Ruoke

Ruoke on Jyväskylän hiukan syrjäisempi kaupunginosa Jyväskylän länsipuolella. Ruoke on rauhallista ja perheystävällistä asuinaluetta, joka ei kuitenkaan sijoitu liian kauas Jyväskylän palveluista. Vapaa-ajanviettomahdollisuuksia tarjoavat mm. läheinen Laajavuoren laskettelukeskus sekä Killerin liikuntakeskus. Nämä keskukset tarjoavat valtavan määrän eri ulkoilumahdollisuuksia ja kilometreittäin pururataa ja maastopolkua. Ulkoilumahdollisuuksien lisäksi Ruoke tarjoaa lyhyen etäisyyden mm. Palokankeskuksen suurmarkettikeskittymään. Alueelta löytyy paljon eri yrityksiä eri kaupanaloilta.

Lähde: Wikipedia - lisää täältä

Paikallinen uutisartikkeli

Riittävät yhteydet

Ruokkeella on hiljaista, ja tilaa riittää. Kuva: Heikki Raudaskoski / Keskisuomalainen

Ruokkeen raitilla on hiljaista. Lintupuron pariskunta Laura, 66, ja Markku, 67 ulkoiluttavat viisivuotiasta chow chow -koiraansa Juusoa.

  • Täällä me olemme asuneet nyt 32 vuotta, tyytyväisinä kaikessa rauhassa. Hiljalleen, kun kaikenlaista vaivaa alkaa tulla, olemme alkaneet pohtia muuttoa vaikkapa rivitaloon, toteaa Laura Lintupuro.

Lintupurojen talo on 1960-luvun alussa rakennettu perusomakotitalo isolla 2 000 neliön puutarhatontilla.

Pariskunta harrastaa yhdessä innokkaasti puutarhanhoitoa, ja valittavatkin, että kuvaus olisi pitänyt tehdä kesällä. Eikä ole ihme, että niveliä kolottaa, kun katsoo, mitä kaikkea pariskunta on pihaansa rakentanut.

Vieressä on Ruokepuolinen, jonka vieressä kulkee rautatie. Laura Lintupuro katsoo järvelle ja huokaa harmissaan. He, kuten muutkin naapurit kävivät 25 vuoden ajan päivittäin uimassa järvessä, jopa saunasta käsin. Talvella pulahdettiin avantoon. Tilanne muuttui, kun EU-säädöksen mukaan junaradan ylittäminen kaikissa muodoissaan on kiellettyä.

  • Niinpä kaupunki purki uimarannallemme menevän kujan ja laiturin. Ei sinne enää pääse mitenkään. Tosin uimarantamme oli jo valmiiksi purku-uhan alla, Markku Lintupuro kertoo.

Nyt lähimmät uimarannat ovat Vesangassa ja Köhniöllä.

Lintupurot kiittelevät alueensa rauhallisuutta ja väljyyttä. Elämä soljuu kuin maaseudulla, lempeästi ja ilman turhaa kiirettä. Eläkkeellä oleva pariskunta harrastaa yhdistystoimintaa. He kuuluvat Kuohu–Vesanka -Eläkeläiset ry:hyn. Yhdistys kokoontuu joka maanantai ”Elämän virtapiiriin”.

Tapaamisia on myös eri rientojen merkeissä, on keilailua, vierailua vaikkapa Kallioplanetaarioon, on teatteriretkiä ja jopa pienimuotoisia ulkomaan matkoja, pikkujouluista ja joulumyyjäisistä puhumattakaan.

  • Meillä on myös käsityökerho ja viime lauantaina pidettiin juuri joulumyyjäiset Vesangan Rientolassa.

Virkkasin sinne pari peittoa isoäidin neliöistä ja solmin kahvipakettikoreja, Laura Lintupuro kertoo.

Riittävät yhteydet

Ruokkeen Vesangantien alue, jolla Lintupurotkin asuvat, on pääosin vanhaa rakennuskantaa, jota nuori polvi hiljalleen alkaa asuttaa ja rakentaa uudelleen. Ruokkeentien varressa näkee enemmän uudisrakentamista.

Liikenneyhteyksiä Lintupurot pitävät heille riittävinä.

  • Busseja kulkee monta vuoroa aamuin, illoin ja viikonloppuisin harvemmin. Kuljemme kaupoille kuitenkin omalla autolla.

