Säynätsalo

Säynätsalosta tuli osa Jyväskylää kuntaliitoksen yhteydessä 1993. Säynätsalon saaristokaupunginosa sijaitsee Päijänteellä, noin 15 kilometrin päässä Jyväskylän keskustasta. Kuvankauniilta pääsaarelta löytyy mm. Alvar Aallon suunnittelema kunnantalo. Säynätsalon asutus sijaitsee Säynätsalon saaressa, Lehtisaaressa ja Isossa-Mäntysaaressa, jotka kuuluvat Säynätsaloon kokonaan, Muuratsalon saaressa, joka kuuluu osaksi Säynätsaloon, osaksi Muurameen sekä Päijänteen rannalla sijaitsevalla maakaistaleella Kinkovuoren alueella, joka on rakennettu vasta Säynätsalon kunnan lakkauttamisen jälkeen. Lisäksi Säynätsaloon kuuluu eräitä asumattomia pikkusaaria kuten Kaakkosaari, Korpinen, Lappi sekä Säynätsalon saareen pistävän Sisälmyslahden suulla oleva nimetön pikkusaari.

Lähde: Wikipedia - lisää täältä

Paikallinen uutisartikkeli

Aaltoa ihaillaan

Alvar Aallon suunnittelema kunnantalo on yksi Säynätsalon ylpeyksistä. Kuva: Tiina Mutilainen / Keskisuomalainen

Säynätsalon saaren keskustassa on monia ja monille elintärkeitä palveluja, kuten kampaamo. Parturi-Kampaamo Salon Kiharan yrittäjä Eila Telin on palvellut asiakkaitaan jo yli 20 vuotta ja nykyisellä paikallaankin kymmenen vuotta. Hän myös asuu saarella ja on syntyperäinen säykkiläinen.

  • Säynätsalo ei ole paljon muuttunut vuosien varrella, vaikkakin pienyrittäjiä ja -teollisuutta täältä on lähtenyt, Telin pohtii.

Kolmilapsinen Telinin perhe elelee kaikessa rauhassa saarella, sillä ohikulkuliikennettä ei ole.

  • Tänne on tultava ihan erikseen ja tarkoituksella.

Työpaikkojen perässä saarelta myös lähdetään, vaikka saaressa on niitä vielä.

  • Talotehtaan lopetus oli luonnollisesti harmin paikka, mutta onneksi meillä on vielä UPM:n vaneritehdas.
Aaltoa ihaillaan

Alvar Aallon suunnittelema kunnantalo on jokaisen säynätsalolaisen ylpeydenaihe. Asukkaat ovat tottuneet bussilastillisiin turisteja ja alan opiskelijoita, joita pörrää rakennuksen ympärillä varsinkin kesäaikaan.

Kunnantalo on tuonut ja tuo saarelle mukavaa, ansaittua julkisuutta.

Eila Telin kummastelee muiden asukkaiden tavoin, miksi turisteille ei ole tarjolla oheistuotteita ja/tai kahvilaa, johon vierailijat voisivat jättää rahansa.

  • Miksi kunnantalon yhteyteen ei avata esimerkiksi kesäkahviota, josta voisi ostaa kahvia ja virvokkeita sekä Aalto-tavaraa, jota on jos jonkinlaista? Kahvio voisi lisäksi työllistää paikallisia nuoria, Telin ehdottaa.
Nuoria muistettava

Nuorten tilanne hiukan huolestuttaa Teliniä. Vaikka saarella on nuorisotalo, ei se toimi nuorten ehdoilla.

Muita aktiviteetteja talolla sen sijaan on paljon, muun muassa seniori-ikäisille.

  • Täällä oli hyvin suosittu skeittipaikka, mutta se piti lopettaa teknisistä syistä, eikä uutta ole rakennettu tilalle.

Leikkipuistojakin alueella on vain yksi, uuden koulun pihapiirissä. Puisto tuntuu olevan kovassa käytössä.

Urheilua sen sijaan on pääsaarella ja myös viereisessä Lehtisaaressa nuorille hyvin tarjolla. Jalkapalloa pelataan urheilukentän nurmella kesäisin ja talvisin jääkiekkoa Lehtisaaressa. Lehtisaaren kuntotalolla puolestaan onnistuu koripallo ja sähly.

