Muuratsalo

Muuratsalo on saari, joka sijaitsee aivan Säynätsalon ja Muuramen vieressä. Muuratsalon pohjoiseen pistävää vuorimaista niemeä sanotaan Satasarviseksi ja Satasarvisesta pohjoiseen työntyvää niemeä Haikaksi. Satasarvinen kohoaa noin 70 metriä Päijänteen pinnan yläpuolelle. Sen laki tunnetaan myös näköalapaikkana. Satasarvisen eteläpuolella oleva Paljaspää on kalliomäki, jolla kulkevalta luontopolulta on paikoin esteettömät näköalat 60-70 metriä alemmas Päijänteen Hauhonselälle. Muurame on toimiva, kasvava keskisuomalainen kunta, joka tarjoaa kehittyneitä kunnallisia palveluja ja viihtyisän työ- ja asuinympäristön. Muuramessa asukkaat nauttivat luonnon läheisyydestä, kauneudesta ja rauhasta. Kuntaa kehitetään kuntalaisten tarpeet huomioiden. Peruspalveluiden lisäksi Muuramen kunta tarjoaa asukkailleen monipuoliset vapaa-ajan palvelut. Moderni ja kehittyvä Muuramen kunta sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien ja valtatien 9 / E 63 varrella. Jyväskylään on noin 15 minuutin ja lentokentälle noin 40 minuutin matka.

Lähde: Wikipedia - lisää täältä

Paikallinen uutisartikkeli

Monelta ajalta

Muuratsalon Paljaspään laelta on komea näkymä Poronselälle. Kuva: Risto Aalto / Keskisuomalainen

Muuratsalossa asuvat eivät ehkä tarvitse kesämökkiä, sillä alueen luonnonmukaisuus järvineen täyttää todennäköisesti mökkitarpeen.

 • Tämä meidän talo on minulle kuin vapaa-ajan asunto, sillä työni on jatkuvaa matkustamista. Tulen töistä kotiin kuin tulisin lomalle, ainakin yritän päästä siihen tunnelmaan, toteaa muuratsalolainen Anneli Tuura.

Hän itse on asunut saarilla jo yli kymmenen vuotta, ja yhdessä miehensä Matti Niemisen kanssa talossaan seitsemän vuotta. Alina-tytär, 5, on myös paljasjalkainen muuratsalolainen.

Tuura sanoo myös, että hän ei ole tyypillinen Muuratsalon asukas, sillä hänellä ei ole saarella juuria kuten hyvin monella sen asukkaalla on.

Monelta ajalta

Tuura-Nieminen-pariskunta kunnostaa ja laajentaa paraikaa vuonna 1936 rakennettua, hyvin tyypillistä aikakautensa omakotitaloa.

 • Muuratsalosta löytyy erikoisesti taloja jokaiselta vuosikymmeneltä, vanhimmat Haikan puolella ovat 1920-luvulta ja tuoreimpia vielä rakennetaan, Anneli Tuura kertoo.
 • Koko aluehan vasta vapautui 1970- ja 1980-luvulla muillekin kuin säynätsalolaisille. Sitä ennen tontteja myytiin vain kanta-asukkaille, tehtaan työläisille, näin Tuura muistaa kuulleensa.

Taloja toki myytiin muillekin. Talot sijaitsevat myös erityisesti sekaisin, sillä vanhimpien kohdalla ei vielä asemakaava ollut. Tontit ovat melko suuria, ja se mahdollistaa suuret pihat ja puutarhat. Onpa pihoilla pidetty lehmääkin.

 • Meidän pihalta löytyi ikivanha liekatappi.
Pieniä taloja

Anneli Tuura muistelee, että hän ihastui alueeseen vieraillessaan Muuratsalossa asuvan ystävänsä luona.

