Arviokäynnillä saat ammattilaisen hinta-arvion asunnostasi

Pinnalla nyt

Tärkeä osa asunnon myynnin valmistelua on realistisen hinta-arvion tekeminen asunnosta. Kun asunnon hintapyyntö on kohdallaan, se mahdollistaa asunnon myynnin kohtuullisessa ajassa ja parhaalla mahdollisella markkinahinnalla. Ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä osaa arviokäynnin perusteella tehdä realistisen hinta-arvion asunnostasi.

Arviokäynnillä asiakas pääsee tutustumaan kiinteistönvälittäjään sekä välitysyrityksen tarjoamiin palveluihin, ja käynnin perusteella kiinteistönvälittäjä tekee asunnosta hinta-arvion. Käynti toteutetaan aina asiakkaan toiveiden mukaan – tarvittaessa myös illalla tai viikonloppuna.

Arviokäynti myyntitarkoitusta varten on ilmainen eikä se sido asiakasta mihinkään. Kiinteistönvälittäjän voi myös pyytää käynnille tekemään hinta-arvion esimerkiksi ositusta, perunkirjaa, verottajaa tai pankkia varten. Nämä arviokäynnit voivat olla maksullisia.

Arviokäynnin voi sopia helposti täyttämällä lomakkeen SKV Kiinteistönvälityksen verkkosivuilla tai ottamalla yhteyttä itseäsi lähimpänä olevaan toimistoon. 

Miten valmistautua arviokäyntiin?

Arviokäyntiä varten kannattaa varata esiin tarpeelliset asuntoa koskevat asiakirjat. Kerros- tai rivitalokohteesta tällaisia dokumentteja ovat isännöitsijäntodistus, viimeisin taloyhtiön kokouskutsu liitteineen ja huoneiston pohjapiirustus. Omakotitaloissa oleellisia asiakirjoja ovat kaikki käytettävissä olevat piirustukset, mahdolliset kuntokartoitusraportit ja dokumentit tehdyistä perusparannuksista ja korjauksista.

Aikaa arviokäyntiin on hyvä varata yleensä noin tunnista kahteen. Asuntoa ei tarvitse erityisesti valmistella arviokäyntiä varten, mutta toki asunnon edustavimmat puolet kannattaa tuoda esiin ja perussiivouksestakin voi olla hyötyä – toki arviokäynnin tekijät osaavat alan ammattilaisina tehdä arvion vaikka siivous olisikin jäänyt väliin. Mikäli asunnon omistajia on useampia, olisi kaikkien hyvä olla paikalla välittäjän saapuessa.

Arviokäynti on tilaisuus yhteiselle keskustelulle

Arviokäynnin aluksi asunnon omistaja ja kiinteistönvälittäjä yleensä kiertävät asunnon yhdessä läpi. Näin kiinteistönvälittäjä pääsee tutustumaan kohteeseen ja käymään tarvittavat taustakeskustelut asunnon myymiseen liittyvistä seikoista. Tapaamisen aikana omistaja saa tilaisuuden kertoa myös myyntimotiiveistaan ja jatkosuunnitelmistaan. Välittäjä myös esittelee edustamaansa yritystä ja sen tarjoamia palveluja. Yhdessä välittäjän kanssa käydään läpi asunnon pinta-ala, tehdyt korjaukset ja remontit sekä mahdollisesti sitä, millä hinnalla asunto on aiemmin hankittu.

Arviokäynnin päätteeksi päästään keskustelemaan asunnon mahdollisesta hinnasta ja välityspalkkiosta. Kiinteistönvälittäjän antama hinta-arvio perustuu tietoon ja ammattitaitoon: aiemmin samalla alueella toteutuneisiin kauppahintoihin sekä vastaavantyyppisten asuntojen hintapyyntöihin ja asuntomarkkinoiden ajantasaiseen tuntemukseen. Välittäjän hinta-arvio on yleensä realistinen ja joskus asiakkaan odotus asuntonsa myyntiarvosta voi poiketa tästä.

SKV Kiinteistönvälityksen ammattilaiset löydä täältä.