latuverkosto yltää Laajavuoreen ja Ladun majalle, kesällä puolestaan maakuntauralla riittää ulkoilijoita ja marjastajia.

Mäyrämäessä temmeltää myös huomattavan paljon koiraperheitä, varmasti lähiluonto innostaa hankkimaan koiran.

Aktiivinen asukasyhdistys

Asta Ruodemäki haluaa tuoda esiin aktiivisen asukasyhdistyksen, joka on yhteinen naapurialueen Mustalammen kanssa.

  • Aloitin juuri asukasyhdistyksen tiedottajana ja bonuksena tuli myös hallituspaikka alueen äänitorvi ”Kukkulan kaiku” -lehteen. Lehti on Mäyrämäen lisäksi Mustalammen, Myllyjärven ja Keltinmäen yhteinen aluelehti.

Yhdistys järjestää asukkailleen toimintaa kaikkina vuodenaikoina. On keväiset lasten hiihtokilpailut, jouluiset laulajaiset ja kesällä Kotalampi–Rock. Lisäksi asukkaat järjestävät siivoustalkoita, myyjäisiä ja yhteisiä matkoja.

Pyörällä helposti

Asta Ruodemäki kiittää asukasyhdistyksiä vielä siitä, että ne edesauttoivat Walkers-kahvilatoiminnan aloittamisra Keltinmäen nuorisotilassa perjantai-iltaisin.

  • Kahvila on avoinna klo 16–22, ja siellä on käynyt 30–50 nuorta viettämässä iltaa. Walkersissa on aina paikalla myös useita aikuisia, waparikoulutuksen läpi käyneitä vapaaehtoistyöntekijöitä, sanoo Ruodemäki.

Mäyrämäestä pääsee helposti, mutta ei vaivattomasti keskustaan pyörällä.

  • Meno on helppoa, mutta tulo pelkkää ylämäkeä, Asta Ruodemäki naurahtaa.

Bussit kulkevat keskimäärin kolmesti tunnissa.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Keskisuomalaisessa 28.4.2012. Teksti: Eija Juutilainen / Keskisuomalainen