Säynätsalo

Säynätsalosta tuli osa Jyväskylää kuntaliitoksen yhteydessä 1993. Säynätsalon saaristokaupunginosa sijaitsee Päijänteellä, noin 15 kilometrin päässä Jyväskylän keskustasta. Kuvankauniilta pääsaarelta löytyy mm. Alvar Aallon suunnittelema kunnantalo. Säynätsalon asutus sijaitsee Säynätsalon saaressa, Lehtisaaressa ja Isossa-Mäntysaaressa, jotka kuuluvat Säynätsaloon kokonaan, Muuratsalon saaressa, joka kuuluu osaksi Säynätsaloon, osaksi Muurameen sekä Päijänteen rannalla sijaitsevalla maakaistaleella Kinkovuoren alueella, joka on rakennettu vasta Säynätsalon kunnan lakkauttamisen jälkeen. Lisäksi Säynätsaloon kuuluu eräitä asumattomia pikkusaaria kuten Kaakkosaari, Korpinen, Lappi sekä Säynätsalon saareen pistävän Sisälmyslahden suulla oleva nimetön pikkusaari.

Lähde: Wikipedia - lisää täältä

Paikallinen uutisartikkeli

Aaltoa ihaillaan

Alvar Aallon suunnittelema kunnantalo on yksi Säynätsalon ylpeyksistä. Kuva: Tiina Mutilainen / Keskisuomalainen

Säynätsalon saaren keskustassa on monia ja monille elintärkeitä palveluja, kuten kampaamo. Parturi-Kampaamo Salon Kiharan yrittäjä Eila Telin on palvellut asiakkaitaan jo yli 20 vuotta ja nykyisellä paikallaankin kymmenen vuotta. Hän myös asuu saarella ja on syntyperäinen säykkiläinen.

  • Säynätsalo ei ole paljon muuttunut vuosien varrella, vaikkakin pienyrittäjiä ja -teollisuutta täältä on lähtenyt, Telin pohtii.

Kolmilapsinen Telinin perhe elelee kaikessa rauhassa saarella, sillä ohikulkuliikennettä ei ole.

  • Tänne on tultava ihan erikseen ja tarkoituksella.

Työpaikkojen perässä saarelta myös lähdetään, vaikka saaressa on niitä vielä.

  • Talotehtaan lopetus oli luonnollisesti harmin paikka, mutta onneksi meillä on vielä UPM:n vaneritehdas.
Aaltoa ihaillaan

Alvar Aallon suunnittelema kunnantalo on jokaisen säynätsalolaisen ylpeydenaihe. Asukkaat ovat tottuneet bussilastillisiin turisteja ja alan opiskelijoita, joita pörrää rakennuksen ympärillä varsinkin kesäaikaan.

Kunnantalo on tuonut ja tuo saarelle mukavaa, ansaittua julkisuutta.

Eila Telin kummastelee muiden asukkaiden tavoin, miksi turisteille ei ole tarjolla oheistuotteita ja/tai kahvilaa, johon vierailijat voisivat jättää rahansa.

  • Miksi kunnantalon yhteyteen ei avata esimerkiksi kesäkahviota, josta voisi ostaa kahvia ja virvokkeita sekä Aalto-tavaraa, jota on jos jonkinlaista? Kahvio voisi lisäksi työllistää paikallisia nuoria, Telin ehdottaa.
Nuoria muistettava

Nuorten tilanne hiukan huolestuttaa Teliniä. Vaikka saarella on nuorisotalo, ei se toimi nuorten ehdoilla.

Muita aktiviteetteja talolla sen sijaan on paljon, muun muassa seniori-ikäisille.

  • Täällä oli hyvin suosittu skeittipaikka, mutta se piti lopettaa teknisistä syistä, eikä uutta ole rakennettu tilalle.

Leikkipuistojakin alueella on vain yksi, uuden koulun pihapiirissä. Puisto tuntuu olevan kovassa käytössä.

Urheilua sen sijaan on pääsaarella ja myös viereisessä Lehtisaaressa nuorille hyvin tarjolla. Jalkapalloa pelataan urheilukentän nurmella kesäisin ja talvisin jääkiekkoa Lehtisaaressa. Lehtisaaren kuntotalolla puolestaan onnistuu koripallo ja sähly.

