Ylistönmäki

Ylistönmäki on jatketta Ylistönrinteelle ja tarjoaa hyvät näköalat ja rauhallisen ympäristön alle viiden kilometrin päässä Jyväskylän keskustasta. Aluetta värittää muiden muassa Yliopiston ja Technopoliksen toimitilat, mutta löytyypä alueelta myös kauniita uusia omakotitalojakin. Jyväsjärvi tarjoaa mahtavat lenkkeilymaastot ja läheinen Keljonkeskus taas palvelut suurine marketteineen.

Paikallinen uutisartikkeli

Takapiha piti piinassa

Ylistönmäeltä on sopiva kävelymatka joka paikkaan. Kuva: Jyrki Kauko / Keskisuomalainen

Tietotaajama oli vasta rakentumassa, kun Lauri Olavi Routila, 78, ja vaimonsa Sirkkaliisa Usvamaa-Routila, 58, alkoivat rakentaa  taloaan Ylistönmäelle. Perhe asui lastensa Johanneksen, 24, ja Susannan, 25, kanssa Keuruulla.

  • Kulkeminen Keuruulta yliopistolle töihin alkoi tuntua hankalalta, joten tämä muuttopäätös oli helppo tehdä. Lapset olivat tuolloin 4- ja 5-vuotiaat.

Lauri Olavi Routila jäi eläkkeelle Jyväskylän yliopiston taidekasvatuslaitoksen taiteentutkimuksen professorin virasta vuonna 1998. Sirkkaliisa Usvamaa-Routila jatkaa vielä työelämässä, hän toimii samalla laitoksella taiteentutkijana. Työn alla on parhaillaan renessanssin aikakausi.

Routiloiden taloa Villa Sylviaa alettiin rakentaa vuonna 1991 ja se valmistui seuraavana vuonna. Nyttemmin taloa on vielä jatkettu, molemmilla on muun muassa omat työhuoneet. Pariskunta asuu taloaan kahden kesken, lapset ovat jo maailmalla.

Johannes opiskelee lääkäriksi Turussa ja Susanna eläinlääkäriksi Helsingissä. Usein lapset saapuvat kotiin mukanaan muutamia ystäviä eikä talo tunnukaan enää hiljaiselta.

  • Tämä meidän talomme oli kolmas rakennettu talo täällä. Asuimme kymmenkunta vuotta aivan omassa rauhassa ennen kuin alue alkoi selvästi vilkastua, Routila kertoo.
Takapiha piti piinassa

Routilat viihtyvät erinomaisesti isossa talossaan. Luonnontilassa oleva takapiha piti alkuaikoina perhettä piinassa muutaman vuoden, sillä jättikokoisen muurahaiskeon asukkaat yrittivät vallata itselleen jo koko talon. Jotain piti tehdä, eikä eläimiä rakastava perhe halunnut tappaa muurahaisia.

Routila kertoo hauskasti, kuinka he lapioivat keon mustiin jätesäkkeihin. Keko jatkui pitkälle maan alle, ja koko rakennelma purettiin tarkoin.

  • Jätesäkkejä oli ainakin kymmenen ja ne täyttivät peräkärryn.

Keko kuljetettiin Petäjävedelle perheen kesäpaikalle luonnonrauhaan kauaksi taloista. Routilat kippasivat säkkien sisällön yhteen kasaan ja toivoivat parasta.

Jonkin ajan kuluttua he palasivat Petäjävedelle tarkastamaan tilannetta, ja siellä koko keko oli taas täyteen mittaansa rakennettuna ja muurahaiset täydessä työn touhussa. Siinä on riittänyt koko suvulle ihmettelemistä ja ihastelemista. Routilat saivat pitää kotipuutarhansa itsellään.

Purjehdus rakas harrastus

Muutenkin eläimet ja eläinten hyvinvointi ovat perheen ykkösasia. Oma 11-vuotias Carita-hevonen pitää ainakin Sirkkaliisa Usvamaan kiireisenä. Lauri Olavi Routila tunnustaa jo jättäneensä ratsastuksen, oma kunto kun ei enää salli lempiharrastusta.

