Eläkkeellä töissä

SKV Blogi

Minulta kysytään usein, mikä on parasta eläkkeellä ? Vastaan, että kiireettömät aamut.

Ja tottavie. Olen nyt viettänyt eläkepäiviä reilut kaksi vuotta ja nauttinut suunnattomasti siitä, että enää ei tarvitse kiirehtiä toimistolle katsomaan, että se varmasti aukeaa yhdeksäksi. Voin juoda rauhassa kotona toisen kupin maitokahvia ja lukea aamun lehdestä muutakin kuin otsikot.

Lähetän poskisuukolla vaimon töihin ja kello alkaa lähestyä yhdeksää. Jostain vain tulee tarve mennä yläkerran työhuoneeseen, katsoa sähköpostit ja vilkaista kalenteria. Mitä olenkaan sopinut tälle päivälle ?

Töitähän minä. Olin eläkkeellä puolitoista kuukautta ja tein jatkosopimuksen sen työnantajan kanssa, jota olin jo palvellut reilun neljännesvuosisadan.

Miksi ihmeessä ? Mikä saa minut edelleen sopimaan asiakastapaamisia, jotka väistämättä johtavat siihen että minun on taas kerran haettava markkinoilta paras mahdollinen hinta tutun perheen kodista ? Ja etsittävä heille nykyiseen elämäntilanteeseen paremmin sopiva koti.

Raha ? No onhan sekin tietysti.  Välittäjän tähtihetki on laskun esittäminen, sitä vartenhan työnantaja minulle puitteet järjestää. 

Mutta on tässä pakko olla jotain muutakin. Edelleen itsetuntoa hivelee, kun joku antaa arvokkaimman omaisuutensa rahaksi muuttamisen minun vastuulleni. Ja edelleen tuntuu upealta, kun nuori ihminen soittaa ja sanoo: "Tarvitsisin oman asunnon. Isä sanoi, että Seppo hoitaa".

Välittäjän työ on merkillinen sekamelska onnistumisia ja epäonnistumisia, ongelmia ja ratkaisuja, auttamista ja joskus painostamistakin. Se kiehtoo.

Olen joskus kahden tuopin jälkeen kehuskellut, että tässä työssä viihtyvät vain parhaat. Mutta tottahan se on,  välittäjänä viihtyy vain se, joka työssään menestyy. Muiden on lähdettävä etsimään leipäänsä muualta.

Näyttelijät sanovat, että joskus jää rooli päälle. Ja tarttuuhan tämäkin. Työstä tulee elämäntapa. Kun asiakas kysyy, voinko tulla käymään lauantaina iltaseitsemältä, esitän vastakysymyksen: "Tiedätkö mihin sanoihin työaikalaki päättyy ? No tietysti sanoihin: tätä lakia ei kuitenkaan sovelleta kiinteistönvälittäjiin".

Ja kun illalla palaan kotiin, sanon vaimolle kädestä iltaa ja aloitan keskustelun sanomalla: "Kiva kämppä sulla !"

Onneksi on ymmärtäväinen vaimo. Ollut jo neljäkymmentä vuotta. Taidan olla pitkien suhteiden mies.

Seppo Väli-Klemelä