Taulumäki

Taulumäki on Jyväskylän kaupunginosa. Taulumäen pohjoisosan muodostaa kannas Tuomiojärven ja Palokkajärven välissä. Tuomiojärven rannassa oli aiemmin Tuomiojärven leirintäalue, joka on kaavoitettu tulevaksi Kivelänrannan asuinalueeksi. Eteläinen Taulumäki on pienkerrostalo- ja omakotitalovaltaista asuinaluetta Nelostien ja Nisulan välissä. Taulumäen nähtävyyksiä ovat Taulumäen kirkko sekä kolme vanhaa puutaloa Rajakadun varrella. Vehreää, puutarhamaista aluetta elävöittää Tourujoen luonnonmukainen uoma, vierestä kulkeva, koko kaupungin halkaiseva suojeltu vihervyöhyke sekä kulttuurihistoriallisesti arvokas ympäristö. Jyväskylän keskusta palveluineen on kävelyetäisyydellä ja kaikki tarvittavat palvelut löytyvät lähistöltä. Toimivat liikenneratkaisut takaavat Taulumäen asukkaille kätevän pääsyn kaikkiin suuntiin. Kevyen liikenteen käyttäjiäkään ei ole unohdettu. Ja talvinen hiihtomatka Laajavuoreen taittuu nopsasti Tuomiojärven rantoja tai jäätä pitkin. Lohikosken urheilukentällä pelataan edelleen pesäpalloa. Taulumäellä toimii elintarvikeliike ja läheisiin kauppakeskuksiin on lyhyt matka. Joukkoliikenne toimii hyvin. Lyhyt matka keskustaan on tuonut Taulumäen asukkaiksi hieman enemmän aikuisväestöä kuin lapsiperheitä vaikka toki heitäkin viihtyy uusissa tiilitaloissa. Merkille pantavaa on lukuisten entisten omakotiasujien palaaminen Taulumäelle. Eräässä kerrostalossa on kaikkien asukkaiden käytössä vene ja niin vain nämä nykyajan vaaritkin opettavat lapsenlapsiaan soutamaan ja onkimaan … Asuinalueen Taulumäki on rauhallinen ja viihtyisä. Tuomiojärven matala, hiekkapohjainen uimaranta on edelleen kaupunkilaisten suosiossa. Kivenheiton päässä järven rannalla on aiemmin leirintäalueena toiminut alue, joka nykyään tunnetaan Kivelänrantana. (Uimarantaa ei sentään menetetty!)

Lähde: Wikipedia - lisää täältä

Paikallinen uutisartikkeli

Teiden solmukohta

Tämä Taulumäellä sijaitseva talo on Alvar Aallon käsialaa. Kuva: Riikka Kaakkurivaara / Keskisuomalainen

Taulumäen asukasyhdistyksen sihteeri Sirkka Varpula, 71, kulkee tuttuja teitä. Lapsuutensa samassa korttelissa kuin nykyäänkin elänyt rouva on nähnyt Taulumäen rajun kehityksen paperitehtaan varjosta nykyliikenteen keskiöön.

Hän kuvailee lapsuutensa maisemaa postikortilla, jonka Varpulan eno, taidemaalari Yrjö Saarinen on maalannut kotitalon kuistilta. Siinä maitokannussa olevien liljojen takaa aukeaa idyllinen pientaloalue, joka kovin muistuttaa Pispalan maisemaa Tampereella.

  • Kyllä tämä mäkimaisema on edelleen saman näköinen kuin 1940-luvulla, ja tietysti kirkot ja tehdas ovat pysyviä maamerkkejä, Varpula kertoo.

Asuinalue syntyi luonnollisesti Kankaan paperitehtaan kylkeen. Talot olivat pääosin Kankaan paperitehtaan työntekijöiden asuntoja.

Teiden solmukohta

Varpula toteaa nauraen, että Taulumäki on Jyväskylän ainoa kaupunginosa, jonka suhteellisen pienelle alueelle on sijoittunut kolme kirkkoa, paperitehdas, kaupungin ainoa joki, Tourujoki, leirintäalue, hautausmaa, urheilukenttä ja uimaranta. Kaupunginosalla on myös kunnia olla arkkitehti Alvar Aallon nuorena suunnitteleman Nuoran talon kotipaikka.

Vanha nelostie ja Laukaantie halkoivat ensin Taulumäen maisemaa, mutta kun liikennevirta kasvoi huomattavaksi, rakennettiin Rantaväylä.

  • 1960- ja 1970-luvuilla tiestö oli todellinen uhka asukkaille. Alue oli kymmeniä vuosia jopa rakennuskiellossa, sillä kaupungin oli aikanaan ratkaistava liikenneongelma ensin ennen kuin huonokuntoisia ja vanhoja taloja kannatti ruveta korjaamaan tai myymään, Varpula kertoo.

