Mustalampi

Mustalampi on 2000-luvulla rakennettu pientaloalue Jyväskylässä Keltinmäen kaupunginosassa, tosin usein Keltinmäellä epävirallisesti tarkoitetaan pelkkää Keltinkeskuksen aluetta eikä Keltinmäen muita asuinalueita Mustalampea ja Mäyrämäkeä. Alue on rauhallista ja lapsiystävällistä omakotitaloaluetta. Alueen vieressä on kaksi lampea, alueelle nimensä antanut Mustalampi, sekä Rajalampi. Mustalammen laajentamiseen on varattu viereinen Valkeamäen alue. Matkaa Mustalammelta keskustaan ei kerry paljon. Autolla matkan taittaa n. vartissa ja pyörälläkin puolisen tuntia riittää mainiosti.

Lähde: Wikipedia - lisää täältä

Paikallinen uutisartikkeli

Yhdessä kulkien

Mustalammen alue on omakotitalovaltainen. Kuva: Risto Aalto / Keskisuomalainen

Salokosken perhe ajautui Mustalammelle vajaa neljä vuotta sitten. He etsivät lapsiystävällistä aluetta, joka olisi kaupungin alueella. Kolme pientä lasta sanelivat talon hankinnan.

  • Täällä asuu lähes pelkästään lapsiperheitä, toteaa Tarja Salokoski.

Hän on tyytyväinen ratkaisuun, vaikka onkin hiukan pettynyt kaupungin alueen markkinoinnin aikana antamiin lupauksiin.

  • Mustalampea markkinoitiin hyvillä lapsiperheiden palveluilla, joita ovat tietysti muun muassa neuvola, hammashoitola ja päivähoito. Ne olivat tuolloin Keltinmäessä eli aivan lähellä.

Nyt palveluita on karsittu, neuvola ja hammashoito on siirretty pois, Kyllöön.

  • Päivähoitokin yritettiin yksityistää, mutta asukasyhdistys ja päiväkodissa olevien lasten vanhemmat taistelivat kunnallisen hoidon puolesta ja voittivat kamppailun, Salokoski kertoo.

Tarja Salokoski toimii Mustalammen ja Mäyrämäen asukasyhdistyksen puheenjohtajana. Aitiopaikalla toimivana hän on hyvin selvillä oman asuinalueensa eduista, joita toki on enemmän kuin edellä mainittuja puutteita.

Asukasyhdistys muun muassa pyörittää kotikahvilaa eli lähinnä kokoaa sopivat äidit omiin ryhmiinsä.

Kuhunkin ryhmään valikoituu yleensä noin viisi kotiäitiä  lapsineen.

Ryhmät ovat erilaisia, mutta kokoamisen pääperiaatteena on lasten yhteneväiset iät, jolloin leikit sujuvat mukavasti. Salokoski toimi aktiivisesti itsekin kotikahvilassa ollessaan kotona.

  • Kotikahvila on erittäin merkityksellinen tapaamismuoto niin äideille kuin lapsillekin, Salokoski kiittää.

Lapset tutustuvat toisiinsa jo ennen päiväkotiin menoa. Luontevasti he siirtyvät yhdessä päivähoitoon ja siitä kouluun.

Kotikahvila kokoontuu perjantaisin. Yksi ryhmän äideistä vuorollaan valmistaa lounaan tai aamupalan omalle ryhmälleen. Yhdessä syödään, jutellaan, hoidetaan lapsukaisia ja parannetaan maailmaa.

  • Yhdessä myös sovitaan, että paineita omasta ”työvuorosta” ei saa ottaa, eikä ainakaan saa siivota, Salokoski nauraa.

Parhaimmillaan Salokoskella oli vierailemassa kuusi äitiä ja 17 lasta.

Yhdessä kulkien

Salokoski kertoo, että äideistä on tullut hyviä ystäviä, jotka tapaavat toisiaan myös ilman lapsia. Pari kertaa vuodessa naiset varaavat kivan mökin viikonlopuksi ja pakkaavat hyvää ruokaa sekä viiniä mukaan. Porukka viettää yhdessä aikaa, ulkoilee, pelaa lautapelejä ja keskustelee.

Yhteisöllisyys on muullakin tavoin merkille pantavaa. Kun taloissa on melko samanikäisiä lapsia, on harrastuksiin ja kouluun kuljetuksetkin sovittu yhteisvoimin tapahtuvaksi. Yksi isistä kerää vuorollaan lauman lapsia kokoon ja kuljettaa heidät kerralla kouluun tai johonkin yhteiseen harrastukseen.

Naapurusto järjestää myös erilaisia juhlia yhdessä. Halloween-juhlat on pidetty yhden perheen luona, kesäjuhlia suunnitellaan toiseen kotiin.

