Nenäinniemi

Nenäinniemi on niemi ja omakotialue Jyväskylässä, Päijänteen Pohjanlahden ja Hämeenlahden rannalla. Nenäinniemeen kuuluu useita pikkuniemiä, muun muassa Huhtaniemi ja Naattianniemi. Se kuuluu yhtenä osana Kuokkalan suuralueeseen. Nenäinniemi on rauhallista ja perheystävällistä aluetta, joka kuitenkin sijaitsee aivan Jyväskylän palveluiden lähellä. Keljonkeskusken suurmarketit ovat melkeinpä yhtä lähellä, ellei lähempänä, kuin Jyväskylän keskustan tarjonta. Myös Kuokkalan lähipalvelut ovat kävelymatkan päässä. Alue tarjoaa paljon vapaa-ajanvietto mahdollisuuksia Kuokkalan Graniitin liikuntapalveluista aina ulkoilureitteihin asti. Nenäinniemi tarjoaa myös päiväkodin ja koulun palvelut.

Lähde: Wikipedia - lisää täältä

Paikallinen uutisartikkeli

Runsaasti tilaa

Nenäinniemestä pääsee liikkeelle vaikka veneellä. Kuva: Riikka Kaakkurivaara / Keskisuomalainen

Taiteilijapariskunta Arja ja Jussi Jäppinen keskittyy kumpikin omaan työhönsä saman katon alla. Tilaa on paljon. Parikymmentä vuotta sitten hankittiin omakotitalo Nenäinniemestä, sillä isäntä halusi toimistonsa kodin oheen, ja emäntä halusi ison keittiön.

 • Asuimme aiemmin Halssilassa ahtaassa 1970-luvun rivitalossa, jossa oli pitkän mallinen keittiö. En ole mikään keittiöihminen, mutta neljän lapsen kanssa touhuttaessa tilava keittiö on kullan arvoinen, Arja Jäppinen toteaa.

Vaikka lapset ovat jo lentäneet pesästä, syöjämäärä ei ole kuitenkaan vähentynyt, päinvastoin. Jouluna ja muina juhlapäivinä keittiön pöydän ääreen istahtaa 14 henkeä, mukaan lukien miniät, vävy, kolme lastenlasta, mamma ja kaksi koiraa.

Runsaasti tilaa

Jussi Jäppinen selvittää, että talo hankittiin sieltä, mistä 20 vuotta sitten oli tontteja tarjolla, eli juuri Nenäinniemestä.

 • Tämän kadun varteen myönnettiin hiukan isommat tontit ja rakennusluvat (kahdeksan tonttia), sillä tähän toivottiin ympäristöä häiritsemättömiä pienyrityksiä, tällaisia kuin meillä.

Jäppinen suunnitteli itse tarvittavat ateljee- ja suunnittelutilat taloonsa, mutta muuten talo on tehdastuotantoa. Toteutusvaiheessa autotallista tuli ateljee.

 • Onneksi on tilaa näin paljon, sillä lapset täyttävät vapaita tiloja tehokkaasti jatkuvilla muutoillaan.

Viimeksi vanhimman pojan perhe asui meillä yli puoli vuotta oman kotinsa putkiremontin takia, Arja Jäppinen nauraa.

Luistellen talvella

Nenäinniemi on Jäppisen pariskunnan mielestä toivepaikka asua. Luontoa on joka puolella, on järvi ja uimaranta. Vesille pääsee kesäisin veneellä, ja talvisin jäällä hiihdetään ja luistellaan. Muutaman kilometrin pituinen kävelyreitti myötäilee kaunista rantamaisemaa.

 • Kahtena talvena on ollut niin hienon paljas jää, että Lahteen asti olisi päässyt luistelemalla, Jussi Jäppinen muistelee.
 • Lasten ollessa pieniä vietimme paljon aikaa juuri uimarannalla ja hiihtoladuilla.

Vielä nykyisinkin Jyväskylässä asuvat lapset saapuvat perheineen kotitaloon ikään kuin ”kesämökille”.

Jussi Jäppinen kiittelee myös sitä, että koska alue on niemi, läpiajomahdollisuutta ei ole lainkaan.

 • Rauhallisuus on toinen arvo luonnon lisäksi. Ylimääräisistä äänistä ei joudu kärsimään, Jäppinen toteaa.
Tähtiä tiiraillen

Kahdessakymmenessä vuodessa lähiluonto on luonnollisesti rehevöitynyt, muuten muutoksia tuskin huomaa.

 • Katuvalot puuttuivat alussa, ja me nautimme pimeän ajan iltakävelyistä kirkkaan tähtitaivaan alla. Mutta valot asennettiin sitten, tietenkin, Arja Jäppinen sanoo.

Nenäinniemi jaettiin aikoinaan viiteen eri alueeseen rakentamisen aikataulun mukaan.

 • Me rakensimme kolmannelle alueelle, ja nyt on jo viideskin alue vihdoin rakennettu.
Musiikki rentouttaa

Nenäinniemen palvelut ovat riittäneet Jäppisille. Uusin palvelu on lähi-Siwa, josta haetaan pienet tarvikkeet, isommat hankinnat saadaan Keljon marketeista.

Kun työ ja koti on saman katon alla, tulee helposti jumiuduttua neljän seinän sisään. Jussi Jäppinen on hankkinut itselleen rakkaan harrastuksen, jonka avulla pää tyhjenee: soittamisen.

Naapuruston äijäkööri perusti yhdessä bändin Gary and the Capers, eli niemeläiset (Jussi Jäppinen, rummut, Jonte Nurmela, kitara ja laulu, Jukka Hämäläinen, kitara ja laulu, Markku Lehtinen, basso ja laulu, Jorma Rautio, sähkökitara ja musiikin monitoimimies Seppo Niemi, joka otettiin mukaan myös hyvän sukunimen takia).

Rock’n rollia soittavalla bändillä on muutamia keikkoja vuodessa. Bändi harjoittelee naapurin autotallissa.

Hattujuhlat kesällä

Arja ja Jussi Jäppinen kertovat hauskasta vuotuisesta juhlasta, jolla on ensi kesänä jo 20-vuotispäivät.

 • Joka kesä kesäkuun toisena viikonloppuna lähikadullamme on Hattujuhlat. Aiemmin siihen valmistettiin hatut, joista paras palkittiin. Tapa loppui, sillä minä voitin sen joka vuosi, Arja Jäppinen kertoo virnuillen.

Oman kadun lähipoikkikatu suljetaan, ja kadun varrella olevat pihat ja autotallit avataan juhlaväelle. Tarjoilu hoidetaan nyyttäriperiaatteella, oma bändi hoitaa musisoinnin ja lapsille ohjelman hoiti Nasse-setä.

 • Tosin lapset ovat jo kasvaneet ulos, mutta tapa säilyy, ehkä tuleville lapsille.
Hämeestä nimet

Eri asuinalueiden historiaa hyvin tuntevana Jussi Jäppisellä on Nenäinniemen nimestä tarina kerrottavanaan.

 • 1700-luvun kartoissa tämä niemi oli nimeltään Hämäenniemi, eli selvästi Hämeenniemi. Hämeestä kuljettiin aikoinaan tänne kalaan ja metsälle. Nenäinniemen kadunnimetkin ovat pitkälle hämäläisten pitäjien ja kylien nimiä.
 • Vuoden 1816 kartassa niemi on komeasti Nenäinmaa, josta se lopulta taipui nykyiseksi, Jäppinen kertoo.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Keskisuomalaisessa 21.8.2010. Teksti: Eija Juutilainen / Keskisuomalainen