Sääksvuori

Sääksvuori on omakotitaloalue Jyväskylän ja Muuramen rajalla. Alueen talot ovat uusia ja rakentaminen jatkuu edelleen. Sääksjärven ja -vuoren erottaa rannassa kulkeva junarata. Jyväskylään matkaa tulee noin kymmenen kilometriä ja läheiselle ABC-asemalle kaksi. Rauhallinen alue sopii hyvin lapsiperheille ja alakoululle on matkaa vajaa kaksi kilometriä.

Paikallinen uutisartikkeli

Hyvät juoksupolut

Sääksvuoren kaduilla voi pelata vaikka lätkää. Salosten perhe näyttää mallia. Kuva: Riikka Kaakkurivaara / Keskisuomalainen

Sääksvuoren rakennettu alue näyttää talvimaisemassa valmiilta ja puhtaalta. Talorivistöt ovat jääneet monin paikoin lumivuorten taakse. Alueelle autoilevan on syytä varoa korkeita lumikasoja, sillä lapsia täällä on paljon, ja yhtä paljon näkee myös hyviä mäenlaskupaikkoja.

  • Melkein kaikissa tuntemissamme kodeissa on pieniä lapsia, toteavat Anne ja Janne Salonen.

He itse muuttivat Sääksvuoreen itse rakennuttamaansa taloon keväällä 2006. Sitä ennen perhe asui Palokassa rivitalossa, ja Anne tunnustaa, että kun he kävivät katsomassa alueella tonttia, hän oli

ilmoittanut, että tänne ei ainakaan muuteta.

  • Piirsimme itse tämän talon arkkitehdin avustuksella, mutta tilasimme sen talopakettina Vaajataloilta, Janne Salonen kertoo.
Hyvät juoksupolut

Enää ei tee mieli muuttaa pois. Kotiutuminen on tapahtunut täysin.

Myös Salosten lapset Sara, 5 ja Markus, 13 ovat varmasti samaa mieltä, sen verran paljon heillä on naapurustossa ystäviä ja koulukavereita. Välillä saadaan naapurin lapsista yövieraitakin, puolin ja toisin.

Markus käy Keljonkankaan alakoulun kuudetta luokkaa ja Sara on hoidossa Neulaskankaan päiväkodissa.

Lasten kavereiden lisäksi äitikin on saanut naapurin rouvista omat kaverit.

  • Olen aloittanut juoksuharrastuksen täällä Sääksvuoressa, täällä on hyvät lenkkipolut ja mukavat lenkkikaverit.

Annen suunnitelmissa on juosta ensi syksynä maraton.

Tontti täyttyy

Viime kesänä isä rakensi pihalle yhdistetyn leikkimökin–varaston-vierasvajan, myös terassia laajennettiin lisää.

Salosten tontti on noin 900 neliötä, ja se sisältää helppohoitoisen puutarhan.

  • Meillä on muun muassa omenapuita, kirsikkapuu ja marjapensaita.
Oma eläinlääkärikin

Sääksvuoressa ei ole tällä hetkellä mitään palveluja, jos nyt ei lasten leikkipuistoa lasketa siksi. Mutta Keljossa on palveluita ja kauppoja senkin edestä, ja matkaa sinne ei ole paljon mitään.

Viereinen kauppa on kuuluisa lihatiskistään, ja siinä lähellä on muun muassa eläinklinikka, joka on perheelle tärkeä seikka, onhan perheessä oma lemmikki, collie Martta.

Ihme ja kumma, hammashoitola ja neuvola ovat vielä tallella, ja löytyypä paikalta vielä pubikin ja parturikampaamo, seurakuntakoti ja kirjasto.

Pyörällä pääsee

Aktiiviselle perheelle viereinen luonto on tietysti äärimmäisen tärkeää. Lapset nauttivat kesää viereisen Sääksjärven uimarannalla, ja talvella lähialueen latuverkosto suorastaan vaatii hiihtämään.

  • Saran kanssa hiihdimme juurin eilen Ladun Majalle yhdeksän kilometrin lenkin, Sara jaksoi ihmeen hyvin koko matkan, Anne-äiti kiittelee.

Kevyen liikenteen väylä, vaikka se on vielä keskeneräinen, saa Janne-isältä erityiskiitoksen.

  • Pyöräilen pääsääntöisesti kesät talvet töihin, työmatkaa tulee noin kymmenen kilometriä.

Perhe on kiitollinen rauhasta, jonka he ovat saaneet kotitalonsa myötä. Vaikka omat ja naapurin lapset pitävät elämän sykettä yllä pihalla ja teillä, rauhallisuus ja turvallisuus tuntuvat kuitenkin päällimmäisinä.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Keskisuomalaisessa 5.2.2011. Teksti: Eija Juutilainen / Keskisuomalainen

Paikallisuutiset

Keskisuomalainen - uutiset
Keskisuomalainen - uutiset
Lue lisää
Kirittäret lähtee tällä kertaa välieriin altavastaajana – Toistaako Emma Sallinen vuoden takaisen hurjan tempun?
Kirittäret lähtee tällä kertaa välieriin altavastaajana – Toistaako Emma Sallinen vuoden takaisen hurjan tempun?
Viime vuoden välieräsarja ratkesi mieleenpainuvasti. Neljännen välierän supervuoroparissa Emma Sallinen löi Kirittäret finaaliin kahden palon ajolähdöstä. Sallinen kumautti välilyönnin polttolinjan taakse, ja Marjukka Urpelainen juoksi kotiin finaalipaikan arvoisesti. Nyt Naisten Superpesiksen välierät...
Lue lisää
Kommentti: Pori olisi ollut helpompi vastus Kirittärille
Kommentti: Pori olisi ollut helpompi vastus Kirittärille
Naisten Superpesiksessä on tällä kaudella ollut kolmen kovan joukko: Porin Pesäkarhut, Lapuan Virkiä ja Kirittäret Jyväskylästä. Kaikki kärkijoukkueet ovat erittäin tasaväkisiä. Viime kauden kaltainen Kirittärien ylivoima loistaa nyt poissaolollaan.Vaikka Pori voitti runkosarjan, se olisi ollut Kirittärille...
Lue lisää
Keskisuomalainen - Kotipeili
Keskisuomalainen - Kotipeili
Lue lisää
Vesi menee alas, kosteus nousee ylös
Vesi menee alas, kosteus nousee ylös
Omakotitalokauppa ja etenkin vanhojen omakotitalojen myynti käy nihkeästi, näin kiinteistönvälittäjät ovat meille kertoneet. Olisiko yhtenä syynä huonoon kauppaan talojen puutteellinen salaojajärjestelmä ja näin ollen vajavainen kosteuseristys.Syitä siihen, miksi salaojaremonttia ei ole tehty, on monia....
Lue lisää
Imupoikien näkymätön työ
Imupoikien näkymätön työ
Kun ajan patinoimia arvorakennuksia saneerataan nykyaikaisiksi asunnoiksi, purkutyö voi olla yhtä tarkkaa kuin uuden rakentaminen. Suojelukohteissa on edettävä kieli keskellä suuta, ettei vahingossakaan hävittäisi mitään arvokasta.Hyvät kumppanit ja erikoisosaajat ovat rakentajalle arvokkaita kavereita.Yksi...
Lue lisää