Hiljainen asuntokauppavuosi ei romahduttanut asuntojen hintoja – kesää kohti odotetaan kaupan vilkastuvan

Tiedotteet 2014

22 tammikuuta 2014

Asuntokauppa hyytyi viime vuonna merkittävästi, kun taloudellinen epävarmuus ja tiukentuneet pankkien lainaehdot jarruttivat ostointoa. Poikkeuksellisen huonosta vuodesta huolimatta vanhojen asuntojen hinnat ovat pysyneet vakaina ja myyntiajat maltillisina. Myymättä jääneiden asuntojen suman odotetaan purkautuvan kevään aikana.

Viime vuonna asuntoja myytiin reilut 13 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna. Siitä huolimatta vanhojen asuntojen hinnat pitivät pintansa. Rivitalojen myyntihinnat pysyttelivät tasaisina pitkin vuotta, ja kerrostalohuoneistojen hinnat jopa nousivat keskimäärin kolme prosenttia, kertoo SKV Kiinteistönvälitys Oy:n toimitusjohtaja Mikko Parikka.

Asuntokaupan hidastumisesta huolimatta, myyntiajat eivät ole venyneet pitkiksi. Kerrostaloissa pysyteltiin edellisen vuoden lukemissa ja rivitaloissa myyntiaika piteni vain kahdeksalla vuorokaudella. Omakotitaloja myytiin yhdeksän vuorokautta edellisvuotta kauemmin.

Viimeiset kolme vuotta asuntokauppaa on tehty hyvin tasaisesti 70 000 kappaletta vuosivauhdilla. Viime vuonna välittäjien tekemä kauppamäärä oli noin 62 000 kappaletta. Kaupan hiljentyminen alkoi maaliskuussa varainsiirtoveron muutoksen astuessa voimaan ja kaupankäynti jatkui maltillisena koko loppuvuoden.

Asunnonostoinnokkuuden laimentumiseen vaikuttivat ensisijaisesti taloudellinen epävarmuus ja useiden yritysten yt-neuvottelut. Myös pankkien tiukentuneet lainanantoehdot hyydyttivät kauppaa.

Finanssialan keskusliiton (FK) suunnittelema lainakatto, jonka mukaan asunnonostajalla tulisi olla omarahoitusosuus 5-10 prosenttia asunnon hinnasta, tulee nyt väärään aikaan.

– Lainakaton on tarkoitus estää asuntomarkkinoiden ylikuumenemista ja asunnonostajien ylivelkaantumista, sitä vaaraa ei tässä markkinassa ole. Ajoitus on erittäin huono eikä tue jo valmiiksi hiljaista asuntomarkkinaa.

Kiinteistönvälittäjiä karsiutuu alalta

Asuntokaupan laskusuhdanne näkyy myös alalla sisäisesti. Välittäjien henkilökohtaisten myyntimäärien pienentyessä osa välittäjistä lopettaa tai vaihtaa alaa.

– Viime vuonna välittäjiä oli keskimäärin noin 4600 henkilöä. Uskon, että tämän vuoden aikana välittäjien määrä tulee laskemaan, arvioi Parikka.

Kiinteistönvälitystoimistot ovat myös alkaneet kiinnittää enemmän huomiota siihen, miten ja millaisia palveluita he myyvät. – Palveluita tuotteistetaan enemmän, jolloin juuri omaan tarpeeseen olevien palveluiden ostaminen tulee kuluttajalle helpommaksi, Parikka kertoo.

Suma purkautuu – kesää kohti odotetaan kaupan vilkastuvan

Vuosi on lähtenyt pirteämmin liikkeelle kuin viime vuonna. Alkuvuosi eletään asuntokaupassa vielä odottavissa tunnelmissa, toteaa Parikka. Keväällä odotetaan asuntokaupan kuitenkin vilkastuvan.

– Kun potentiaalista kauppaa jää paljon tekemättä, suman on jossain vaiheessa purkauduttava. Tämä vaatii kuitenkin positiivisia uutisia yleisestä taloudellisesta tilanteesta ja luottamuksen palautumista niin omaan kuin Suomenkin talouteen.

Lisätietoja:

Mikko Parikka, toimitusjohtaja, puh. 0400 550 797, mikko.parikka@skv.fi