Tourula

Jyväskylän Tourula koostui aiemmin pienistä puutaloista, mutta niistä lähes kaikki purettiin 1980-luvulla. Niiden paikalle rakennetut uudet talot ovat pääasiassa korkeita punatiilisiä asuintaloja sekä kauppaliikkeiden rakennuksia. Kaupunginosassa sijaitsivat myös Kankaan paperitehdas ja Valtion Kivääritehdas, joka tunnettiin nimellä Tourulan tehdas. Tehdaskortteli on nykyään asuin- ja toimistotiloina. Kivääritehtaan vieressä sijaitsee viisi Museoviraston suojelemaa funkkistyylistä tehtaan työntekijöiden asuintaloa, jotka on kunnostettu vuokra-asunnoiksi. Alueella on nykyään myös oma pieni kauppakeskittymä sekä huonekalukaupat. Tourulan erottaa kaupungin keskustasta Tourujoki, joka oli aiemmin Jyväskylän kaupungin ja maalaiskunnan raja Tourulan kuuluessa Jyväskylän maalaiskuntaan. Tourujoen varrelta löytyy myös pieni luonnonpuisto, johon on keskustasta matkaa vain reilu puoli kilometriä.

Lähde: Wikipedia - lisää täältä

Paikallinen uutisartikkeli

Hurja liikkuja

Tourulassa pääsee ihailemaan esimerkiksi Tourujoen maisemia. Kuva: Sami Saarenpää / Keskisuomalainen

Tourulan asuinalueen sijainti Tourujoen läheisyydessä on luonnossa liikkujalle ja kuntoilijalle unelmapaikka.

Näin on käynyt myös eläkkeellä olevalle diakonille Veijo Pesoselle, 70.

  • Olemme asuneet tässä Ailakinkadun talossamme aivan sen valmistumisvuodesta eli 1987 alkaen, siis 27 vuotta, olimme ensimmäiset asukkaat talon B-rapussa, Pesonen muistelee.

Tuohon aikaan kolmilapsinen perhe asui Kortepohjassa kolmiossa ja tarvitsi kipeästi isompaa asuntoa.

Ailakinkadulta löytyi 103-neliöinen, viisi huonetta ja keittiö talon viidennestä kerroksesta. Pesonen tunnustaa heti, etteivät ole omakotitaloihmisiä, siksi muutto uuteen asuntoon, uuteen kerrostaloon oli perheelle erittäin mieluinen asia.

  • Tässä talossamme on näitä samankokoisia, viiden huoneen ja keittiön osakkeita yhteensä viisi kappaletta.

Meillä on myös oma sauna kuten lähes kaikissa talon asunnoissa.

Asunto on mielenkiintoinen ja erityisen kiva pohjaratkaisultaan myös siksi, että sen eri puolella olevista ikkunoista näkee joka ilmansuuntaan, yksi näkymä on myös Jyväsjärvelle.

  • Ikkunoistamme näemme luonnon parhaimmat puolet eri vuodenaikojen mukaan, Pesonen huomioi.
Hurja liikkuja

Veijo Pesonen on himoliikkuja ikäisekseen ja kun kuuntelee hänen listaansa eri liikuntasaavutuksista, alkaa oikein heikottaa: 74 kokomaratonia loppuun, lisäksi kaksi on tullut keskeytettyä, yksi sadan kilometrin juoksu kymmenessä tunnissa vuonna 1996, pyöräilyä esimerkiksi Ilomantsiin 320 kilometriä, muutaman mainitakseni.

  • Olen pitänyt kirjaa juoksuista viimeisten kahdenkymmenen vuoden ajan, ja mittariin on tullut 34 000 kilometriä eli noin 1700 kilometriä vuodessa. Eräänä vuonna nuorempana olen juossut jopa yli 3000 kilometriä, Pesonen kertoo mielellään ja lisää vielä, että hän on juossut elämässään aktiivisesti 40 vuotta.

Kylmimmillään pakkasta on ollut juoksulenkin aikana 27 astetta.

Himoliikkuja juoksee nykyisin enää yhdestä kolmeen kertaan viikossa ja juoksulenkki suuntaa useimmiten Jyväsjärven tai Palokkajärven rantateille.

  • Tarkistan aina mistä päin tuulee, sen mukaan valitsen, kummin päin kierrän järven. Välillä juoksen myös Halssilan pururadalla, jonka kautta pääsee mainiosti vaikka Vaajakoskelle asti.

