Ylistönmäki

Ylistönmäki on jatketta Ylistönrinteelle ja tarjoaa hyvät näköalat ja rauhallisen ympäristön alle viiden kilometrin päässä Jyväskylän keskustasta. Aluetta värittää muiden muassa Yliopiston ja Technopoliksen toimitilat, mutta löytyypä alueelta myös kauniita uusia omakotitalojakin. Jyväsjärvi tarjoaa mahtavat lenkkeilymaastot ja läheinen Keljonkeskus taas palvelut suurine marketteineen.

Paikallinen uutisartikkeli

Takapiha piti piinassa

Ylistönmäeltä on sopiva kävelymatka joka paikkaan. Kuva: Jyrki Kauko / Keskisuomalainen

Tietotaajama oli vasta rakentumassa, kun Lauri Olavi Routila, 78, ja vaimonsa Sirkkaliisa Usvamaa-Routila, 58, alkoivat rakentaa  taloaan Ylistönmäelle. Perhe asui lastensa Johanneksen, 24, ja Susannan, 25, kanssa Keuruulla.

  • Kulkeminen Keuruulta yliopistolle töihin alkoi tuntua hankalalta, joten tämä muuttopäätös oli helppo tehdä. Lapset olivat tuolloin 4- ja 5-vuotiaat.

Lauri Olavi Routila jäi eläkkeelle Jyväskylän yliopiston taidekasvatuslaitoksen taiteentutkimuksen professorin virasta vuonna 1998. Sirkkaliisa Usvamaa-Routila jatkaa vielä työelämässä, hän toimii samalla laitoksella taiteentutkijana. Työn alla on parhaillaan renessanssin aikakausi.

Routiloiden taloa Villa Sylviaa alettiin rakentaa vuonna 1991 ja se valmistui seuraavana vuonna. Nyttemmin taloa on vielä jatkettu, molemmilla on muun muassa omat työhuoneet. Pariskunta asuu taloaan kahden kesken, lapset ovat jo maailmalla.

Johannes opiskelee lääkäriksi Turussa ja Susanna eläinlääkäriksi Helsingissä. Usein lapset saapuvat kotiin mukanaan muutamia ystäviä eikä talo tunnukaan enää hiljaiselta.

  • Tämä meidän talomme oli kolmas rakennettu talo täällä. Asuimme kymmenkunta vuotta aivan omassa rauhassa ennen kuin alue alkoi selvästi vilkastua, Routila kertoo.
Takapiha piti piinassa

Routilat viihtyvät erinomaisesti isossa talossaan. Luonnontilassa oleva takapiha piti alkuaikoina perhettä piinassa muutaman vuoden, sillä jättikokoisen muurahaiskeon asukkaat yrittivät vallata itselleen jo koko talon. Jotain piti tehdä, eikä eläimiä rakastava perhe halunnut tappaa muurahaisia.

Routila kertoo hauskasti, kuinka he lapioivat keon mustiin jätesäkkeihin. Keko jatkui pitkälle maan alle, ja koko rakennelma purettiin tarkoin.

  • Jätesäkkejä oli ainakin kymmenen ja ne täyttivät peräkärryn.

Keko kuljetettiin Petäjävedelle perheen kesäpaikalle luonnonrauhaan kauaksi taloista. Routilat kippasivat säkkien sisällön yhteen kasaan ja toivoivat parasta.

Jonkin ajan kuluttua he palasivat Petäjävedelle tarkastamaan tilannetta, ja siellä koko keko oli taas täyteen mittaansa rakennettuna ja muurahaiset täydessä työn touhussa. Siinä on riittänyt koko suvulle ihmettelemistä ja ihastelemista. Routilat saivat pitää kotipuutarhansa itsellään.

Purjehdus rakas harrastus

Muutenkin eläimet ja eläinten hyvinvointi ovat perheen ykkösasia. Oma 11-vuotias Carita-hevonen pitää ainakin Sirkkaliisa Usvamaan kiireisenä. Lauri Olavi Routila tunnustaa jo jättäneensä ratsastuksen, oma kunto kun ei enää salli lempiharrastusta.