Perheen toinen rakas harrastus odottaa kesää. Purjevene Saga on nyt Kuokkalan huvivenesatamassa, ja avomerilaivurikurssin suorittaneet vanhemmat antavat nykyisin lasten enemmänkin touhuta veneen

kimpussa. Routilalla on tästä tutkinnosta hauska muisto kerrottavana.

  • Todistuksissamme minulla on arvosanana hyvä ja vaimollani erinomainen. Aina kun purjehdusreissuilla tuli jotain epäselvyyttä, lapset tokaisivat, että äiti päättää, koska äidillä on korkeampi tutkinto.
Kävellen lyhyt matka

Asumista Ylistönmäellä Routilat kehuvat kilvan. Molempien työmatka on ollut sopivan lyhyt vaikka kävellä, myös lapset pääsivät Norssiin helposti. Viereinen luonto on aina ollut inspiroiva, tosin myös vaarallinen, sillä vieressä on vanha kivilouhimo, jonne lapsilta oli pääsy kielletty.

Kauppa-asiat hoituvat Keljon marketeissa.

Lauri Olavi Routila kertoo vielä kasvattavansa pihallaan ja kesäpaikallaan yrttejä, joita hän luettelee ainakin 30 erilaista.

  • Rosmariini, salvia ja lipstikka ovat suosikkejani.

Pihalla kasvaa myös viinimarjoja ja karviaisia, joista valmistuu perheen oma kotiviini.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Keskisuomalaisessa 16.3.2013. Teksti: Eija Juutilainen / Keskisuomalainen

Paikallisuutiset

Keskisuomalainen - uutiset
Keskisuomalainen - uutiset
Lue lisää
Kirittäret lähtee tällä kertaa välieriin altavastaajana – Toistaako Emma Sallinen vuoden takaisen hurjan tempun?
Kirittäret lähtee tällä kertaa välieriin altavastaajana – Toistaako Emma Sallinen vuoden takaisen hurjan tempun?
Viime vuoden välieräsarja ratkesi mieleenpainuvasti. Neljännen välierän supervuoroparissa Emma Sallinen löi Kirittäret finaaliin kahden palon ajolähdöstä. Sallinen kumautti välilyönnin polttolinjan taakse, ja Marjukka Urpelainen juoksi kotiin finaalipaikan arvoisesti. Nyt Naisten Superpesiksen välierät...
Lue lisää
Kommentti: Pori olisi ollut helpompi vastus Kirittärille
Kommentti: Pori olisi ollut helpompi vastus Kirittärille
Naisten Superpesiksessä on tällä kaudella ollut kolmen kovan joukko: Porin Pesäkarhut, Lapuan Virkiä ja Kirittäret Jyväskylästä. Kaikki kärkijoukkueet ovat erittäin tasaväkisiä. Viime kauden kaltainen Kirittärien ylivoima loistaa nyt poissaolollaan.Vaikka Pori voitti runkosarjan, se olisi ollut Kirittärille...
Lue lisää
Keskisuomalainen - Kotipeili
Keskisuomalainen - Kotipeili
Lue lisää
Vesi menee alas, kosteus nousee ylös
Vesi menee alas, kosteus nousee ylös
Omakotitalokauppa ja etenkin vanhojen omakotitalojen myynti käy nihkeästi, näin kiinteistönvälittäjät ovat meille kertoneet. Olisiko yhtenä syynä huonoon kauppaan talojen puutteellinen salaojajärjestelmä ja näin ollen vajavainen kosteuseristys.Syitä siihen, miksi salaojaremonttia ei ole tehty, on monia....
Lue lisää
Imupoikien näkymätön työ
Imupoikien näkymätön työ
Kun ajan patinoimia arvorakennuksia saneerataan nykyaikaisiksi asunnoiksi, purkutyö voi olla yhtä tarkkaa kuin uuden rakentaminen. Suojelukohteissa on edettävä kieli keskellä suuta, ettei vahingossakaan hävittäisi mitään arvokasta.Hyvät kumppanit ja erikoisosaajat ovat rakentajalle arvokkaita kavereita.Yksi...
Lue lisää