Puuppola

Puuppola on kylä Jyväskylän kaupungissa, virallisesti kaupunginosa numero 52, jonka sijainti on noin 12 kilometriä pohjoiseen kaupungin keskustasta. Puuppola kuului aiemmin Jyväskylän maalaiskuntaan ja sen maisemaa hallitsevat pellot ja metsät. Alueella on niin maatiloja kuin omakotitalojakin. Puuppolan palveluihin kuuluu päiväkoti, koulu, hoivakoti ja lähikauppa Rita sekä lukuisia muita pienyrityksiä. Ralliautoilija Tommi Mäkinen on syntynyt Puuppolassa, jossa on myös hänen ralliautoja valmistava tehtaansa. Puuppolassa asuvat myös rallikuski Mikko Hirvonen ja ex-kuski Harri Rovanperä. Puuppola tarjoaa luonnonläheiselle paikan, joka ei ole pitkänkään ajomatkan päässä suuremmasta kaupungista. Jyväskylään matkan taittaa autolla nopeasti, ja lähimmät suurmarketit löytyvät jo Palokankeskuksesta. Puuppolan liikuntamahdollisuuksiin kuuluu koululla oleva hiekkakenttä kesäisin ja ulkojää talvisin. Talvisin latuverkosto on kattava ja kesäisin voi nauttia uimarannasta Korttajärvellä.

Lähde: Wikipedia - lisää täältä

Paikallinen uutisartikkeli

Uutta nelostietä odotetaan

Puuppolassa riittää tilaa eläimillekin. Kuva: Kati Laukkanen / Keskisuomalainen

Puuppolassa lähes 40 vuotta asunut Maili Tietäväinen selvittää, että historian kirjojen mukaan Puuppolan kylän virallinen nimi maakirjassa on Korttajärvi.

  • Vuonna 1572 Korttajärven rantamille muutti Pietari Puuppoinen ensimmäisenä uudisasukkaana. Niinpä seudun ensimmäistä taloa ja samalla koko tienoota alettiin kutsua Puuppolaksi, Tietäväinen kertoo.

Historian kirjat kertovat myös, että Puuppolaan perustettiin Jyväskylän pitäjän ensimmäinen kansakoulu noin vuonna 1890.

  • Koulu toimii edelleen, tietysti uudistettuna ja täpötäynnä oppilaita.

Maili ja miehensä Arvo Tietäväinen hoitavat yritystään Maansiirto Tietäväinen Oy:tä nelostien varrella.

Yritys perustettiin vuonna 1965, ja se siirtyi nykyiselle paikalleen vuonna 1972. Tietäväiset ovatkin jo eläkeiässä, mutta pirteä ja aktiivinen pariskunta ei millään malta jäädä eläkkeelle.

Tietäväisen lapset Sanna ja Seppo ovat myös molemmat jo osittain kiinni perheyrityksen hommissa. Jopa pieni Anttu-poika tietää kaivinkoneista ja rekka-autoista melkoisen paljon.

Uutta nelostietä odotetaan

Maili Tietäväinen on kylän puuhanainen. Hän on ollut mukana Puuppolan kylätoimikunnassa ja toiminut siinä puheenjohtajana useita vuosia.

  • Kylätoimikunta perustettiin siksi, että saisimme kyläläisten äänen paremmin kuuluviin, kun uuden moottoritien linjausta alettiin suunnitella. Kyllä oli koulun juhlasali aina ääriään myöten täynnä eri keskustelutilaisuuksissa. Nykyisin taitaa olla koko suunnitelma jäissä, Maili Tietäväinen toteaa.

Uusi nelostie tulee varmasti jossain vaiheessa, ja se on monelle puuppolalaiselle siunaus. Nykyisen nelostien liikenne alkaa olla äärirajoillaan jo pelkästään melusaasteen vuoksi, asukkaiden liikenneturvallisuudesta puhumattakaan.

  • Kun meidän Sanna aloitti koulun, hän kulki kaksi vuotta kouluun taksilla nelostien vaarallisuuden vuoksi, vaikka koulumatka oli kilometrin pituinen. Nelostie oli kuitenkin ylitettävä, äiti sanoo.

Sittemmin tehtiin Matinmäen risteykseen alikulkutunneli, jota pitkin koululaiset kulkevat nelostien itäpuolelta kouluun.

Vireä kylä

Puuppola on ollut ja on edelleenkin vireä kylä, jossa on huomattavan paljon pienyrityksiä kylän kokoon suhteutettuna.

  • Yritykset ovat vanhoja ja melko suuria, esimerkiksi Puuppolan Puu, E.Vuorimies ky, Viinikan puutarha, Puuppolan Aitokaura ja Sorvaamo Seppo, Maili Tietäväinen huomioi.

Ja sitten kylällä on Ritan kauppa, joka on auki vuoden kaikkina päivinä.

  • Jopa jouluaattona kauppaan voi pujahtaa, jos kinkku loppuu, Tietäväinen sanoo hymyillen.

Kunnianosoituksena ahkerasta toiminnastaan kauppias Ritva Koukkula valittiin Puuppolan Puurtajaksi vuonna 1995 ja hänelle ojennettiin Puuppolan oma viiri.

  • Myös koulun rehtori Ilpo Viihari sai oman viirin vuonna 1998.
Paljon lapsia

Puuppolassa asuu paljon lapsia, mutta kerhotoiminta samoin kuin koko päivähoito toimivat melko hyvin.

Seurakunta järjestää kerhotoimintaa monissa paikoissa, muun muassa Arvo Tietäväisen vanhalla kotitilalla Kuuselassa koulun takana. Kuuluisimman puuppolalaisen Tommi Mäkisen tyhjäksi jäänyt uudisrakennus toimii ensi syksystä alkaen lasten päivähoitopaikkana.

Maili Tietäväinen kertoo myös, että Koluntien varteen rakennetaan leikkipuisto tulevana syksynä.

Muut palvelut ovatkin vähän kauempana, kirkko Tikkakoskella, terveyskeskus ja lääkäripalvelut Palokassa.

  • Täällä oli aiemmin neljä kauppaakin, nyt enää yksi.

Puuppolan hoivasairaala, entinen Kolun kunnalliskoti on alueen suurimpia työllistäjiä.

Mutta maisemat pysyvät hienoina. Puuppolan maisemat ovat kuin postikortista aukeine peltoineen, järvineen ja mäkineen. Kruununa keskellä Puuppolan raittia ikivanha komea petäjä, jolle Tauno Mäkinen on riimitellyt oman runonkin.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Keskisuomalaisessa 21.7.2012. Teksti: Eija Juutilainen / Keskisuomalainen