Ruoke

Ruoke on Jyväskylän hiukan syrjäisempi kaupunginosa Jyväskylän länsipuolella. Ruoke on rauhallista ja perheystävällistä asuinaluetta, joka ei kuitenkaan sijoitu liian kauas Jyväskylän palveluista. Vapaa-ajanviettomahdollisuuksia tarjoavat mm. läheinen Laajavuoren laskettelukeskus sekä Killerin liikuntakeskus. Nämä keskukset tarjoavat valtavan määrän eri ulkoilumahdollisuuksia ja kilometreittäin pururataa ja maastopolkua. Ulkoilumahdollisuuksien lisäksi Ruoke tarjoaa lyhyen etäisyyden mm. Palokankeskuksen suurmarkettikeskittymään. Alueelta löytyy paljon eri yrityksiä eri kaupanaloilta.

Lähde: Wikipedia - lisää täältä

Paikallinen uutisartikkeli

Riittävät yhteydet

Ruokkeella on hiljaista, ja tilaa riittää. Kuva: Heikki Raudaskoski / Keskisuomalainen

Ruokkeen raitilla on hiljaista. Lintupuron pariskunta Laura, 66, ja Markku, 67 ulkoiluttavat viisivuotiasta chow chow -koiraansa Juusoa.

  • Täällä me olemme asuneet nyt 32 vuotta, tyytyväisinä kaikessa rauhassa. Hiljalleen, kun kaikenlaista vaivaa alkaa tulla, olemme alkaneet pohtia muuttoa vaikkapa rivitaloon, toteaa Laura Lintupuro.

Lintupurojen talo on 1960-luvun alussa rakennettu perusomakotitalo isolla 2 000 neliön puutarhatontilla.

Pariskunta harrastaa yhdessä innokkaasti puutarhanhoitoa, ja valittavatkin, että kuvaus olisi pitänyt tehdä kesällä. Eikä ole ihme, että niveliä kolottaa, kun katsoo, mitä kaikkea pariskunta on pihaansa rakentanut.

Vieressä on Ruokepuolinen, jonka vieressä kulkee rautatie. Laura Lintupuro katsoo järvelle ja huokaa harmissaan. He, kuten muutkin naapurit kävivät 25 vuoden ajan päivittäin uimassa järvessä, jopa saunasta käsin. Talvella pulahdettiin avantoon. Tilanne muuttui, kun EU-säädöksen mukaan junaradan ylittäminen kaikissa muodoissaan on kiellettyä.

  • Niinpä kaupunki purki uimarannallemme menevän kujan ja laiturin. Ei sinne enää pääse mitenkään. Tosin uimarantamme oli jo valmiiksi purku-uhan alla, Markku Lintupuro kertoo.

Nyt lähimmät uimarannat ovat Vesangassa ja Köhniöllä.

Lintupurot kiittelevät alueensa rauhallisuutta ja väljyyttä. Elämä soljuu kuin maaseudulla, lempeästi ja ilman turhaa kiirettä. Eläkkeellä oleva pariskunta harrastaa yhdistystoimintaa. He kuuluvat Kuohu–Vesanka -Eläkeläiset ry:hyn. Yhdistys kokoontuu joka maanantai ”Elämän virtapiiriin”.

Tapaamisia on myös eri rientojen merkeissä, on keilailua, vierailua vaikkapa Kallioplanetaarioon, on teatteriretkiä ja jopa pienimuotoisia ulkomaan matkoja, pikkujouluista ja joulumyyjäisistä puhumattakaan.

  • Meillä on myös käsityökerho ja viime lauantaina pidettiin juuri joulumyyjäiset Vesangan Rientolassa.

Virkkasin sinne pari peittoa isoäidin neliöistä ja solmin kahvipakettikoreja, Laura Lintupuro kertoo.

Riittävät yhteydet

Ruokkeen Vesangantien alue, jolla Lintupurotkin asuvat, on pääosin vanhaa rakennuskantaa, jota nuori polvi hiljalleen alkaa asuttaa ja rakentaa uudelleen. Ruokkeentien varressa näkee enemmän uudisrakentamista.

Liikenneyhteyksiä Lintupurot pitävät heille riittävinä.

  • Busseja kulkee monta vuoroa aamuin, illoin ja viikonloppuisin harvemmin. Kuljemme kaupoille kuitenkin omalla autolla.

Aivan lähellä on urheilukenttä, jota lapset eivät tätä nykyä pahemmin ruuhkauta. Aiemmin kentällä pelattiin ja talvella luisteltiin. Vieressä olivat Ruokkeen oma kauppa ja posti, mutta ne on molemmat lakkautettu.

Lähimmät koulut ja päiväkodit ovat Kypärämäessä.

Juna on herätyskello

Vieressä kulkeva Keuruuntie ei perhettä häiritse, sen verran kaukana se kulkee. Junarata sen sijaan näkyy ikkunasta, ja junien tuloon ja menoon on jo totuttu.

  • Aamulla herään noin 7.40 ohi menevään junaan tai sitten seuraavaan, joka hurahtaa tuosta ohi klo 8.15, Laura Lintupuro kertoo nauraen.
  • Se on meidän herätyskello.

Laajavuoren kuuluisa maasto on aivan nurkalla, siellä riittää luontopolkua niin nuorille kuin vanhoillekin koirineen tai ilman. Latuja risteilee joka puolelle, marjat ja sienet kerätään talteen ja tähtiä sekä revontulia päästään ihailemaan kirkkaana tähtiyönä.

Markku Lintupuro harmittelee oikeastaan vain yhtä asiaa. Hän on nimennyt oman kotikatunsa ”Ruokkeen kiitoradaksi”.

  • Se on sopivan mäkinen, mutta samalla suora, joten se houkuttaa nuoret kaahaamaan tiellä välillä todella hurjaa vauhtia. Kun ei vain sattuisi mitään, isäntä huokaa.

Hidasteita Vesangantielle on toivottu jo pitkään, ehkä ne joskus saadaankin.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Keskisuomalaisessa 24.11.2012. Teksti: Eija Juutilainen / Keskisuomalainen