Hyppy veteen

Ympäröivä, kaunis luonto on kuitenkin suurin ilonaihe säynätsalolaisille.

  • Täällä on vettä niin paljon, että mistä tahansa saarelta veden ääreen on alle kilometri. Lisäksi järvet hemmottelevat meitä myös talvisin. Jäälle ajetaan monen mittaisia latureittejä, Eila Telin iloitsee.

Uimarantoja on useita, on laivaranta ja suosittu Juurikkasaari, jossa on paljon toimintaa.

  • Juurikkasaaressa järjestetään muun muassa Säynätsalo-päivät elokuussa. Se on suuri tapahtuma täällä.

Laivarannan hyppytornia ikävöidään. Eila Telin kertoo, että huonoon kuntoon mennyt laituri ja hyppytorni purettiin, mutta uutta ei ole rakennettu.

  • Se oli paikallisten lasten ja nuorten ykköspaikka. Kaikki toivovat sitä takaisin.
Monia kouluja

Säynätsalo on monista muista Jyväskylän asuinalueista poiketen saanut vielä pitää kaikki sosiaaliset palvelut.

Saarella on oma yhä terveyskeskus, hammashoitola, neuvola ja kirjasto. Asukkaat tiedostavat niiden arvon.

Säynätsalon pääsaarella on alakoulun luokat 1–4, Muuratsalossa luokat 1–4 sekä Lehtisaaressa 5–9. Syksy tuonee tähän tilanteeseen joitakin pieniä muutoksia.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Keskisuomalaisessa 11.6.2011. Teksti: Eija Juutilainen / Keskisuomalainen

Paikallisuutiset

Keskisuomalainen - uutiset
Keskisuomalainen - uutiset
Lue lisää
Paavin tapaaminen oli jännittävä kokemus – "Meille oli epäselvää, pitääkö sormusta suudella"
Paavin tapaaminen oli jännittävä kokemus – "Meille oli epäselvää, pitääkö sormusta suudella"
Eläkkeellä oleva jyväskyläläinen pappi Risto Krogerus on käynyt viime aikoina läpi arkistojaan.Penkominen liittyy Seppo A. Teinonen -seminaariin. Sen yhtenä ohjelmanumerona Krogerus kertoo eräästä matkasta, joka tehtiin 1969. Se ei ollut mikä tahansa matka. Seppo Teinonen – professori, teologi, tutkija,...
Lue lisää
Erikoistarjous: Kolme irkkubändiä yhden hinnalla
Erikoistarjous: Kolme irkkubändiä yhden hinnalla
Jyväskyläläinen irkkumusiikkia punk-asenteella vetävä 7 Stout Clan on tuttu näky paikalliskapakoissa. Tammikuun puolessa välissä yhtye nimeltä 7 Pint Clan soitti Tallinnaan seilanneen Silja Europan käytävällä. 7-päinen revohka miehiä seisoi soittimineen hissiaulassa ja soitti kuin suuremmallekin yleisölle....
Lue lisää
Keskisuomalainen - Kotipeili
Keskisuomalainen - Kotipeili
Lue lisää
Holsti jäämässä mottiin, asukkaat huolissaan
Holsti jäämässä mottiin, asukkaat huolissaan
Rantaväylän parannussuunnitelmat ovat saaneet Jyväskylän Holstin alueen keskellä asuvat asukkaat älähtämään. Suunnitelman mukaan Holstin nykyiset kulkuväylät, Kolikkotie sekä Holstintien liittymä Merasimelle, katkaistaisiin liikenteeltä. Tällöin kulku asuinalueelle tapahtuisi jatkossa uutta, Kyyhkysentieltä...
Lue lisää
Savuttelulle suitset asumisoikeustaloissa
Savuttelulle suitset asumisoikeustaloissa
Paitsi huoneistoissa, tupakointi on kielletty Norkkokatu 2:n parvekkeilla, yhteisissä tiloissa ja jopa piha-alueilla. Sen verran periaatteesta on joustettu, että savutella saa mahdollisesti erikseen osoitettavalla tupakointipaikalla.– Tämä on meidän ensimmäinen täysin savuton talomme Jyväskylässä, mutta...
Lue lisää