Kokenut välittäjä vinkkaa: näin löydät haaveidesi kodin

Pinnalla nyt

Uuden kodin etsiminen on kutkuttavaa aikaa. Mielikuvissa siintää unelmien asunto, mutta samalla on pohdittava, miten haaveet ja realismi kohtaavat ja miten löytää kiinnostavimmat kohteet jopa ennen muita.

Asuntoilmoitukset ovat siirtyneet pääasiassa verkkoon. Myynnissä olevia kohteita voi löytää kiinteistönvälitystoimijoiden omilta nettisivuilta tai portaaleista, joissa ammattilaisten lisäksi ilmoituksen voi tehdä myös yksityiset myyjät.

Asuntomarkkinoita on helppo lähteä haravoimaan verkossa hakukriteerien perusteella. Rajaamalla ensin sopivan kaupungin, hintatason ja toivotun neliömäärän pääsee jo lähemmäksi kiinnostavia kohteita. Liian tiukkoja reunaehtoja kannattaa kuitenkin välttää ja katsoa asuntoja laajalla skaalalla avoimin mielin. Samalla oma hintakäsitys kehittyy ja itselle kirkastuu näkemys siitä, mitä milläkin budjetilla on mahdollista saada.

Aktiivinen asunnonetsijä voi asettaa hakuvahdin, joka ilmoittaa sähköpostitse, kun omiin kriteereihin sopiva asunto on ilmestynyt portaaliin tai välitysliikkeen sivuille. Hakuvahti on helppo tapa saada tieto uusista kiinnostavista kohteista reaaliajassa.

SKV:lle voi tehdä myös ostotoimeksiannon, joka valtuuttaa välittäjän etsimään uutta asuntoa, jopa taloyhtiön tarkkuudella. Ostotoimeksiannon tehneiden on mahdollista päästä näkemään kiinnostavia kohteita jo ennen kun ne julkaistaan verkossa suurelle yleisölle.

Aktiivisuus ja rohkeat päätökset kannattavat

Kun löydät kiinnostavan asunnon verkosta, kannattaa tarttua heti puhelimeen ja olla yhteydessä sitä myyvään välittäjään. Monet välittäjät näyttävät asuntoja myös yksityisesti, jolloin asuntoa pääsee katsomaan rauhassa ja juttelemaan yksityiskohdista kahden kesken.

Huippuasunnot menevät usein kaupaksi jo ennen yleisesittelyä eli nopeat syövät hitaat. Joskus saattaa käydä niin, että jo ensimmäinen asunto täyttää kaikki kriteerit, tällöin ostotarjous kannattaa tehdä pikaisesti.

Asunnon etsimisen kolme kulmakiveä

  1. Mitkä seikat täytyy ehdottomasti toteutua uudessa kodissa? Listaa nämä ja pidä tavoitteistasi kiinni.
  2. Selvitä budjettisi etukäteen ja pidä taloudelliset realiteetit mielessä.
  3. Kuluttajansuoja ei yletä kuin välitysliikkeen kautta tehtyyn asuntokauppaan. Muista tämä, jos ostat asunnon suoraan sen omistajalta.

 

Lue myös: Näin laitat kotisi myyntikuntoon - 4 vinkkiä!
Oman paikkakuntasi asiantuntijan löydät täältä.