Asunnon ostotarjous – mitä kannattaa ottaa huomioon?

Pinnalla nyt

Asunnon ostotarjousta ei kannata tehdä hätiköiden. Tutustu asuntoon hyvin ja täytä tarjous huolella. Myös ehdollisen ostotarjouksen mahdollisuus on hyvä selvittää etukäteen.

Tutustu asuntoon huolella ennen ostotarjouksen tekemistä

Ostotarjous on aina sitova, joten ennen kuin tarjousta lähtee tekemään, kannattaa omat rahoitusjärjestelyt laittaa kuntoon. Pankin lainalupaus on siis hyvä olla valmiina odottamassa, kun asuntonäytöille lähtee ostomielessä. Jos mietit, kannattaako vanha asunto myydä ennen uuden ostoa, lue välittäjän vinkit TÄÄLTÄ>

Ostotarjousta ei kannata tehdä, jos ei ole varma asuntoon tai taloyhtiöön liittyvistä tiedoista. Ennen tarjouksen tekemistä kannattaakin ostettavaan asuntoon, kaikkiin oleellisiin asiakirjoihin sekä tuleviin ja suunnitteluasteella oleviin korjauksiin ja remontteihin tutustua huolellisesti. Erityisesti isännöitsijätodistus on hyvä tutkia huolella, sillä siitä selviää moni tärkeä asuntoon ja taloyhtiöön liittyvä asia.

Aseta tarjottava hinta heti kohdilleen

Ostotarjousta tehtäessä on järkevää tutustua alueen hintatasoon ja miettiä, tarjoaako asunnosta suurin piirtein hintapyynnön mukaisen hinnan, sopiiko se omaan budjettiin ja saako varmasti tarvittavan suuruisen lainan. Kiinteistönvälittäjä ei ole velvollinen vastaanottamaan mitä tahansa tarjousta, joten ostotarjouksen tulee olla kohtuullinen suhteessa myyntihintaan. Kaikki vastaanotetut tarjoukset on kuitenkin vietävä myyjälle. Hyvät asunnot halutuilla paikoilla menevät nopeasti kaupaksi eikä liian alhaisella ostotarjouksella kannata kokeilla onneaan. Tarjouksen suuruutta punnittaessa kannattaa pitää mielessä myös se, että myyjäkin on saattanut määritellä etukäteen, minkälaisia tarjouksia haluaa vastaanottaa.

Laadi ostotarjouksen sisältö huolella

Ostotarjous tehdään yksilöidysti ja mielellään myös aina kirjallisesti. Suullinen tai esimerkiksi sähköpostitse tehty tarjous on yhtä lailla sitova, mutta on aina sekä ostajan että myyjän etu, että tarjous laaditaan kirjallisena.

Ostotarjoukseen kirjataan kaikki ostettavaa kohdetta koskevat perusasiat kuten velaton hinta, lainaosuus, tarjouksen voimassaoloaika ja hallinta- ja omistusoikeuden siirtyminen. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää myös yksityiskohtiin, kuten maksuehtoon ja käsirahan tai vakiokorvauksen määrään. Ostotarjous onkin turvallisinta tehdä yhdessä ammattitaitoisen kiinteistönvälittäjän kanssa, jolloin kaikki oleelliset asiat ja pienetkin yksityiskohdat käydään yhdessä läpi.

Tarjouksen sisältöä määriteltäessä kannattaa muistaa, että myyjän ei tarvitse hyväksyä hintapyynnön mukaista tarjousta automaattisesti. Hintaa merkittävämpi tekijä voikin olla jokin tarjouksen yksityiskohta, kuten ehto asunnon vapautumisesta.

Mikä on ehdollinen ostotarjous?

Ehdollinen tarjous tarkoittaa, että ostotarjoukseen kirjataan ehto, jonka pitää toteutua, jotta asuntokauppa toteutuu. Ehto voi olla esimerkiksi oman asunnon myynti, lainansaanti, kuntokartoitus tai kosteusmittaus. Jos ehto ei ole täyttynyt tarjoukseen kirjatun ajan puitteissa, ostotarjous raukeaa. Myyjä voi hyväksyä ehdollisen ostotarjouksen, mutta pidättää oikeuden jatkaa asunnon myyntiä tai vastaanottaa suoran rahoituksen ostotarjouksen. Näin suora kauppa voi ajaa ehdollisen ostotarjouksen ohi. Mikäli ehdollista ostotarjousta haluaa hyödyntää, kannattaa yksityiskohdat ja lainmukaiset toimintatavat varmistaa aina ammattitaitoiselta kiinteistönvälittäjältä.

Suurin ero ostotarjouksen ja ehdollisen ostotarjouksen välillä on, että mikäli ehdollisen ostotarjouksen ehto ei toteudu, tarjouksesta voi vetäytyä. Muutoin ostotarjouksesta ei pääse perääntymään – ainakaan ilman käsirahan tai vakiokorvauksen maksamista.

Ota yhteyttä paikallisiin asunnonvaihdon asiantuntijoihin tai selaa myytävänä olevia kohteitamme! Lisää vinkkejä asunnon ostoprosessiin voit lukea täällä

Artikkelin asiantuntijana toimi SKV Kiinteistönvälitys Oy:n myyntijohtaja Satu Hynninen.