Pesonen tunnustaa, että kuntojuoksijallekin tulee aika ajoin myös taukoja, sillä rasitusvammoja saa hyvin treenannutkin, samoin paukkupakkaset ovat pitäneet juoksijan kotisohvalla.

Kaikki lähellä

Pesosen liikunnalliseen elämäntyyliin kuuluu myös se, ettei koko perheessä ole koskaan ollut autoa.

Kortepohjassa asuessaan Pesonen kulki työmatkat yleensä pyörällä tai kävellen samoin kuin hänen vaimonsakin. Nyt Tourulassa asuessaan matkat keskustaan asioille ja kauppoihin ovat entisestään lyhentyneet, joten autoa ei tarvitse senkään vertaa.

  • Kaupatkin ovat meille aivan lähellä kaikki, Minimani, Seppälän kaikki marketit ja myös keskustan kauppapalvelut, Pesonen toteaa.

Lomamatkatkin kotimaassa perhe on tehnyt aina junalla tai bussilla, tosin taksia on tarvittu aina välillä.

Luonto ja hienot maisemat

Tourulaa asuinalueena Pesonen jaksaa kiittää monelta kantilta, joista luonnonläheisyys ja hienot maisemat ovat tärkeimmät. Hän muistelee hymyssä suin aikaa, kun he muuttivat Tourulaan.

  • Havahduimme heti ensimmäisenä yönä siihen jatkuvaan melko kovaankin tehdashuminaan, mikä tuli viereiseltä Kankaan tehtaalta ja ehdimme jo säikähtää, että nyt tuli tehtyä hutiostos.

Mutta kaikkeen tottuu, ja muutaman yön jälkeen huminaa ei enää kuullut. Nykyisinhän ääntä ei edes enää tule, sillä tehdas on lopettanut jo toimintansa.

Aktiivinen seniori on kova marjamies. Autoa ei siis ole, mutta ei hätää, marjaretkille suunnataan ystävien autolla. Kymmeniä litroja puolukkaa ja mustikkaa päätyy pakastimeen ja kylmäkellariin kesän aikana.

  • Kaikki mitä kerätään, myös syödään.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Keskisuomalaisessa 18.10.2014. Teksti: Eija Juutilainen / Keskisuomalainen

Paikallisuutiset

Keskisuomalainen - uutiset
Keskisuomalainen - uutiset
Lue lisää
Hulevesitaksa puhututti Jämsässä
Hulevesitaksa puhututti Jämsässä
Hulevesitaksa puhututti Jämsän kaupunginvaltuustossa runsain sanankääntein maanantai-iltana. Valtuusto kuitenkin päätti hyväksyä hulevesijärjestelmän taksan noudattamisalueet esityksen mukaisesti, mutta päätös vaati lopulta kolme erillistä äänestystä. Jyrki Niittymaa (ps.) esitti, ettei Jämsä aloita...
Lue lisää
Kolumni: Sarjaepäonnistumiset saivat arvoisensa lopun sarjaepäonnistumisten monumentissa
Kolumni: Sarjaepäonnistumiset saivat arvoisensa lopun sarjaepäonnistumisten monumentissa
Rauman Äijänsuo on ilmapiiriltään jotenkin vähän tunkkainen ja ummehtunut mesta. Sellaisia pienten kaupunkien jäähallit tuppaavat joskus olemaan. Paitsi Lappeenrannassa, jonne on aina mukava mennä.Tietyllä lailla Äijänsuo on myös eräänlainen sarjaepännistumisten monumentti. Lukko operoi jatkuvasti liigan...
Lue lisää
Keskisuomalainen - Kotipeili
Keskisuomalainen - Kotipeili
Lue lisää
Savuttelulle suitset asumisoikeustaloissa
Savuttelulle suitset asumisoikeustaloissa
Paitsi huoneistoissa, tupakointi on kielletty Norkkokatu 2:n parvekkeilla, yhteisissä tiloissa ja jopa piha-alueilla. Sen verran periaatteesta on joustettu, että savutella saa mahdollisesti erikseen osoitettavalla tupakointipaikalla.– Tämä on meidän ensimmäinen täysin savuton talomme Jyväskylässä, mutta...
Lue lisää
Keljon koulusta Jyväskylän portti
Keljon koulusta Jyväskylän portti
Keljon koulun, entisen Valkolan koulun, ympäristöön on rakentumassa uusien kerrostalojen muodostama asuinkortteli, joka sopivasti tervehtii sekä junalla etelästä että autolla ysitietä tulevia.Sadat tulevat asukkaat saavat uuden kodin hyvien liikenneyhteyksien varteen ja Keljonkeskuksen monipuolisten...
Lue lisää