Kodinvaihto – mihin haluat käyttää aikaasi?

SKV Blogi

Elämme postmodernia aikaa, missä omat arvomme ja tavoitteemme luovat meistä uniikin yksilön, joka tekee valintansa ja määrittää ajankäyttönsä painopisteet. Työelämän puolella on jo jonkin aikaa puhuttu priorisoinnista ja fokusoinnista. Mutta teemmekö priorisointia yhtä systemaattisesti oman vapaa-aikamme osalta vai annammeko virran viedä? Jos nykysukupolvet haluavat nauttia vapaa-ajastaan täysimääräisesti koko elämänsä ajan eivätkä vain eläkkeellä, on hyvä miettiä, mihin haluamme vapaa-aikamme käyttää ja mihin sen todellisuudessa käytämme?

Hyvä esimerkki on oman kodin vaihtaminen. Asunnon vaihtamiseen kuuluu runsaasti erilaisia vaiheita, jotka voivat olla paljon työläämpiä, kuin äkkiä saattaisi kuvitella. Otetaan esimerkiksi nämä neljä asunnon myynnin vaihetta; kuinka paljon sinä olisit valmis käyttämään aikaasi niihin?

  1. Uudesta kodista haaveilu ja ideoiden etsintä – tämä on usein kaikista antoisinta asunnonvaihdon aikaa. On ihana haaveilla tulevasta, miettiä mitä kaikkea uusi koti mahdollistaa. Samat lainalaisuudet pätevät tässä kuin lomailussa, usein ihminen on onnellisimmillaan suunnitellessaan ja unelmoidessaan lomasta, ei välttämättä ”suorittaessaan” lomaa.
  2. Oman kodin markkinointi - Esitteiden rakentaminen, näytöt, asiakirjojen hankkiminen ja monet muut välttämättömät askareet kahmaisevat ison osan asunnon myyjän vapaa-ajasta. Esittelytekstin kirjoittaminen ja valokuvaukset vielä menettelevät - ja parhaimmillaan tämä voi olla erittäin antoisaakin (tutustu SKV:n Kodin Tarinaan). Mutta tekstin lakisääteisyyden varmistaminen, asiakirjojen metsästäminen ja näyttöjen pitäminen silloin, kun kukaan ei ilmestykään paikalle, ei useimmilla kuitenkaan nouse top 10 listalle mielipuuhissa.
  3. Sopimusneuvottelut – Repsottavat listat, kamalat kaakelit, rumat ovenkahvat – oi sitä remonttien määrää, josta ostajani puhuu hinnan alennusta pedatessaan. Haluanko käyttää aikani siihen, että kuulen kritisointia omasta rakkaasta kodistani? Nousenko impulsiivisesti takajaloilleni ja ryhdyn puolustamaan remonttivalintojani, ja pahimmillaan kariutan samalla kaupat? Menikö koko neuvotteluihin käyttämäni aika hukkaan ja aikaansai vain pahan mielen? Parhaassakin tapauksessa - huomioinkohan todella kaiken vai soittaako ostaja minulle 4-5 vuoden päästä vaatien kauppojen purkua?  Tähänkö haluan käyttää aikani vai tukeudunko mieluummin välittäjään, joka hoitaa asiat diplomaattisesti ja ammattiotteella eteenpäin?
  4. Sopimuksen solmiminen – Milloin pankilleni sopivat sopimuksen allekirjoitukset ja panttausten siirtämiset? Auts, ehdotettu päivä osuu juuri lomien päälle ja seuraava aika onkin vasta kuukauden päästä. Fyysisten tapaamisten sopiminen tiukkaan kalenteriin tuntuu miltei mahdottomalta ja pelkkä järjestely itsessään syö ison osan päiväämme, puhumattakaan itse tapaamisesta keskellä työpäivää. Onneksi ASREK hanke etenee ja mahdollistaa nopeutetut sopimusjärjestelyt sähköisin allekirjoituksin ja tunnistautumisin.

Monet yllä kuvatut asiat ovat joko turhia aikasyöppöjä tai tärkeitä valintoja siitä, mihin oman aikansa käyttää. Kiinteistönvälityksen ammattilaiset tietävät, kuinka paras lopputulos eli asuntokaupat saadaan vaivattomimmin aikaiseksi. Uudet tavat tehdä asioita entistä automatisoidummin valtaavat tiettyjä osia prosessia niin ostajia, myyjiä kuin välittäjiäkin hyödyttäen.  Osa asioista kuitenkin säilyy ja pistää meidät valinnan eteen – itse ainakin pistän vapaa-aikani uudesta ihanasta kodista haaveiluun.

Anu-Elina Hintsa 
Liiketoimintajohtaja, SKV Kiinteistönvälitys 
anu-elina.hintsa@skv.fi
puh. 0504823807