Perheen toinen rakas harrastus odottaa kesää. Purjevene Saga on nyt Kuokkalan huvivenesatamassa, ja avomerilaivurikurssin suorittaneet vanhemmat antavat nykyisin lasten enemmänkin touhuta veneen

kimpussa. Routilalla on tästä tutkinnosta hauska muisto kerrottavana.

  • Todistuksissamme minulla on arvosanana hyvä ja vaimollani erinomainen. Aina kun purjehdusreissuilla tuli jotain epäselvyyttä, lapset tokaisivat, että äiti päättää, koska äidillä on korkeampi tutkinto.
Kävellen lyhyt matka

Asumista Ylistönmäellä Routilat kehuvat kilvan. Molempien työmatka on ollut sopivan lyhyt vaikka kävellä, myös lapset pääsivät Norssiin helposti. Viereinen luonto on aina ollut inspiroiva, tosin myös vaarallinen, sillä vieressä on vanha kivilouhimo, jonne lapsilta oli pääsy kielletty.

Kauppa-asiat hoituvat Keljon marketeissa.

Lauri Olavi Routila kertoo vielä kasvattavansa pihallaan ja kesäpaikallaan yrttejä, joita hän luettelee ainakin 30 erilaista.

  • Rosmariini, salvia ja lipstikka ovat suosikkejani.

Pihalla kasvaa myös viinimarjoja ja karviaisia, joista valmistuu perheen oma kotiviini.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Keskisuomalaisessa 16.3.2013. Teksti: Eija Juutilainen / Keskisuomalainen

Paikallisuutiset

Keskisuomalainen - uutiset
Keskisuomalainen - uutiset
Lue lisää
Asuntokauppa hiljeni hieman – Jyväskylässä myytiin viime vuonna 1954 asuntoa
Asuntokauppa hiljeni hieman – Jyväskylässä myytiin viime vuonna 1954 asuntoa
Jyväskylässä myytiin viime vuonna kiinteistönvälittäjien kautta 1 954 asuntoa, mikä on 251 kappaletta vähemmän kuin vuonna 2017. Viime vuonna Jyväskylässä myydyistä asunnoista uusia oli 422 ja vanhoja 1 532 .Myös koko maassa kulunut vuosi oli hieman odotettua vaisumpi asuntomarkkinoilla. Koko vuonna...
Lue lisää
Timo Jokinen johtaa Saarijärven kirkkovaltuustoa
Timo Jokinen johtaa Saarijärven kirkkovaltuustoa
Saarijärven uusi kirkkovaltuusto valitsi puheenjohtajakseen Timo Jokisen Saarijärveltä ja varapuheenjohtajaksi Outi Herttelin Kivijärveltä. Kirkkoneuvoston varapuheenjohtajaksi valittiin Pirjo Leppämäki Saarijärveltä. Kirkkoneuvoston puheenjohtajana toimii kirkkoherra Jarmo Autonen virkansa puolesta.Kirkkoneuvoston...
Lue lisää
Keskisuomalainen - Kotipeili
Keskisuomalainen - Kotipeili
Lue lisää
Holsti jäämässä mottiin, asukkaat huolissaan
Holsti jäämässä mottiin, asukkaat huolissaan
Rantaväylän parannussuunnitelmat ovat saaneet Jyväskylän Holstin alueen keskellä asuvat asukkaat älähtämään. Suunnitelman mukaan Holstin nykyiset kulkuväylät, Kolikkotie sekä Holstintien liittymä Merasimelle, katkaistaisiin liikenteeltä. Tällöin kulku asuinalueelle tapahtuisi jatkossa uutta, Kyyhkysentieltä...
Lue lisää
Savuttelulle suitset asumisoikeustaloissa
Savuttelulle suitset asumisoikeustaloissa
Paitsi huoneistoissa, tupakointi on kielletty Norkkokatu 2:n parvekkeilla, yhteisissä tiloissa ja jopa piha-alueilla. Sen verran periaatteesta on joustettu, että savutella saa mahdollisesti erikseen osoitettavalla tupakointipaikalla.– Tämä on meidän ensimmäinen täysin savuton talomme Jyväskylässä, mutta...
Lue lisää