Ristonmaa

Ristonmaa on Jyväskylän asuinalue. Se sijaitsee Kuokkalan Keljon puoleisella laidalla, runsaan kahden kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Palveluina Ristonmaalla on Koasin opiskelija-asuntoja, grillikioski ja päiväkoti. Ristonmaalla sijaitsee myös vuoden 2011 syksyllä käyttöön otettu Jyväskylän keskuspaloasema. Alueen rakennuskanta on pääosin 1980-luvulla rakennettuja kerrostaloja, sekä Ylistönmäen rinteellä olevia omakoti- ja rivitaloja. Ristonmaa on hyvien liikkenneyhteyksien lähellä ja palveluiden välittömässä läheisyydessä. Keljon suurmarkettialue löytyy muutaman kilometrin päästä, eikä Jyväskylän keskustaankaan kauaa autolla aja. Myös ulkoilumahdollisuudet ovat Ristonmaalla hyvät. Lähellä olevan Jyväsjärven ympäri kiertää noin. 14km mittainen päällystetty kevyenliikenteenväylä, joka on suosittu lenkkireitti.

Lähde: Wikipedia - lisää täältä

Paikallinen uutisartikkeli

Puuhella haussa

Hellevi ja Jaakko Lovén puuhastelevat kauniissa puutarhassaan. Kuva: Riikka Kaakkurivaara / Keskisuomalainen

Jyväskylän eläkkeellä olevan kaupunginjohtajan Jaakko Lovénin puoliso Hellevi Lovén kertoo ylpeänä olevansa paljasjalkainen Ristonmaan kesäasukas.

  • Lapsuuteni ja nuoruuteni 20 kesää vietin näillä Ristonmaan mailla. Perheellämme oli kesähuvila Kylmänorossa. Maisemat ovat totisesti noista ajoista muuttuneet, Hellevi Lovén muistelee.

Talvisin hän asui kaupungissa, ja Jaakko Lovén muistaa tarkkaan osoitteenkin, mistä hän tulevaa vaimoaan haki treffeille.

Lovénit ovat asuneet Ristonmaalla vuodesta 1974. Lovén aloitti Jyväskylän kaupunginjohtajana 1975, ja ennen Ristonmaata perhe asui Vaajakoskella.

Puuhella haussa

Kaupunginjohtaja kertoo, että he halusivat kaupungin virka-asunnon sijaan ostaa oman talon. Sen löytyminen ei kuitenkaan käynyt täysin kivuttomasti. Hellevi Lovén on intohimoisesti antiikkiin ja vanhaan tavaraan hurahtanut keräilijä.

  • Halusin talon, jossa olisi puuhella ja kaakeliuunit.

Sellaista ei kuitenkaan löytynyt lähitienoolta. Lopulta, vuonna 1954 rakennetusta, arkkitehti Jorma Paatolan suunnittelemasta ja hänen itsensä asuttamastaan talosta tuli perheen koti.

  • Siksi minä halusinkin heti myös nukkekotiini puuhellan ja kaakeliuunit, Hellevi Lovén nauraa.

Käsistään taitava nainen on harrastanut paljon muun muassa nukkekotien rakentamista.

Kuin maalla

Lovénien muuttaessa Ristonmaalle tienoo oli vielä maanviljelysaluetta, jossa oli vain muutama rintamamiestalo ja Ristonmaan tila. Nykyisin tilan kaunis hirsinen päärakennus seisoo tyhjänä ja rapistuvana Jyväsjärven rannan läheisyydessä.

  • Ihmettelemme sitä, että suojelukohteena olevan talon annetaan rapistua. Suojelukohteitahan pitäisi juuri huoltaa hellin käsin, Hellevi Lovén pohtii.

Hän lisää vielä, että hänen isovanhempansa tanssivat aikoinaan häävalssiaan Ristonmaan tuvassa.

Jaakko Lovén kertoo, että alueella ei ollut kunnallistekniikkaa vielä 1970-luvulla.

  • Meille kannettiin oma vesi Jyväsjärven rannassa olevasta lähteestä.

Silloinen valtaväylä, vanha ysitie, kulki aivan Lovénien kotitalon aidan vierestä. Kun nykyinen päätie valmistui, siirtyi liikenne myös Lovénien kulmilta kauemmaksi.

  • Kotimme rauhoittui kokonaan uuden tien valmistuttua. Aiemmin bussin kyydissä matkustaneet pystyivät katsomaan suoraan keittiömme ikkunasta sisään, Hellevi Lovén huomioi.
Ranta täyttyy

Ristomaan alue alkoi kehittyä 1985 järjestettyjen asuntomessujen jälkeen. Omakotitalojen ja rivitalojen rinnalle on rakennettu myös opiskelija-asuntoja ja muita vuokra-asuntoja. Asukaskunta pysyykin opiskelijoiden myötä melko nuorena.

Lovénien talo saa olla omassa rauhassaan vanhan ja vahvan puutarhan keskellä. Viereen rakennetut kerrostalot kirpaisivat aikanaan kovastikin, mutta pariskunta toteaa tottuneensa korkeisiin naapureihin.

Sen sijaan tulevat suunnitelmat Teknopoliksen rakentamisesta Jyväsjärven rantaan harmittavat.

Seitsemän–kahdeksankerroksinen talokompleksi tulee hallitsemaan maisemaa takuuvarmasti, katsottiinpa sitä sitten mistä suunnasta tahansa.

  • Alunperin tuo ranta-alue oli varattu yliopiston tarpeisiin, mutta liikemaailma sai erävoiton, puuskahtaa Jaakko Lovén.

Vaikka hän onkin onnellisesti eläkkeellä, haluaa hän huikata mielipiteensä.

  • Kyllä kunnallisdemokratia vaatisi, että valtuusto päättää perusteellisen harkinnan jälkeen näinkin isoista päätöksistä kuin Teknopoliksen rakentamisesta. Nykyisin valtuusto siirtää tietoisesti päätösvaltaansa sellaisille tahoille, jotka eivät ole asiaan perehtyneitä.
Golfia kesällä

Alueella on puolellaan yksi erityinen etu, joka on myös Jaakko Lovénin mieleen. Sippulanniemen golfkenttä sijaitsee kävelymatkan päässä Ristonmaalta.

Kaupunginjohtaja nähdäänkin kentällä viitisen kertaa viikossa.

  • Lähden aina seitsemältä aamulla, silloin ehtii tehdä paljon muutakin päivän aikana, kuten pelata tennistä, Jaakko Lovén kertoo ja odottaa taas malttamattomasti golfkauden alkamista.

Tyytyväinen pariskunta ei ihan helpolla edes harkitse muuttavansa suuresta talostaan pienempään.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Keskisuomalaisessa 1.5.2010. Teksti: Eija Juutilainen / Keskisuomalainen