Asumista liikunnan ehdoilla

Paikallinen uutisartikkeli

Rasinrinne on melko tuore asuinalue. Kuva: Matti Salmi / Keskisuomalainen

Rasinrinne on pieni, mutta täysipainoinen asuinalue, mikäli liikunta ja kuntoilu otetaan mittareiksi. Ari Saksa ja Teija Lukkari asuivat aiemmin keskustassa Puistotorilla, ja hakivat rauhallisempaa ja liikuntamyönteisempää aluetta. Seitsemän vuotta sitten he löysivät mieleisen maiseman Rasinrinteeltä.

Saksa harrastaa intohimoisesti liikuntaa kesät talvet, Lukkari puolestaan tyytyy rauhallisempaan menoon kävelylenkeillä.

  • Pelaan golfia monta kertaa viikossa Peurungassa, juoksen maratoneja ja pelaan pallopelejä. Talvella hiihdän. Täältä pääsemme alle puolen kilometrin säteellä lähes kaikkeen mitä elämässämme tarvitsemme.

Ja kun perheen kesämökki on Tarvaalassa Laukaassa, oli asuinalueen suunta sitäkin myöten heille erinomainen.

  • Myös työmme kannalta tämä on hyvä valinta. Työmatkat ovat inhimilliset meille molemmille.

Ari Saksa toimii englannin opettajana Halssilan koulussa ja Teija Lukkari freelance puheviestinnän kouluttajana muun muassa Jyväskylän yliopiston kielikeskuksessa.

Hiihtoa ja juoksua

Isäntä haluaa vielä tarkentaa Rasinrinteen liikuntamahdollisuuksia. Aivan alueen vieressä ovat Huhtasuon kaikki toiminnot pururadasta tenniskenttiin ja jääkaukaloon.

Pururata on luonnollisesti talvisin latujen pohjana, ja verkostoa pitkin pääsee vaikka kuinka pitkälle maakuntaa. Itse pururata on noin kuuden kilometrin pituinen, mutta yhdysreitit jatkavat mahdollisuuksia eri puolelle.

  • Viime talvena hiihdin Huhtasuolta Peurungan kautta Suolahteen, matkaa on noin 50 kilometriä. Täällä lähitienoolla on myös yhteensä 20 kilometriä valaistua reittiä.

Juoksijana kunnostautunut Saksa nähdään useimmiten kiertämässä Palokkajärveä tai muitakin rantoja. Yli kymmenen kilometrin lenkit heitetään viidesti viikossa. Yksitoista maratonia on jo juostu, ja ennätysaika on alle kolme ja puoli tuntia.

Ja välipäivät vietetään lähitienoon kuntosaleilla, joita on kolme lähes ritirinnan.

Palvelut vieressä

Liikuntataivaan lisäksi pariskunta on tyytyväinen koko Seppälän alueen palveluihin, valinnan varaa on. Saksa nauraa, että jopa hautausmaakin on aivan vieressä.

Bussiyhteydet on hyvät, monta eri linjaa kulkee eri reittejä. Pyörällä pääsee myös hyvin. Aluetta halkovat valtatiet ovat tietysti määrättyinä aikoina tuskaisen ruuhkaisia, mutta teitä on parannettu ja levennetty ja kaistoja lisätty. Itse Rasirinteeltä puuttuvat jalkakäytävät, ja sen lisäksi lapset pelaavat mielellään tiellä palloa.

Pariskunta asuu rivitalossaan, ja Ari Saksa kertoo, että Rasinrinteellä asuu lukuisia nuoria lapsiperheitä.

Pikkualueen neuvola ja muut terveyspalvelut kuuluvat Huhtasuon piiriin, myös koulua käydään Huhtasuolla.

  • Täällä on kylämeininki, sillä ihmiset tuntevat toisensa, monet ovat asuneet täällä alusta asti. Tänne ovat muuttaneet myös eräät ystävämmekin, Ari Saksa huomioi ja pohtii, että heillä ei ole mitään tarvetta muuttaa muualle.

Rasinrinteen alue on vielä sen verran nuori, että seudun kokonaisilme kehittyy aina paremmaksi vuosien saatossa.

Viereinen metsä korkeine kallioineen leimaa aluetta väistämättä, eikä viereisen Laukaantien meteli kuulu koteihin.

Itse luontoa Saksa ei juurikaan käytä pururataa lukuunottamatta, sillä mökkielämä Laukaassa täyttää kaikki luonnossa liikkumisen tarpeet sienestys ja marjastus mukaan luettuina.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Keskisuomalaisessa 26.11.2011. Teksti: Eija Juutilainen / Keskisuomalainen