Myllyjärvi

Myllyjärvi sijaitsee Keltinmäen ja Keljon markettialueen välissä, suojaisassa rinteessä Länsi-Päijänteentien ja Porintien kulmassa. Alueelta löytyy kerrostaloja sekä rivi- ja omakotitaloja metsän suojassa. Matkaa Jyväskylän keskustaan Myllyjärveltä kertyy 3,5km. Myllyjärveltä löytyy hyvät ulkoilumaastot ja sieni- ja marjametsät, ja uimaranta on lähellä. Palveluita on mm. päiväkoti, Siwa, pubi ja pizzeria. Aivan lähellä on myös Keljonkeskus palveluineen, jonne on matkaa 1,5km. Samoin Keltinmäki, josta löytyy ala-aste, kirjasto, neuvola, R-kioski, kampaamo ym. Peruspalvelut ovat siis saatavilla lähistöltä. Myllyjärveen kuuluu myös uudempi pääasiassa omakotitaloista koostuva Ylämyllyjärvi. Alueen erikoisuutena ovat mahtavat näköalat kaupunkiin Jyväskylän yhdeltä korkeimmalta paikalta.

Lähde: Wikipedia - lisää täältä

Paikallinen uutisartikkeli

Lähteitä ja puroja

Myllyjärven nimi tulee siitä, että alueella on aikanaan ollut vanha mylly. Kuva: Risto Aalto / Keskisuomalainen

Kolmilapsinen perhe tarvitsee ison kodin. Helena ja Esa Järvenpää asustavat Myllyjärvellä jo toista kotia.

 • Asuimme ensin rivitalossa Loukkukorventiellä, mutta halusimme sitten tänne ylemmäksi omakotitaloon, Helena kertoo.

Iso, kahden perheen talo löytyi, ja talon koko sopikin aktiiviselle perheelle. He yhdistivät kaksi asuntoa ja saivat monen makuuhuoneen lisäksi kaksi keittiötä ja olohuonetta.

Toisesta keittiöstä rakennettiin koko perheelle verstas ja askarteluhuone. Tätä nykyä verstaassa viihtyy isäntä itse. Esa Järvenpää harrastaa erilaisten ja erikokoisten puukkojen valmistamista, ja näillä omatekoisilla puukoillaan hän veistää yhdestä puusta miniatyyriesineitä.

Näin kevään kynnyksellä yksi tyhjiksi jääneistä lastenhuoneista saa uuden viran taimien kasvattamisessa.

 • Kylvin viikko sitten basilikan, ja ne ovat jo näin suuria, Helena Järvenpää esittelee taimia.

Kohta ne koulitaan, ja pian on koko huone täynnä basilikaruukkuja, jotka myöhemmin siirretään pieneen kasvihuoneeseen talon seinustalla. Isäntä puolestaan kunnostautuu chilien kasvattamisessa.

 • Valmistan basilikoista pestoa pakasteeseen. Sitä riittää koko talveksi, ei tarvita lihaliemikuutioita, emäntä hehkuttaa.
Lähteitä ja puroja

Helena ja Esa Järvenpään talo on rakennettu samana vuonna kuin Myllyjärven asemakaava vahvistettiin, vuonna 1975.

 • Me olemme asuneet tässä reilun parikymmentä vuotta, emmekä muuta pois, vaikka lapsemme ovatkin jo lentäneet pesästä, Järvenpäät toteavat.

Nimittäin loma-aikoina talo tulvii omia nuoria ja heidän ystäviään ja tilaa on kaikille.

Äiti muistelee, että yksi tärkeimmistä kriteereistä muuttaa nykyiselle paikalle oli läheinen Myllytuvan päiväkoti, johon he saivat vietyä lapset helposti päivähoitoon.

Lasten koulu olisi myös lähellä Keltinmäessä. Nykyisinkin päiväkoti toimii, mutta uudessa kuosissaan. Vanha purettiin homeisena, ja uusi rakennettiin paikalle.

Esa Järvenpää kertoo, että vaikka Myllyjärvi on korkealla mäen päällä, on maasto märkää monien lähteiden ja purojen vuoksi. Ei ihme, että 1970-luvun rakennusopeilla vanha päiväkoti homehtui.

Osa lähteistä on myös vedeltään juomakelpoista.

Luontoon retkelle

Helena puolestaan kiittelee puroja, joiden varsilla lapsilla on aina ollut mukavat leikit. Myllyjärven aktiivinen asukasyhdistys, johon Järvenpäätkin kuuluvat, järjestää muun muassa puroretkiä, joiden aikana tutustutaan alueen vanhaan maastoon puroineen. Puroihin rakennetaan vanhanaikaisia pikkumyllyjä perunoista ja lastuista.

 • Täällä on ollut joskus vanha mylly, siitä nimi, hän kertoo.

Myllyjärven luonto on kaikille asukkaille tärkeä hengähdyspaikka, vaikka ei metsän antimia keräisikään.

Metsässä on hyvät ulkoilumahdollisuudet jokaisena vuodenaikana.

 • Minä hiihdän umpihangessa, jopa Ladun Majalle asti, Esa Järvenpää kertoo.
Myös senioreja

Myllyjärvellä on pariskunnan mielestä mukavan kaupunkimainen tunnelma siksi, että alueen rakennuskannassa on vaihtelua.

 • Täällä on rinnakkain kerrostaloja, rivitaloja, omakotitaloja ja opiskelija-asuntoja. Lisäksi maasto myötäilee rakennuksia kauniisti, Esa Järvenpää tiivistää.

Asukkaisen ikärakenne puolestaan on ehkä hiukan seniori-ikäisiin kallellaan, sillä 70-luvulla muuttaneet, silloin nuoret perheet ovat vanhentuneet. Lapset ovat lähteneet, ja vanhemmat ovat useissa tapauksissa jääneet asumaan vanhoihin koteihinsa.

 • Tällä meidän kadulla kymmenestä alkuperäisestä talosta neljässä asuu uutta polvea, Helena Järvenpää huomioi.

Silloin kun Järvenpään lapset olivat pieniä, alueella asui paljon lapsiperheitä.

Kaupat lähellä

Helena Järvenpää muistelee, että asukasyhdistys oli kerran lähellä saada suunnitelmat läpi Myllyjärvitalon rakentamiseksi, mutta viime tipassa suunnitelmat raukesivat.

 • Lähin paikka nuorisolle on Keltinmäessä.

Esa Järvenpää valittelee myös hyvän urheilukentän kunnossapidon lopettamista.

 • Siellä pelattiin kesät, talvet.

Kuten monilla muillakin alueilla, on Myllyjärveltä hävinnyt kauppa, mutta se ei tunnu häiritsevän ainakaan tätä perhettä. Keljon ostoskeskus on kivenheiton päässä ja se riittää varmasti useimmille.

 • On meillä kuitenkin vielä pizzeria, karaokebaari, Siwa ja kampaamo, Helena Järvenpää nauraa.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Keskisuomalaisessa 5.3.2011. Teksti: Eija Juutilainen / Keskisuomalainen