Kaupungilla oli aikanaan useitakin erilaisia tiesuunnitelmia, joista hurjin olisi ollut alueen yläpuolella kulkeva päätie. Talot olisivat jääneet tien alapuolelle.

Lisää lapsiperheitä

1980-luvulla huonoon kuntoon päässeitä taloja kuitenkin purettiin ja eri korkuisia kerrostaloja ja pienkerrostaloja rakennettiin niiden tilalle.

Sirkka Varpula kaipaisi alueelle lisää lapsiperheitä.

Kauppaan on pitkä matka. Vaikka Minimani on lähitienoolla, monen kadun ylitys ja kävelymatka ostosten kanssa käyvät monelle iäkkäälle asukkaalle raskaiksi päivän askareiksi.

  • Ja kyllä tuo vanhan ajan yhteisöllisyys on täältä hävinnyt, mutta se taitaa olla joka paikassa nykyajan vitsaus.
Joen rannalla

Alueella virtaavaan Tourujokeen liittyy erikoinen muisto.

  • Tehtaan pillin kaunis ja pehmeä ääni rytmitti meidän lasten elämän. Kun pilli soi työpäivän päätteeksi, tiesimme, että vanhemmilla loppuu työ, ja on aika lopettaa leikit ja mennä kotiin syömään. Pillin soitua joen vedenpinta alkoi nousta, Sirkka Varpula muistelee.
  • Tehtaan koneet menivät puoliteholle kello 16. Se vaikutti siihen, että kun vettä ei käytetty täydellä teholla, joen pinta nousi noin 10 senttiä, hän jatkaa.

Myös kirkko mäellään loi turvallisuutta kellojen soitollaan.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Keskisuomalaisessa 21.11.2009. Teksti: Eija Juutilainen / Keskisuomalainen

Paikallisuutiset

Keskisuomalainen - uutiset
Keskisuomalainen - uutiset
Lue lisää
Kuka sai apurahan tänä vuonna? – Keski-Suomen taidetoimikunta jakoi 165 000 euroa, katso lista
Kuka sai apurahan tänä vuonna? – Keski-Suomen taidetoimikunta jakoi 165 000 euroa, katso lista
Keski-Suomen taidetoimikunta on jakanut vuoden 2019 työskentely- ja kohdeapurahoja yhteensä 165 000 euroa. Suurimmat apurahat olivat puolivuotiseen työskentelyyn tarkoitetut 10 200 euron työskentelyapurahat. Niitä jaettiin viisi kappaletta. Työskentelyapurahoja sai yhteensä 12 taiteilijaa, ja hakijoita...
Lue lisää
Lievestuoreella karannut Helmiina-poro nähty vasomassa – "Voi kestää viikonkin"
Lievestuoreella karannut Helmiina-poro nähty vasomassa – "Voi kestää viikonkin"
Lievestuoreella Tarhalehdon eläinpihasta karannut Helmiina-poro on nähty noin viikko sitten vasomassa. Porot vetäytyvät ennen vasan synnyttämistä piiloon. – Vasominen voi kestää viikonkin, joten kohta sen pitäisi olla ohi. Kun Helmiina on vasansa pyöräyttänyt, viemme vasan aitaukseen. Helmiina seuraa...
Lue lisää
Keskisuomalainen - Kotipeili
Keskisuomalainen - Kotipeili
Lue lisää
Voiko talvella maalata vai ei? – Maalivalmistajien suositukset erilaisia
Voiko talvella maalata vai ei? – Maalivalmistajien suositukset erilaisia
Milloin on sopiva keli maalaamiseen? Voiko esimerkiksi syksyllä tai talvella maalata? Kuinka ohjeistaa Tikkurilan maalilinja?Lämpötilaraja on viisi astetta, ja suhteellisen ilmankosteuden raja on 80 prosenttia. Maali ei muuten tartu pintaan eikä kuivu. Puun kosteuden pitää olla alle 18 prosenttia – ideaali...
Lue lisää
Omistusasujien määrä väheni Jyväskylässä
Omistusasujien määrä väheni Jyväskylässä
Omistusasuminen on vähentynyt kymmenen viime vuoden aikana koko maassa, erityisesti suurimmissa kaupungeissa ja kasvukeskuksissa. Jyväskylässä omistusasujien osuus asuntokunnista väheni 10 vuodessa 2,2 prosenttiyksikköä. Jyväskylässä omassa asunnossa asuu 52,5 prosenttia asuntokunnista.Suurin muutos...
Lue lisää