Hyppy veteen

Ympäröivä, kaunis luonto on kuitenkin suurin ilonaihe säynätsalolaisille.

  • Täällä on vettä niin paljon, että mistä tahansa saarelta veden ääreen on alle kilometri. Lisäksi järvet hemmottelevat meitä myös talvisin. Jäälle ajetaan monen mittaisia latureittejä, Eila Telin iloitsee.

Uimarantoja on useita, on laivaranta ja suosittu Juurikkasaari, jossa on paljon toimintaa.

  • Juurikkasaaressa järjestetään muun muassa Säynätsalo-päivät elokuussa. Se on suuri tapahtuma täällä.

Laivarannan hyppytornia ikävöidään. Eila Telin kertoo, että huonoon kuntoon mennyt laituri ja hyppytorni purettiin, mutta uutta ei ole rakennettu.

  • Se oli paikallisten lasten ja nuorten ykköspaikka. Kaikki toivovat sitä takaisin.
Monia kouluja

Säynätsalo on monista muista Jyväskylän asuinalueista poiketen saanut vielä pitää kaikki sosiaaliset palvelut.

Saarella on oma yhä terveyskeskus, hammashoitola, neuvola ja kirjasto. Asukkaat tiedostavat niiden arvon.

Säynätsalon pääsaarella on alakoulun luokat 1–4, Muuratsalossa luokat 1–4 sekä Lehtisaaressa 5–9. Syksy tuonee tähän tilanteeseen joitakin pieniä muutoksia.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Keskisuomalaisessa 11.6.2011. Teksti: Eija Juutilainen / Keskisuomalainen

Paikallisuutiset

Keskisuomalainen - uutiset
Keskisuomalainen - uutiset
Lue lisää
Lähes kolmen promillen rattijuoppo ajoi vastaantulijoiden kaistalla Jämsässä
Lähes kolmen promillen rattijuoppo ajoi vastaantulijoiden kaistalla Jämsässä
Vahvasti humaltunut jämsäläismies ajeli vastaantulevien kaistalla Hallin keskustassa viime marraskuussa. Perjantai-iltana oli liikkeellä muuta liikennettä, ja yksi vastaantulijoista joutui väistämään rattijuopon henkilöautoa tien pientareelle. Miehen verestä mitattiin ajon jälkeen 2,78 promillen alkoholipitoisuus. 58-vuotiasta...
Lue lisää
Jyväskylän Perussuomalaiset ry:ssä kuohuu – kohujäsenelle halutaan lähtöpassit, piiri painostaa paikallisyhdistystä erottamisella
Jyväskylän Perussuomalaiset ry:ssä kuohuu – kohujäsenelle halutaan lähtöpassit, piiri painostaa paikallisyhdistystä erottamisella
Jyväskylän Perussuomalaiset kokoontuu sunnuntaina päättämään, erotetaanko kaupunginvaltuutettu Teemu Torssonen (ps.) paikallisyhdistyksestä.Keskisuomalaisen tietojen mukaan Torssonen halutaan erottaa yhdistyksestä, koska Perussuomalaiset-puolueesta hänet erotettiin jo toukokuussa.– Joka ei ole puolueen...
Lue lisää
Keskisuomalainen - Kotipeili
Keskisuomalainen - Kotipeili
Lue lisää
Vesi menee alas, kosteus nousee ylös
Vesi menee alas, kosteus nousee ylös
Omakotitalokauppa ja etenkin vanhojen omakotitalojen myynti käy nihkeästi, näin kiinteistönvälittäjät ovat meille kertoneet. Olisiko yhtenä syynä huonoon kauppaan talojen puutteellinen salaojajärjestelmä ja näin ollen vajavainen kosteuseristys.Syitä siihen, miksi salaojaremonttia ei ole tehty, on monia....
Lue lisää
Imupoikien näkymätön työ
Imupoikien näkymätön työ
Kun ajan patinoimia arvorakennuksia saneerataan nykyaikaisiksi asunnoiksi, purkutyö voi olla yhtä tarkkaa kuin uuden rakentaminen. Suojelukohteissa on edettävä kieli keskellä suuta, ettei vahingossakaan hävittäisi mitään arvokasta.Hyvät kumppanit ja erikoisosaajat ovat rakentajalle arvokkaita kavereita.Yksi...
Lue lisää