Nisula

Nisula on Jyväskylän kaupunginosa, joka jakautuu Viitaniemen, Hongikon ja Nisulankadun pienalueisiin. Nisulan asutus oli alun perin paljolti Nisulan kartanon ja maatilojen vuokraksi antamille tonteille syntynyttä pientaloasutusta. Nisulan itäosasta löytyy säilynyttä vanhaa asutusta, 1800-1900-lukujen vaihteen taloja. Uusin Nisulan alue koostuu 1970- ja 1980-luvuilla rakennetuista Viitaniemen ja Jyväskylän keskustan välisellä alueella sijaitsevista korkeista punatiilisistä kerrostaloista. Nisulassa on muun muassa Viitaniemen uimaranta, Viitaniemen liikennepuisto, Nisulan monttu, Schildtin-lukio sekä Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän ammattiopiston rakennuksia. Nisula on idyllinen asutusalue Jyväskylän keskustan välittömässä läheisyydessä. Se tarjoaa asujalleen mahdollisuuden asua aivan kaupungin keskusta-alueella, kuitenkin hyvin keskusta-asumisesta poikkeavalla tavalla. Alue tarjoaa asukkailleen myös hyvät ulkoilu- ja liikuntamahdollisuudet. Viitaniemen uusittu urheilukenttä sekä Tuomiojärvelle ja Harjulle päin aukeavat lenkkipolut ovat rauhallinen ja loistava tapa nauttia ulkoilusta keskustan läheisyydessä.

Lähde: Wikipedia - lisää täältä

Paikallinen uutisartikkeli

Lapsilla seuraa

Nisulassa on kesäisin vehreää. Kuva: Riikka Kaakkurivaara / Keskisuomalainen

Taiteilijapariskunta Hanna Liinoja, 55, ja Juha Malmivaara, 55, eivät väsy kehumaan asuinaluettaan Nisulaa. Vuonna 1992 perhe muutti kolmen pienen lapsen kanssa kaupungin keskustasta Vapaudenkadulta. He olivat itse asiassa etsineet taloa aiemminkin, mutta korkeat hinnat olivat hirvittäneet. Onneksi 1990-alkuvuosien laman myötä hinnat putosivat riittävästi.

  • Lasten takia muutimme, olimme usein käyneet heidän kanssaan läheisessä Vellamonpuistossa ja näin tutustuneet alueeseen. Tosin aluksi Hannan mielestä tämä oli liian kaukana keskustasta, Malmivaara muistelee nauraen.

Nykyinen kotitalo oli eräänä päivänä myytävänä, ja perhe tuli sitä katsomaan.

  • Täällä olivat vastassa hyvät henget.
Lapsilla seuraa

Pienen remontin jälkeen sellisti-isä ja musisoivat lapset saivat harjoitustilat kellariin ja makuuhuoneita vintille. 1980-luvulla taloon oli tehty melko kattava remontti, joka säästi uudet asukkaat isommilta purkutöiltä.

  • Ostimme talon rakennustaitoiselta kauppiaalta, joka oli esimerkiksi rakentanut pihaan ison varaston ja autotallin.

Lapsiperhe nautti suuresti myös siitä, että naapurustossa asui useita samanlaisia lapsiperheitä. Lapsilla riittikin seuraa toisistaan vuosien ajaksi, ja heidän myötä myös vanhemmat ovat tutustuneet ja luoneet hyvät naapurisuhteet toisiinsa.

Rauhallinen alue

Vanha alue myös viehätti rauhallisuudellaan ja kauneudellaan. Ikivanha puusto, rinnemaisemat ja erityisesti Jyvälä ovat olleet perheen vanhemmille tärkeitä koko elämisen kannalta.

Jyvälän palo oli shokki, josta on edelleen harmillista puhua. Hanna Liinoja kertoo, että heillä oli tapana järjestää Jyvälässä joka vappuna kevätkonsertti, onhan perheellä muusikko- ja esiintyjäystäviä ja -tuttavia enemmän kuin tarpeeksi.

  • Me molemmat joudumme aina vappuaattona olemaan töissä, vappupäivä oli aina pyhitetty konserttia varten. Sinne saapui joka kerta satakunta vierasta ainakin kymmenen vuoden ajan.

Molemmat ovat Keskussairaalan lastenosaston kummeja ja saadut pääsymaksutulot ohjattiin aina suoraan lastenosaston pikkupotilaille.

Juha Malmivaara kertoo, että konsertin jälkeen vappua vietettiin yleensä heidän pihassaan. Ystävät toivat yhdessä ruokaa ja juomaa.

Tapahtuma kuvastaa hyvin nisulalaisten yhteenkuuluvuutta.

Pyörällä kaupunkiin

Lasten etuna oli myös se, että alueella ei ole juurikaan läpiajoliikennettä.

Hanna Liinoja toteaa, että välimatka kaupunkiin on juuri sopiva pyöräiltäväksi. Juha Malmivaara puolestaan ei voi sellonsa kanssa käyttää muuta kuin omaa autoa.

Molemmat ovat innostuneet lähialueen mahdollisuuksista kuntoiluun.

  • Jo lapset aikanaan hyödynsivät Hippoksen ja monitoimitalon. He pelasivat siellä kaukalopalloa, jääkiekkoa ja pesäpalloa sekä harrastivat painia ja telinevoimistelua. Minä puolestani olen pelannut ainakin teatterilaisten kanssa siellä jääkiekkoa, Juha Malmivaara listaa.

Uimahalli on joka lapsiperheessä tärkeä ajanviettopaikka. Tätä nykyä Hanna Liinoja sukeltelee pojantyttärensä Meyan, 3, kanssa uima-altaaseen aina kun mahdollista. Se onkin helppoa, sillä Meya oppi uimaan jo kaksivuotiaana. Mutta se ei ole ihme, sillä Meyan isä Matias toimii sukellusopettajana Indonesiassa.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Keskisuomalaisessa 18.8.2012. Teksti: Eija Juutilainen / Keskisuomalainen