Piilola

Jyväskylästä pohjoiseen nelostien varressa sijaitseva Piilola on omakotitaloalue, jota rajaavat Pappilanrinne etelässä ja Ollila pohjoisessa. Alvajärven ja Touruvuoren väliin jäävältä alueelta on Jyväskylän keskustaan matkaa noin kahdeksan kilometriä, mutta Palokan keskustaan sekä isoihin kauppakeskuksiin vain reilu kilometri. Aivan vierestä Touruvuoren metsistä löytyy valaistut ulkoilureitit, luontopolku ja kauniit näköalat koko seudulle. Alvajärven rannasta löytyy myös uimaranta ja Pappilanrinteeltä koulut ja liikuntakeskus urheilukenttineen.

Paikallinen uutisartikkeli

Naapurit lähellä

Piilolasta pääsee Alvajärvelle, jossa voi harrastaa sekä kesällä että talvella. Kuva: Tiina Mutila / Keskisuomalainen

Koukan pariskunta julistautuu uskolliseksi palokkalaiseksi. Nykyisessä Piilolassa sijaitsevan viiden perheen rivitalossa on nyt asuttu 16 vuotta, ja sitä ennen Palokan keskustan tuntumassa omakotitalossa.

  • Olemme asuneet Palokassa jo 40 vuotta emmekä aio muuttaa koskaan täältä pois, Tauno Koukka, 77, vannottaa.

Anna Koukka, 79, puolestaan kertoo, että heillä on kaksi poikaa, neljä lastenlasta ja kaksi lastenlastenlasta, kolmevuotias ja puolitoistavuotias Onni ja Kerttu.

Tauno Koukka toteaa, että Piilola-nimi on heille hiukan vieras, he kun ovat tottuneet sanomaan kaikille asuvansa Touruvuorella. Samasta alueesta on kuitenkin kyse. Itse vuori, Touruvuori on asukkailleen hyvin olennainen ja tärkeä osa elämää.

Naapurit lähellä

Asuessaan Palokassa isossa omakotitalossaan, Koukat miettivät pitkään, että heti kun löytyy sopiva pienempi asunto, he vaihtavat suosiolla, olihan lapset jo muuttaneet pois eikä tilaa enää tarvittu, isossa talossa kun on muutenkin omat hommansa ja kunnossa pidot. Ja kun ikääkin on jo tullut, työmäärä tuntui raskaalta.

Eräänä päivänä reilu 16 vuotta sitten Tauno Koukka sattui näkemään ohi kulkiessaan kuinka tulevan rivitalon paikalta alettiin raivaamaan metsää. Siltä seisomalta hän otti asian hoitaakseen, ja pian heillä oli uusi asunto varattuna.

Rivitalossa asumisessa on myös se hyvä puoli, että naapurit ovat lähellä, mikä on tärkeää vanhenevalle asukkaalle.

”Viihdyn metsässä”

Virkeä pariskunta kertoo, että heillä on kesäasuntona Laukaassa oleva isännän vanha kotitalo, siellä he viettävät myös paljon aikaa.

  • Olemme kovia touhuamaan kaikenlaista, joten siellä riittää meille tekemistä. Täällä Piilolassa ei sitten tule paljoakaan tehtyä mitään erityistä.

Erityisesti Anna Koukka on kova liikkumaan. Isäntä nauraa kertoessaan, että aiemmin ennen kuin Annan polvet alkoivat reistailla, ei häntä saanut metsästä pois millään. Jopa polvileikkauksesta suoraan hän mennä kynkkäsi kävelykepin kanssa metsään.

  • Viihdyn metsässä, kävelen, hiihdin aiemmin paljon, marjastan ja sienestän. Viereisen Touruvuoren metsämaat ovat tuttuja paikkoja, Anna Koukka kertoo.
  • Kun lapset ja lastenlapset olivat pieniä, mentiin yhdessä metsään retkelle, eväät koriin ja kivellä sitten istuttiin ja syötiin niitä.

Tauno Koukka on eläkkeellä raskaan kaluston kuljettajan työstä,  Anna Koukka työskenteli aseen valmistuksessa Valmetilla.

  • Ajoin Postin rekkaa ja kelaisia linja-autoja lähes 40 vuotta, myöhemmin myös poliisien linja-autoa hovikuljettajana, Tauno Koukka kertoo.
Haitari soi

Eläkkeelle jäänti ei ainakaan tämän pariskunnan kohdalla ole tarkoittanut sitä, että jäädään neljän seinän sisään uinailemaan. Isäntä opetteli eläkkeelle jäätyään haitarin soiton, ja hän myös kerää niitä.

  • Parhaimmillaan minulla oli 19 haitaria.

Haitarinsoittaja kuten kaikki muusikot ovat aina tervetulleita ilosäveliä soittamaan. Tauno Koukkakin käy ilahduttamassa Palokan terveyskeskuksen potilaita, veteraanitalon ja palvelutalon asukkaita.

  • Voin sanoa, että silmissä paranevat, kun käyn soittamassa.

Haitaristi myös laulaa, ja välillä jopa sanoittaa tuttuja lauluja uusiksi.  Välillä Anna Koukkakin yhtyy miehensä soittoon ja laulaa mukana keikoilla.

Sauvakävelyä ja uintia

Toinen rakas ja virkeyttä antava harrastus on matkailuautolla ajaminen Lappiin ystäviä tapaamaan. Siellä Koukka haitareineen on odotettu ja tervetullut vieras muun muassa Rovanniemen sotainvalidien hoitokotiin ja monissa muissa vastaavissa.

  • Olemme ajaneet Lappiin kaksi kertaa vuodessa jo 37 vuoden ajan, pariskunta muistelee yhteisiä matkojaan.

Ja kun ei olla mökillä tai reissussa, Koukat käyvät sauvakävelemässä, uimassa Peurungassa ja eläkeläisten jumpassa.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Keskisuomalaisessa 7.2.2015. Teksti: Eija Juutilainen / Keskisuomalainen