Vaajakoski

Jyväskylän Vaajakoski sijaitsee seitsemän kilometrin päässä Jyväskylästä. Julkiset kulkuyhteydet Jyväskylään ovat hyvät ja omalla autolla matkan kulkee kymmenessä minuutissa. Asuinalueilta on lyhyt matka luontopoluille ja järvien rannoille. Vaajakosken ympärillä nousevat jylhät mäet ja vesistöt muovaavat maisemia. Vaajakoski–Jyskän alueella on yli 14 000 asukasta. Asuinalueita ovat mm. Tammirinne, Väinölä, Savonmäki, Kotimäki, Linna, Tölskä, Kivilampi, Janakka, Kaunisharju, Kanavuori, Leppälahti ja Oravasaari. Valtakunnallinen Moderni puukaupunki -hanke toteutuu Haapaniemen asuntoalueella. Kunnallisten palvelujen lisäksi Vaajakosken keskustasta löytyvät hyvät päivittäistavara-, kauppa- ja ravintolapalvelut, mm. apteekki, vaateliikkeitä, kukkakauppa, optikko, huonekaluliike ja kemikalio. Alueella toimii monia palveluyrittäjiä, esimerkiksi autokouluja, kampaamoita ja fysikaalisia hoitolaitoksia. Vaajakosken keskustassa on kaksi pankkia ja postipalvelut, Alko ja taksi. Vaajakoskella on yleisurheilu- ja jalkapallostadion, jonka taso täyttää vaativimpienkin liikkujien toiveet. Liikuntakeskuksessa on liikuntahalli, painisali, kokous- ja toimistotilat sekä hierontapalvelut. Vaajakoskelta löytyy tennis- ja koripallopaikka, joka talvella muuttuu tekojääkaukaloksi. Jyskässä on jalkapalloiluun tekonurmikenttä. Savonmäen ulkoilualueen monipuoliset, osittain valaistut reitit (23 km) lähtevät aivan urheilukentän reunalta. Vaajakosken uimahalli kuntosaleineen remontoitiin täysin ja avattiin syksyllä 2006. Luontopolku kiertää Kanavuorella. Jääskelässä luontopolun varrelta löytyy laavu ja nuotiopaikka järvenrannalta.

Lähde: Wikipedia - lisää täältä

Paikallinen uutisartikkeli

Ei tarvitse leikata

Naissaaren alue on kauneinta Vaajakoskea. Kuva: Tiina Mutila / Keskisuomalainen

Vaajakosken kaikilla viheralueilla, puurivistöissä ja lukuisissa puistoissa näkyy puutarhuri Kalevi Pulkkisen, 82, kädenjälki.

SOK:n pitkäaikainen puutarhuri muutti Helsingistä Vaajakoskelle vuonna 1954. Hän hoiti yrityksen puutarhoja 29 vuotta, kunnes joutui ennenaikaiselle eläkkeelle SOK:n lopettaessa Vaajakoskella kaiken liiketoiminnan vuonna 1983.

Puutarhuri naurahtaa itselleen kertoessaan, että viime vuosikymmenet hänen on ollut vaikea pitää suutaan kiinni ja sormiaan erossa asuinalueensa istutuksista.

  • Katson aina pihoja, istutuksia ja puutarhoja ammattilaisen silmin, se on ammattitauti. Olisi kai pitänyt muuttaa pois täältä eläkkeelle jäätyäni, nythän olen työpaikalla jatkuvasti, Pulkkinen sanoo.
Ei tarvitse leikata

Pulkkinen ei silti nuhtele nykyistä isäntää istutusten ja viheralueiden istutuksista, päinvastoin.

  • Kaupunki on hoitanut hyvin, samoin taloyhtiöt, mutta tielaitos saa välillä sapiskaa. Esimerkiksi kun teiden keskelle jäävä nurmikkokaistale leikataan lyhyeksi, jälkeä ei siivota, vaan ruoho leviää pitkin teitä, Pulkkinen puuskahtaa.

Hänen mielestään kyseisten alueiden hoito olisi viisaampi antaa kaupungille.

Tarkka mies on myös huomannut, että taloyhtiöillä on kummallinen vimma leikata koko ajan pensasaitoja, ja aika usein vielä väärällä tavalla.

  • Ei niitä tarvitse koko ajan leikata, kyllä ne mahtuvat kasvamaan ylöspäin.

Maiseman merkitystä ei myöskään saa vähätellä.

  • Kunnan tai vaikka jonkun julkisivulautakunnan tulisi vaikka pakottaa omakotitalojen asukkaat huolehtimaan pihojen siisteydestä. Asukkaat voisivat myös sopia keskenään pensasaitojen leikkauksesta.

Nyt jokainen leikkaa, miten sattuu, jos ylipäätään leikkaa, puutarhuri pohtii.

Tunneli on järkevin

Pulkkisella on antaa kaupunkisuunnittelulle järkevä motto: Luonto nuolee haavansa.

Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka välillä joudutaan esimerkiksi kaatamaan puustoa tai muuten muokkaamaan rajustikin ympäristöä, lopputulos on sittenkin yleensä onnistunut, kunhan pari vuotta menee. Puut kasvavat ja tihenevät.

Maisemaa ei saisi myöskään Pulkkisen mukaan mitata rahassa. Hän ihmettelee suuresti ajatusta rakentaa silta Niitynpäästä Kanavuoreen.

  • Olen tunnelipuolueen jäsen ehdottomasti. Sillalla tullaan pilaamaan äärimmäisen kaunis virtamaisema katsottaessa sitä sähkölaitoksen sillalta, Pulkkinen toteaa surullisesti.

Talvisin, kun SOK:n viheralueet olivat talvilevolla, Pulkkinen suunnitteli omakotitalojen pihoja asukkaiden iloksi.

Asukkaat kun olivat pääosin SOK:n tehtaiden henkilökuntaa.

  • Useimmat vanhojen talojen asukkaista remontoivat talojaan säännöllisesti, mutta piha yleensä jää siihen kuntoon kun se perustettaessa on. Kyllä pihaakin pitää uudistaa säännöllisesti, Pulkkinen huomioi.
Aika leikata puut

Nyt on esimerkiksi sopiva aika leikata hedelmäpuut. Puutarhuri neuvoo, että vanhan omenapuun saa myös huoletta kaataa, jos puu ei anna enää hedelmiä.

  • Uusi vaan tilalle kasvamaan, neuvoo Pulkkinen.

Monet Vaajakosken puista on puutarhurin suunnitelmien mukaisesti paikalleen istutettu. Myöskään eläkkeellä olo ei ole estänyt häntä ryhtymästä puuhommiin.

Vuonna 1996 Vaajakosken Lions Club räväytti kunnolla ja istutti Pulkkisen johdolla keskustan alueelle  102 puuta, koivuja, pihlajia, lehmuksia ja tammia.

Kyseessä oli Viihtyisyyttä Vaajakoskelle -työryhmän yksi ideoista.

  • Yhtään niistä ei ole kaadettu, yhden on syönyt myyrä ja kaksi piti poistaa liikenteen tieltä, Pulkkinen toteaa mielissään.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Keskisuomalaisessa 17.4.2010. Teksti: Eija Juutilainen / Keskisuomalainen