Samulinniemi

Samulinniemi (vanhemmalta nimeltään Riihiniemi) on omakotialue ja Päijänteeseen työntyvä niemi Jyväskylässä Kuokkalassa. Varsinaisen niemialueen muodostavat kadut Samulinranta ja Saaranpolku. Osa alueen taloista on rantatonteilla kauniin Päijänteen rannalla. Muutenkin rantamaisemaa ja erinomaista lenkkipolkua jatkuu pitkälle Jyväsjärvelle ja kohti Jyväskylän keskustaa. Alueella on hyvä vaikkakin jokseenkin kallis maine ja asutuksen muodostaakin lähinnä uudet omakotitalot.

Lähde: Wikipedia - lisää täältä

Paikallinen uutisartikkeli

Kansallisasuna uimapuku

Osmo ja Tarja Niemisen talo sijaitsee rannan välittömässä läheisyydessä. Kuva: Sami Saarenpää / Keskisuomalainen

Samulinniemi kiinnosti 2000-luvun alussa suuresti Niemisen nelilapsista perhettä. Osmo Nieminen, 51, kertoo, että aiemmin he asuivat ahtaammissa tiloissa Kekkolassa rivitalossa ja hakivat tonttia Samulinniemestä heti, kun siihen tarjoutui mahdollisuus.

Tarja Nieminen, 50, puolestaan muistelee, että aluetta markkinoitiin tuolloin melko radikaalisti Nokian kaupunkiin tulon myötä kultahammasrannikkona.

  • Onneksi mekin saimme tontin, Tarja Nieminen naurahtaa.

Niemiset rakennuttivat talonsa, mutta olivat rakennuksen jokaisessa vaiheessa mukana suunnittelijoina ja apumiehinä.

  • Vappuna aloitettiin ja jouluksi päästiin muuttamaan, Osmo Nieminen kertoo.

Vaikka heille myönnetty tontti oli pienin mahdollinen, noin 800 neliötä, on pihapiiriin saatu mahtumaan kaikkea, mikä luo viihtyvyyttä. Takapihaa kattaa sileä kalliopinta pienine lammikoineen. Rinnetontilla on lepokeinu, portaita, kukkamaat ja hyötypuutarha ja kaiken koristeena emännän itse rakentama huvimaja.

Yli kymmenenvuotias piha on valmis.

Kansallisasuna uimapuku

Osmo Nieminen toimii yli kymmenen vuotta vanhan Samulinniemen asukasyhdistyksen puheenjohtajana nyt toista kauttaan.

  • Yhdistyksemme on hyvin aktiivinen. Vietämme paljon aikaa toistemme seurassa, puheenjohtaja iloitsee.

Elokuussa vietetään aina ”venetsialaisia” venerannassa. Lasten kanssa järjestetään hiihtokilpailuja ja töppöspotkupallokisoja. Uudenvuodenaattona asukasyhdistys yllättää asukkaat ilotulituksella. Lisäksi on siivoustalkoita ja syksyllä sipulikukkien istutusta.

Mahdolliset huolet ja toiveet asukasyhdistys on esittänyt kaupungille, ja aina niihin on saatu myös vastaus.

Samulinniemen asukkaat saavat nauttia järvestä ja järvimaisemasta. Jos oma tontti ei satu olemaan rannassa, on lähes joka talosta ainakin näkyvyys Päijänteelle. Tarja Nieminen kertoo, että kesällä asukkaat kulkevat uimaan uimapuvut valmiiksi päällä ja pyyhkeet harteilla.

  • Me ollaankin naurettu, että uimapuku on Samulinniemen kansallisasu.

Samulinniemessä ei ole virallista uimarantaa, vaan lähin on Salmirannassa. Venerannasta pääsee kuitenkin helposti uimaan. Venerannassa myös näkee, että lähes joka taloudella taitaa olla oma vene.

  • Meilläkin on soutuvene, jolla soudamme toisinaan läheiseen Kalasaareen saunomaan. Siellä on Päijänteen virkistysseuran yleinen sauna, jota voi itse lämmittää halutessaan, Tarja Nieminen kertoo.
Päijänne vieressä

Osmo Nieminen työskentelee Huhtarinteen koulussa erityisopettajana ja Tarja Nieminen lasten toimintaterapeuttina Terapiatalolla. Perheen lapsista Iida, 24, ja Onni, 22, asuvat jo muualla. Aapo, 18, ja Eeva, 17, ovat vielä vanhempien ilona. Aktiivinen perhe toimii myös tukiperheenä.

Siiri-koira otettiin perheenjäseneksi neljä vuotta sitten, vaikka äiti on allerginen. Länsiylämaanterrieri sopii allergiseen perheeseen.

Samulinniemi on sen verran pieni asuinalue, että sieltä puuttuvat palvelut. Samulinniemessä ei ole koulua, päiväkotia, kauppaa, kioskia, nuorisotiloja tai kahviloita, mutta läheiseltä Kuokkalan alueelta nämä kaikki löytyvät. Kirjastoauto sentään ajaa niemeen kerran viikossa.

  • Bussikin saisi ajaa tänne asti. Nyt kerran tunnissa bussi hurahtaa ohi Kuokkalan kartanon nurkilta, eikä viikonloppuna bussi kulje tänne lainkaan, Niemiset harmittelevat.

Mutta täydellistä ei voi vaatiakaan. Onhan asukkailla kuitenkin Päijänteen järvi ja jää vieressä.

  • Muutama talvi sitten luistelin retkiluistimilla Säynätsaloon asti. Se oli tosi hieno kokemus, Tarja Nieminen kertoo.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Keskisuomalaisessa 4.8.2012. Teksti: Eija Juutilainen / Keskisuomalainen