Väinölä

Tehtaan ympärille syntynyt Väinölän asuinalue on maakunnallisesti arvokas rakennettu kulttuuriympäristö. Jyväskylän keskustaan sieltä on matkaa Vaajakosken moottoritietä pitkin reilu viisi kilometriä. Tehtaiden lähistölle rakennettiin 1940-luvulla kahta eri tyyppiä olevia puisia tyyppitaloja: tyyppitalojen monenperheentaloja sekä puolitoistakerroksisia jälleenrakennuskauden kapealla vaakavuorauksella vuorattuja tyyppitaloja. Nykyään teollisuudesta Väinölässä sijaitsevat Komasin, Sampo Hydraulicsin ja Enermetin tehtaat, kun aiemmin tehdasalueella toimivat muun muassa Valmetin Jyskän tehtaat. Vesistöistä sekä Haapalahti että Jyväsjärvi ovat lähietäisyydella ja tarjoavat asukkaille hyvät ulkoilumahdollisuudet.

Lähde: Wikipedia - lisää täältä

Paikallinen uutisartikkeli

Luonto on tärkeä

Väinölään on noussut viime vuosina paljon omakotitaloja. Kuva: Jyrki Kauko / Keskisuomalainen

Yli 70-kymppinen eläkeläispariskunta Terttu ja Kauko Hemmi muutti Köhniöltä kaksikerroksisesta talosta Väinölään yhteen tasoon tuttavan vinkistä 23 vuotta sitten.

  • Haimme taloa joko täältä tai Keljonkankaalta. Polvivammani takia jouduimme muuttamaan. Työkaveri kertoi, että tällä alueella olisi yksi perustus vielä vapaana, muistelee Terttu Hemmi.

Ostopäätökseen vaikutti upea ympäröivä luonto metsineen ja kallioineen. Myös perheen koira vaikutti osaltaan hankintaan.

Pariskunnan talo on erikoisesti kadunpätkällä, jossa on 14 erillisen omakotitalon muodostama asunto-osakeyhtiö.

Perheessä asui tuolloin yläkoulua käyvät kaksospojat, ja heille muutto lähes metsän keskelle oli aikanaan mieluisa muutos. Leikkejä riitti kallioisella mäellä.

Terttu Hemmi toimi muuton aikoina biologianopettajana, ja hän kertoo, että hän ihasteli viereisen metsän erikoisia mäntyjä. Myös Väinölän melkoisen alkuperäinen eläimistö oli sydäntä lähellä.

  • Männyt olivat aivan rannikkomäntyjen näköisiä. Nyt ne on tosin jo melkein kaikki kaadettu uusrakentamisen myötä.
Luonto on tärkeä

Luonto onkin  Hemmin perheelle Väinölässä asumisen ehdoton ykkösasia. Päijänteen jäätä ei voita mikään.

Hiihtoretket kotirannasta ulottuvat lyhimmillään kolmen, neljän kilometrin päähän Noukanniemeen.

Pidempää lenkkiä hiihdetään vaikkapa Vuoritsaloon asti, 12–15 kilometrin päähän. Myös Nenäinniemi tai Urtti ovat tulleet hiihtäen tutuiksi.

  • Väinölä oli todella idyllinen paikka silloin, kun muutimme. Nyt alue on melkoisesti muuttunut tiheän rakentamisen myötä, toisaalta tällainen tiivis rakentaminen on kodikasta omalla tavallaan, kiteyttää Terttu Hemmi.

Ympäristön rakennusaika jätti räjäytysten vuoksi pariskunnalle myös epämiellyttäviä muistoja. Tätä vaihetta kesti yli vuoden.

  • Kerrankin halkesi seinä ja astiakaapista putosi hylly vieden mukanaan ja rikkoen monet astiat, Terttu Hemmi harmittelee.
Palvelut puuttuvat

Omalla kadunpätkällä asuu enää vain kolme alkuperäistä perhettä, mutta Terttu Hemmi tietää, että ympäröiviin rivitaloyhtiöihin on muuttanut paljon lapsiperheitä.

Väinölästä puuttuvat kaikki palvelut. Ruokaostoksia voi kuitenkin tehdä monessa paikassa, Seppälän tai Keljon automarketeissa, Kuokkalassa, Jyskässä tai Vaajakoskella, joten siinä suhteessa perheessä ei ole huolta.

Terveyspalvelut kuuluvat Vaajakosken terveyskeskuksen piiriin, ja omalääkäriään Kirsi Pipistä Hemmit kiittävät lämmöllä.

  • Aina olemme saaneet ajan hänelle.

Hammaspalvelut on kuitenkin pitänyt hoitaa yksityisesti.

Pienten lasten palveluita sen sijaan Väinölässä on, päiväkoti ja alakoulu.

Puutarha kukoistaa

Aktiivinen senioripariskunta liikkuu ideaalisti. Kerran viikossa Halssilassa olevassa palvelutalo Telkänpesässä touhutaan kuntosalilla ja välillä uimassa. Terttu Hemmi on entinen aktiiviurheilija, joka pelasi aikanaan muun muassa Kirissä pesäpalloa.

  • Olen päättänyt, että kävelen joka päivä noin viiden kilometrin matkan, ja aika hyvin se on onnistunutkin, Terttu Hemmi kertoo.

Tämä talvi on kuitenkin pettänyt myös Hemmien odotukset, mutta se ei enempää harmita ainakaan Terttua, sillä hyvällä syyllä hän on saanut uppoutua lempiharrastuksen, neulomisen pariin.

Kun kesä saapuu, luontotieteilijärouva puuhaa puutarhassaan jatkuvasti. Perennapenkkien tilalle on viime vuosina osin istutettu helppohoitoisia havuja ja kivipiha laajenee kesä kesältä.

  • Näkisitpä, kun rhododendronit kukkivat, hän ihastelee.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Keskisuomalaisessa 7.1.2012. Teksti: Eija Juutilainen / Keskisuomalainen