  • Uudenvuoden juhlat kuuluvat perinteisesti meidän järjestettäviksi. Viimeksi teemana oli kesäilta jäätelöbaareineen.
Lasten ehdoilla

Puheenjohtaja kehuu vielä asukasyhdistyksen voimaa. Mustalammen ja Mäyrämäen alueella ilmestyy oma lehti neljä kertaa vuodessa. Kukkulan Kaiku -lehden painos on reilu 3 000, ja se jaetaan ilmaiseksi alueen joka kotiin. Tarja Salokoski toimittaa lehteä.

Jouluna herkistytään. Mustalammen rannalle kulkeva metsätie valaistaan kynttilöin. Asukkaat tulevat rauhoittumaan jouluun aina viimeisenä viikonloppuna ennen joulua. Paikalla tarjotaan lämmintä glögiä ja pipareita, paistetaan makkaraa ja lauletaan joululauluja.

Lapset on huomioitu kaikessa, mitä asukkaat tekevätkään. Kesällä on ilmainen liikuntakerho ja Kotalampi-Rock on suosittu kesätapahtuma.

Talvella Pirunkorven kentällä on aina jäätapahtuma, Tammitohinat. Perinteinen lasten hiihtokilpailu järjestetään täälläkin kuten aika monilla muillakin asuinalueilla.

Bussilla välillä

Bussi 27 kulkee Mustalammelle keskustasta. Sen kulkuun ollaan yleisesti tyytyväisiä, ainoastaan vuorojen vähentäminen iltaisin ja viikonloppuisin ärsyttää asukkaita.

  • Illalla tänne pääsee vain kerran tunnissa, eli joka toinen vuoro jää Keltinmäkeen, Salokoski ihmettelee.
Metsään mars

Ympäröivä luonto on luonnollisesti tärkeää kaikille Mustalammella asuville. Sähkölinjojen alla on parhaat vattupusikot, ja lapset poimivat lähimetsien mustikat.

Vierestä kulkeva maakuntaura kutsuu hiihtäjät ladulle.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Keskisuomalaisessa 20.3.2010. Teksti: Eija Juutilainen / Keskisuomalainen

Paikallisuutiset

Keskisuomalainen - uutiset
Keskisuomalainen - uutiset
Lue lisää
Kirittäret lähtee tällä kertaa välieriin altavastaajana – Toistaako Emma Sallinen vuoden takaisen hurjan tempun?
Kirittäret lähtee tällä kertaa välieriin altavastaajana – Toistaako Emma Sallinen vuoden takaisen hurjan tempun?
Viime vuoden välieräsarja ratkesi mieleenpainuvasti. Neljännen välierän supervuoroparissa Emma Sallinen löi Kirittäret finaaliin kahden palon ajolähdöstä. Sallinen kumautti välilyönnin polttolinjan taakse, ja Marjukka Urpelainen juoksi kotiin finaalipaikan arvoisesti. Nyt Naisten Superpesiksen välierät...
Lue lisää
Kommentti: Pori olisi ollut helpompi vastus Kirittärille
Kommentti: Pori olisi ollut helpompi vastus Kirittärille
Naisten Superpesiksessä on tällä kaudella ollut kolmen kovan joukko: Porin Pesäkarhut, Lapuan Virkiä ja Kirittäret Jyväskylästä. Kaikki kärkijoukkueet ovat erittäin tasaväkisiä. Viime kauden kaltainen Kirittärien ylivoima loistaa nyt poissaolollaan.Vaikka Pori voitti runkosarjan, se olisi ollut Kirittärille...
Lue lisää
Keskisuomalainen - Kotipeili
Keskisuomalainen - Kotipeili
Lue lisää
Vesi menee alas, kosteus nousee ylös
Vesi menee alas, kosteus nousee ylös
Omakotitalokauppa ja etenkin vanhojen omakotitalojen myynti käy nihkeästi, näin kiinteistönvälittäjät ovat meille kertoneet. Olisiko yhtenä syynä huonoon kauppaan talojen puutteellinen salaojajärjestelmä ja näin ollen vajavainen kosteuseristys.Syitä siihen, miksi salaojaremonttia ei ole tehty, on monia....
Lue lisää
Imupoikien näkymätön työ
Imupoikien näkymätön työ
Kun ajan patinoimia arvorakennuksia saneerataan nykyaikaisiksi asunnoiksi, purkutyö voi olla yhtä tarkkaa kuin uuden rakentaminen. Suojelukohteissa on edettävä kieli keskellä suuta, ettei vahingossakaan hävittäisi mitään arvokasta.Hyvät kumppanit ja erikoisosaajat ovat rakentajalle arvokkaita kavereita.Yksi...
Lue lisää