Vesanka

Vesanka on asuinalue Jyväskylän länsiosassa valtatie 23:n varrella. Vesanka on aktiivinen maaseutukylä vain noin 14 km Jyväskylästä. Niinpä se tarjoaa ”omakotitalon järven rannalla keskellä kaupunkia”. Ei ihme, että asukasluku on koko ajan nousussa. Kylän alueella asuu noin 2200 ihmistä (2014). Vesangan asutus sijoittuu alueen läpi kulkevien maanteiden varteen ja Vesankajärven ympärille. Vanha omakotiasutus sijoittui neljään tihentymään, joiden välillä oli haja-asutusta. Näitä tihentymiä olivat rautatieaseman seutu, Kettulanmäki aseman länsipuolella, tien varsi Möykynmäen tasalla ja tien varsi Möykynmäeltä Ruokkeelle. Järvet ja saaret, lammet, korkeat mäet ja niiltä avautuvat näköalat, upeat metsät ja hedelmälliset viljelysmaat muodostavat rauhallisen ympäristön alueen monille lapsiperheille. Vesangassa on Vesanka-talo, jossa toimivat koulu, päiväkoti ja lähikirjasto. Vesangassa toimii aktiivinen kyläyhdistys, joka on remontoinut vanhan työväentalo Rientolan. Kylässä on vilkasta harratus- ja vapaa-ajan toimintaa.

Lähde: Wikipedia - lisää täältä

Paikallinen uutisartikkeli

Aktiivinen kylä

Vesangasta löytyy muun muassa ”amfiteatteri” koulun pihalta. Kuva: Jani Sourander / Keskisuomalainen

Vesangassa on kaunista. Alueen puutarhoissa ja pihapiireissä kypsyvät sekä metsämansikat että puutarhamansikat.

Raili, 62, ja Risto Kahelinin, 64, omakotitalon tontti on 4 000 neliötä, ja näin suuri koko mahdollistaa jo melkoisen puutarhan.

  • Rakensimme talomme vuonna 1979. Halusimme Vesankaan juuri kauniin luonnon vuoksi, Risto Kahelin muistelee.

Toinen syy muuttoon oli vastavalmistuneen opettajaisän haave opettaa maalaiskoulussa. Haave toteutuikin täysin, sillä Kahelin opetti ja hoiti rehtorin tointa Vesangan koulussa eläkkeelle asti. Kotikin on aivan koulun vieressä.

Raili-vaimo puolestaan on kulkenut kaupunkiin töihin koko ajan. Hän jäi eläkkeelle työvoimaneuvojan toimesta.

  • Täältä pääsee hyvin kulkemaan bussilla kaupunkiin. Vuoroja on riittävästi, viimeinen vuoro lähtee kaupungista kymmenen maissa.
Aktiivinen kylä

Vesangan tontit ovat aina olleet suuria, puolen hehtaarin tontti on aivan normaali.

  • On ylellistä, kun ei tarvitse asua aivan kiinni toisessa, mutta kuitenkin naapurit ovat lähellä. Täällä näkyy myös alueen hyvä yhteishenki, Raili Kahelin toteaa tyytyväisenä.

Yhteishengestä kertoo myös se, että Rientolan Kylätaloa on kunnostettu talkoovoimin eli aktiivisen Vesangan kyläyhdistyksen toimesta.

  • Myös jääkiekkokaukalo ja aikanaan skeittirata rakennettiin porukalla, Risto Kahelin kertoo.

Kylätalo on kylän sydän, samoin koulu.

  • Kylätalolla on toimintaa nuorille ja bändien harjoitustiloja. Myös Kylän pojat -orkesteri harjoittelee siellä, Kahelinit selvittävät.

Seniori-ikäisille on Virtapiiri, on joulu- ja syysmyyjäisiä ja kyläjuhlia, muun muassa viime syksynä Kylätalolla juhlittiin Vesangan 450-vuotisjuhlia.

Tänä lauantaina Vesangan kyläyhdistys yhdessä viereisen Kuohun kylän kyläyhdistyksen kanssa järjestää perinteeksi muodostuneet 23. Kuohun Sattumat Kuohun kylätalolla.

Uusi, terve koulu

Koulu on luonnollisesti Risto Kahelinin sydäntä lähellä. Vuosien ajan koululla kärsittiin pahoista homeongelmista, ja koulu purettiin lopulta vuonna 2006. Nyt koulunmäellä seisoo uusi ja puhdas koulun, päiväkodin ja kirjaston yhteinen rakennuskompleksi.

  • Liikuntasali on kovassa käytössä.
Jalkapalloa

Uljaat maisemat ja luonto mahdollistavat myös hienot liikuntakokemukset. Risto Kahelin on nimennyt Vesangassa kulkevan viiden kilometrin pururadan vuoristoradaksi.

  • Käyn joka aamu hölkkäämässä tuolla radalla, ja siitä sitten suoraan uimaan, Raili Kahelin toteaa.

Urheilu on muutenkin rakasta kyläläisille. Vesangan Vesa on paikallinen, hyvin aktiivinen urheiluseura.

Seuran puheenjohtaja Ossi Kolmonen kertoo, että seura on liittynyt Suomen Palloliittoon, ja että yksi joukkueista, vuoden 1998 pojat, pelaavat jo kilpasarjassa.

  • Vesangan Vesan seurassa pelataan myös salibandya ja kaukalopalloa. Meillä on myös yksi tyttöjen joukkue, Kolmonen sanoo.

Jalkapallokenttä kutsuu myös kylän miehiä, nuoria ja vanhempia pelaamaan palloa viikottain.

Palveluja kaivataan

Kahelinit luettelevat kylästään paljon hyviä puolia, mutta harmiteltavaakin löytyy. Kun he aikoinaan muuttivat Vesankaan, oli kylällä kolme kauppaa. Nyt ei ole enää kauppoja, lähimmät ovat Keljon automarketit.

  • Posti on lopetettu, samoin neuvola. Silloin kun neuvola vielä toimi koulun tiloissa, esimerkiksi vanhukset pystyivät käymään siellä verenpainemittauksissa. Nyt on lähdettävä Palokkaan asti, puuskahtaa Risto Kahelin.

Kun kylälle muuttaa koko ajan nuoria lapsiperheitä, on kummallista, että juuri heille tärkeät palvelut puuttuvat. Kirjastokin taistelee koko ajan olemassaolostaan.

Kaksi kylää yhdessä

Kuohu on virallisesti Vesangan kylän taajama. Molempien kylien kyläyhdistykset ovat aloittaneet aktiivisen yhteistyön. Yhteistyön tuloksia ovat esimerkiksi yhteinen näytelmäkerho ja YhtäKylää-lehti.

Kuohun Kyläyhdistyksen varapuheenjohtaja Eila Korpiaho kertoo, että Kuohulla on asunut aiemmin enemmän seniori-ikäisiä, mutta nyt tuuli on selvästi kääntynyt.

  • Tänne on muuttanut koko ajan ja muuttaa nuoria lapsiperheitä. Iso-Lampsin järven rantaan on kasvanut jo uusi asuinaluekin. Myös loma-asuminen on lisääntynyt, Korpiaho selvittää.

Syyt tähän ovat ilmeiset, kauniit maalaismaisemat ja hyvät ja lyhyet kulkuyhteydet Jyväskylään. Niin myös Kuohulla kuten Vesangassakin on toimiva alakoulu (luokat 1.–4.) sekä päiväkoti. Luokat 5.–6. käydään Vesangan koulussa.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Keskisuomalaisessa 24.7.2010. Teksti: Eija Juutilainen / Keskisuomalainen