Aivan lähellä on urheilukenttä, jota lapset eivät tätä nykyä pahemmin ruuhkauta. Aiemmin kentällä pelattiin ja talvella luisteltiin. Vieressä olivat Ruokkeen oma kauppa ja posti, mutta ne on molemmat lakkautettu.

Lähimmät koulut ja päiväkodit ovat Kypärämäessä.

Juna on herätyskello

Vieressä kulkeva Keuruuntie ei perhettä häiritse, sen verran kaukana se kulkee. Junarata sen sijaan näkyy ikkunasta, ja junien tuloon ja menoon on jo totuttu.

  • Aamulla herään noin 7.40 ohi menevään junaan tai sitten seuraavaan, joka hurahtaa tuosta ohi klo 8.15, Laura Lintupuro kertoo nauraen.
  • Se on meidän herätyskello.

Laajavuoren kuuluisa maasto on aivan nurkalla, siellä riittää luontopolkua niin nuorille kuin vanhoillekin koirineen tai ilman. Latuja risteilee joka puolelle, marjat ja sienet kerätään talteen ja tähtiä sekä revontulia päästään ihailemaan kirkkaana tähtiyönä.

Markku Lintupuro harmittelee oikeastaan vain yhtä asiaa. Hän on nimennyt oman kotikatunsa ”Ruokkeen kiitoradaksi”.

  • Se on sopivan mäkinen, mutta samalla suora, joten se houkuttaa nuoret kaahaamaan tiellä välillä todella hurjaa vauhtia. Kun ei vain sattuisi mitään, isäntä huokaa.

Hidasteita Vesangantielle on toivottu jo pitkään, ehkä ne joskus saadaankin.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Keskisuomalaisessa 24.11.2012. Teksti: Eija Juutilainen / Keskisuomalainen

Paikallisuutiset

Keskisuomalainen - uutiset
Keskisuomalainen - uutiset
Lue lisää
Kirittäret lähtee tällä kertaa välieriin altavastaajana – Toistaako Emma Sallinen vuoden takaisen hurjan tempun?
Kirittäret lähtee tällä kertaa välieriin altavastaajana – Toistaako Emma Sallinen vuoden takaisen hurjan tempun?
Viime vuoden välieräsarja ratkesi mieleenpainuvasti. Neljännen välierän supervuoroparissa Emma Sallinen löi Kirittäret finaaliin kahden palon ajolähdöstä. Sallinen kumautti välilyönnin polttolinjan taakse, ja Marjukka Urpelainen juoksi kotiin finaalipaikan arvoisesti. Nyt Naisten Superpesiksen välierät...
Lue lisää
Kommentti: Pori olisi ollut helpompi vastus Kirittärille
Kommentti: Pori olisi ollut helpompi vastus Kirittärille
Naisten Superpesiksessä on tällä kaudella ollut kolmen kovan joukko: Porin Pesäkarhut, Lapuan Virkiä ja Kirittäret Jyväskylästä. Kaikki kärkijoukkueet ovat erittäin tasaväkisiä. Viime kauden kaltainen Kirittärien ylivoima loistaa nyt poissaolollaan.Vaikka Pori voitti runkosarjan, se olisi ollut Kirittärille...
Lue lisää
Keskisuomalainen - Kotipeili
Keskisuomalainen - Kotipeili
Lue lisää
Vesi menee alas, kosteus nousee ylös
Vesi menee alas, kosteus nousee ylös
Omakotitalokauppa ja etenkin vanhojen omakotitalojen myynti käy nihkeästi, näin kiinteistönvälittäjät ovat meille kertoneet. Olisiko yhtenä syynä huonoon kauppaan talojen puutteellinen salaojajärjestelmä ja näin ollen vajavainen kosteuseristys.Syitä siihen, miksi salaojaremonttia ei ole tehty, on monia....
Lue lisää
Imupoikien näkymätön työ
Imupoikien näkymätön työ
Kun ajan patinoimia arvorakennuksia saneerataan nykyaikaisiksi asunnoiksi, purkutyö voi olla yhtä tarkkaa kuin uuden rakentaminen. Suojelukohteissa on edettävä kieli keskellä suuta, ettei vahingossakaan hävittäisi mitään arvokasta.Hyvät kumppanit ja erikoisosaajat ovat rakentajalle arvokkaita kavereita.Yksi...
Lue lisää