Saukkola

Saukkolan taajama Lohjalla on elinvoimaista kylää, jossa yhdistyvät perheystävällinen asuminen ja aktiivinen vapaa-ajanvietto. Taajamasta löytyvät kaikki peruspalvelut, kuten Saukkolan kirjasto, pankki, ruokakaupat ja apteekki. Myös peruskoulu ja lukio sijaitsevat muutaman kilometrin säteellä.

Paikallinen uutisartikkeli

Päärakennus remonttiin

Saukkolasta löytyy jylhää erämaata. Kuva: Risto Aalto / Keskisuomalainen

Pikku-isäntä, kahdeksankuinen Konsta Nieminen on jo viidettä polvea, joka asuu Maksinkan tilaa Saukkolassa. Tila on vanha, perustettu jo 1850-luvulla.

  • Olen syntynyt täällä ja asunutkin lähes koko ikäni, mitä nyt välillä asuin hetken Muuramessa, toteaa tilan isäntä Tuomas Nieminen, 40.

Puoliso Satu Koskela, 34 on myös kotoisin läheltä, Ruokkeelta.

Nieminen tarkentaa vielä, että he asuvat Muuramen puoleisella osalla Saukkolaa.

  • Toinen puoli tuosta viereisestä järvestä kuuluu Jyväskylään.
Päärakennus remonttiin

Niemisen maatila koki sukupolven vaihdoksen kolmisen vuotta sitten, kun omille vanhemmille rakennettiin oma mummonmökki vähän kauemmaksi. Nieminen ja Koskela muuttivat Muuramesta Saukkolaan saman tien ja remontoivat tilan päärakennuksen. Koskela joutui myös jättämään fysioterapeutin ja osteopaatin toimensa Muuramessa, tällä hetkellä hän on vielä äitiyslomalla. Nieminen itse toimii taksiyrittäjänä, sivutoimena hänellä on pienimuotoista metsätaloustoimintaa. Tilan pellot on vuokrattu.

  • Isällä on tosin mökki tuossa vieressä Kuusjärven rannassa, siellä käydään kesäisin uimassa ja vilvoittelemassa.
Jylhä erämaa

Pariskunta kehuu vuolaasti ja aivan syystäkin oman kotiseutunsa luonnonrauhaa.

  • Täällä ei ole ääni- eikä valosaastetta ollenkaan. Ympärillä levittäytyy sankka ja jylhä erämaa kuusineen ja tähtitaivas, Nieminen toteaa.

Ja näin on. Tämä kohta Saukkolaa, viereinen Kuusmäki on luonnonsuojelualuetta, todella jyhkeät ja korkeat kuuset reunustavat myös maantietä. Kuusmäessä oli myös Suomen korkein kuusi, mutta se valitettavasti kaatui Eino-myrskyssä vuosi sitten.

Palvelut vähissä

Todellisella rauhalla on myös hintansa, vaikkakaan se ei tässä tapauksessa ole mikään ongelma. Palveluja ei Saukkolan erämailla pahemmin ole. Siellä oli aikoinaan koulu ja päiväkoti, mutta kun viereisten kylien, Tikkalan ja Isolahden koulut ja päiväkoti vetävät lapsia hyvin, on Saukkolan koulu ja päiväkoti lakkautettu.

Samoin on käynyt myös muutamalla muullekin lähitienoon kyläkoululle kuten Sarvenperän ja Ylä-Muuratjärven kyläkouluille.

  • Tikkalaan rakennettiin pari vuotta sitten aivan uusi koulu–päiväkotikompleksi. Näihin kouluihin minä ajan koululaisia täältä kyliltä, Nieminen kertoo.
Kohtalaiset yhteydet

Siitä syystä, että Niemisen perhe asuu Muuramen puolella, heidän Konsta-poikansa tulee menemään Isolahden kouluun, kun taas Jyväskylän puolella asuvat saukkolalaiset lapset käyvät Tikkalan koulua. Kaikki terveyspalvelut, myös Konstan neuvola ja hammaslääkäri hoidetaan Muuramen terveyskeskuksessa.

 Kyseiset Isolahden ja Tikkalan koulut järjestävät myös jonkin verran harrastustoimintaa iltaisin. Satu Koskelaa kuitenkin harmittaa, kun Isolahden koulun naisten sählyvuoro loppui.

Kauppapalvelut hoituvat luonnollisesti helpoiten Muuramen kaupoissa tai Keljon marketeissa. Omaa kauppaa Saukkolassa ei ole, lähimmät taitavat olla Kuohulla ja Tikkalassa.

Saukkolantietä ajavat bussit, joten yhteydet kaupunkiin pelaavat kohtalaisesti, tosin täällä erämailla jokaisella taloudella on oltava auto käytössään.

Hienot virkistysmahdollisuudet

Viereinen luonto tarjoaa luonnollisesti mitä parhaimmat liikunta- ja virkistysmahdollisuudet, paitsi hiihdon suhteen. Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, pariskunta lähtee hiihtämään Laajavuoreen.

  • Kukaan ei aja tänne latuja, ei umpimetsässä voi hiihtää, Satu Koskela toteaa harmissaan.

Mutta lenkkeilemään ja kävelemään pääsee erinomaisesti, sillä Kuusmäen ympäri menee noin viiden kilometrin pituinen metsätie ja puolestaan Kuusjärven ympäri saa kävellä jo kymmenen kilometrin lenkkiä.

  • Jos on oikeanlainen talvi eli pakkasta eikä tule lunta, Kuusjärven jäällä harrastetaan retkiluistelua, Tuomas Nieminen kertoo.

Selvää on myös se, että sieni- ja marjamaat löytyvät omilta nurkilta.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Keskisuomalaisessa 13.12.2014. Teksti: Eija Juutilainen / Keskisuomalainen