Tikkakoski

Jyväskylän pohjoisosassa sijaitseva Tikkakoski on 20 km:n päässä Jyväskylästä. Julkiset kulkuyhteydet ovat hyvät ja omalla autolla kulkee vartissa Jyväskylän keskustaan. Tikkakosken tunnusmerkit ovat lentokenttä ja ilmailumuseo. Tikkakoskella toimii Puolustusvoimien ilmasotakoulu. Tikkakosken alueella asuu reilut 5 000 asukasta ja Tikkakoskella itsessään n. 2500. Tikkakosken taajaman nykyinen rakennuskanta on kohtuullisen nuorta ja Tikkakosken asuinalueet Kummunmäki, Liinalampi, Itäranta, Länsiranta ja Tunnelinmäki laajenevat tasaiseen tahtiin. Tikkakoskelta löytyvät ala- ja yläaste, lukio, liikuntahalli, jäähalli sekä kirjasto. Terveyspalvelut sijaitsevat toistaiseksi n. 10 km:n päässä, Palokan terveysasemalla. Kunnallisten palvelujen lisäksi Tikkakosken alueelta löytyy myös päivittäistavaraliikkeitä, pizzeria, pubi, apteekki, kylmähuoltoasema, asiamiesposti ja teollisuusaluetta.

Lähde: Wikipedia - lisää täältä

Paikallinen uutisartikkeli

”Pikku Seurasaari”

Tikkakoskella luonto on lähellä. Vaikkapa uimaan pääsee helposti pulahtamaan. Kuva: Hannu Rainamo / Keskisuomalainen

Kun tikkakoskelaiset Merja Mikkola, 70 ja miehensä Martti Saarinen, 74, juhlivat, on hyvä, että heillä on iso talo ja valtavan suuri piha. Muuten kaikki kolme lasta, kahdeksan lastenlasta ja viisi lastenlastenlasta eivät mahtuisi ”puolimatkan krouviin”, kuten perheen äiti hauskasti asian ilmaisee. Yksi lapsista asuu Kolarissa, yksi Tampereella ja yksi lähellä, Uuraisilla.

  • Asuimme aikojen alussa Helsingissä, josta vuonna 1973 muutimme tänne, rakensimme itse tämän talomme. Olin tuolloin töissä Ilmavoimien Esikunnan toimistossa, Martti Saarinen kertoo.
”Pikku Seurasaari”

Nyt isäntä on luonnollisesti eläkkeellä Ilmavoimien Esikunnasta ja emäntä puolestaan terveydenhuollon opettajan toimestaan.

Punatiilitalo sijaitsee aivan Tikkakosken keskustan tuntumassa, ja kun saapuu kylään, kiinnittyy katse ensimmäiseksi todella suureen pihaan, mutta ei mihin tahansa pihaan. Näkymä on kuin Seurasaaresta Helsingistä.

  • Eräs ystävämmekin kutsuu tätä pikku Seurasaareksi, Mikkola naurahtaa.

Aluksi perheellä oli aivan normaali kaupunkitontti, mutta myöhemmin he ostivat tontin vierestä kunnan maata ja perustivat siihen oman puiston. Puistoon kaivettiin myös lampi, joka on hiekoitettu.

  • Meillä oli aiemmin kesämökki Jämsässä, mutta jossain vaiheessa myimme sen ja aloimme kunnostaa pihapiiriämme, Mikkola muistelee.
Savusaunominen ei kiireisen hommaa

Omassa Seurasaaressa on savusauna, joka ei tyylin mukaisesti kuitenkaan ole vanha, vaan hirret siihen veisti tunnettu, edesmennyt hirsiveistäjä Friman.

  • Savusauna lämpiää aina tarpeen mukaan vieraille, mutta ehdottomasti aina jouluna ja juhannuksenakin, isäntä sanoo.

Hän kertoo, että saunaa lämmitetään kaksi tuntia ja sen jälkeen odotetaan vielä toiset kaksi tuntia, jotta hiillos siintyy.

Savusaunan ja lammen lisäksi puistossa on vanhoista savuriihen hirsistä rakennettu aitta, joka toimii hyvin vierasaittana kolmelle, neljälle vieraalle.

Lisäksi on niliaitta, jonka funktio on pelkästään koristetarkoituksessa. On myös vinttikaivo, huvimaja, kota, on varastoa, on vanhoja työkaluja ja paljon muuta hauskaa katseltavaa. Ei ihme, että suku viihtyy.

  • Järjestin 70-vuotisjuhlani täällä koko suvulle, meitä oli nelisenkymmentä. Täst ´edes tulen vain vieraaksi, muut saavat nyt järjestää juhlia, äiti Merja Mikkola toteaa iloissaan.
Harrastuksia kotoa käsin

Aktiivinen pariskunta harrastaa hyvin paljon, ja kaikkea pääsee tekemään kotoa Tikkakoskelta käsin. Isäntä käy metsällä, on laulanut Tikkakosken mieskuorossa, on aktiivi rotari, ja järjestää muiden rotariveljien kanssa kaikenlaisia tempauksia.

  • Esimerkiksi muutimme sotaveteraaneja omaan palvelutaloonsa jokaista vuorollaan. Olemme myös tukeneet heidän kotona asumistaan muun muassa auttamalla lumitöissä.

Martti Saarinen on hyvin kiinnostunut Suomen ja Venäjän väliseen sotaan liittyvistä asioista. Hän tekee säännöllisesti retkiä vanhoille sotapaikoille, joista hän myös tuo usein erikoisia tuliaisia.

  • Muun muassa Siiranmäen taistelupaikalta toin ruusupensaan alun, Karjalanruusun. Teikarinsaarelta olen tuonut vaahteran ja keisarinliljan. Täällä ne kasvavat kauniisti.
Luonto mahdollistaa liikkumisen

Pihamaalla on kasvihuone, joka on isännän oma harrastus, iso piha kun antaa myöten kaikkea.

Viereinen ja läheinen luonto mahdollistaa luonnossa liikkumisen, aamulenkit ovat aina säännöllisesti päiväohjelmassa.

Kumpikin on myös ollut nuorempana aktiivisesti mukana kunnallispolitiikassa. Niinpä välillä kärkeviäkin mielipiteitä ponnahtaa molemmilta, etenkin Tikkakosken vähenevistä palveluista.

Merja Mikkola harrastaa myös ulkona luonnossa ja omassa pihassa puuhastelua, mutta käsityöt ja varsinkin kirjojen sitominen ovat lähellä sydäntä. Välillä lastenlapset ja lastenlastenlapsetkin tarvitsevat mummoa ja ukkia.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Keskisuomalaisessa 9.8.2014. Teksti: Eija Juutilainen / Keskisuomalainen