Alue on suosittu, ja talot vaihtavat vauhdilla omistajaa. Vanhat tehdastyöläisten kodit on aikoinaan rakennettu tehtaan ylijäämätavarasta, eikä laatuvaatimuksia tuolloin vielä tunnettu. Siitä syystä useimmat vanhoista taloista ovat joko hyvin pieniä tai melkoisen huonokuntoisia.

Hiljaisuus on alueen arvoista tärkein Anneli Tuuran mielestä.

 • Tänne ei kuulu lainkaan liikenteen melut. Helsinkiläiset ystävämme ovat ihmeissään täällä käydessään.

Luonnon tärkeyttä ei epäile kukaan, sen verran paljon sitä joka puolella on. Muuratsalon ja myös naapurisaarien luonnonrannat ovat usein paikoin hiekkarantaa, ja vuosien varrella kaupunki onkin kunnostanut alueelle monta uintipaikkaa. Nyt käytössä on yksi kaupungin ylläpitämä ranta.

 • Me tosin käymme muiden saarelaisten tavoin myös sellaisella rannalla, Kaivorannalla, jolla komeilee kyltti ”Uimaranta on poistettu käytöstä”. Ranta on kuitenkin yleensä täynnä ihmisiä, Anneli Tuura nauraa.

Matti Nieminen puolestaan kiittelee ympärillä olevaa, lähes erämaata muistuttavaa metsää.

Siiirtolohkaremaisema on karuudessaan hyvin kaunis.

 • Näin eräänä talvisena aamuyönä suden tuossa tonttimme reunalla, hän kertoo.
 • Tosin siitä on kulunut jo muutama vuosi.
Vaeltajan keidas

Muuratsalossa voi vaeltaa komeissa maisemissa. Anneli Tuuran kodin läheltä menee muutaman kilometrin pituinen luontopolku, joka huipentuu Paljaspää-nimiselle kalliolle.

 • Sieltä näkee Jyväskylään ja aina Laajavuoren mäkeen asti. Maisemat ovat kuin Kolilla, Tuura ihastelee.

Myös näkymä toiselta korkealta paikalta, Satasarviselta on yhtä huikaiseva. Kauempaakin monet saapuvat patikoimaan ja retkille ainutlaatuisiin metsiin.

Palvelut lähellä

Muuratsalo on perinteinen alkuperäisväestön ja heidän sukujensa kansoittama saari, mutta muuri on alkanut murtua. Vanhoja taloja kunnostetaan nuorissa käsissä, ja lapsiluku kasvaa kohisten. Muuratsalossa on päiväkoti Aallokko ja alakoulua aina neljännelle luokalle asti. Sen jälkeen koulua käydään viereisellä saarella, Lehtisaaressa.

Emäsaari Säynätsalo puolestaan tarjoaa Muuratsalon asukkaille kaikki palvelut, saarelta itseltään ei juuri mitään ekstraa löydä. Säynätsalossa on terveyskeskus, apteekki, kirjasto, kaupat, kampaamot ja jopa pitseria.

Yksi erikoisuus tosin löytyy, toistaiseksi. Mairen baari saaren länsirannalla kutsuu asukkaita elintarvikekioskiin pikkuostoksille, mutta myös kahville ja viikonlopun iltaisin karaokea laulamaan. Baaria emännöivä Maire Seppänen on touhunnut baarissaan jo 15 vuotta, ja nyt on aika jäädä eläkkeelle.

 • Baarikioski on myynnissä. Heti kun sopiva ostaja löytyy, minä siirryn vapaalle, Maire Seppänen ilmoittaa selkeästi.

Anneli Tuurakin tunnustautuu Mairen baarin kävijäksi.

 • Suunnitteilla on mennä naisporukalla jalka- ja lentopalloharjoitusten kesäkauden päättäjäisten jälkeen baariin drinksuille ja laulamaan, Tuura kertoo.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Keskisuomalaisessa 7.8.2010. Teksti: Eija Juutilainen / Keskisuomalainen