Megatrendit – ja niiden vaikutus kiinteistönvälitykseen

SKV Blogi

Analysoimme viime vuoden lopulla voimakkaita globaaleja trendejä eli ns. megatrendejä, jotka tulevat vaikuttamaan seuraavien vuosien aikana Suomen kiinteistötoimialaan.

Jaoimme trendit karkeasti kuuteen kategoriaa: globalisaatio ja sen vastavoimat, ilmastonmuutos, demografiamuutokset, kuluttajakäyttäytymisen muutokset, älykäs ympäristö ja kaupungistuminen sekä uusi teknologia ja digitalisaatio. Erityisesti neljä viimeisintä muokkaavat vahvasti myös kiinteistönvälityksen näkymiä.

Ottakaamme erityistarkasteluun yksi alatrendeistä – työvoimatarpeen muutos.  Manuaalinen työ tulee vääjäämättä vähenemään, kun automaatio ja tekoäly ottavat ohjatakseen toistuvuuteen ja dataan perustuvia tehtäviä. Tekoäly ei kuitenkaan ole parhaimmillaan ihmisten välisissä tilanteissa: palveluissa, jossa vaaditaan monipuolista tilanteen käsittelyä (sanat, puheen sävy, fyysinen olemus, eleet, ilmeet) ja ongelmanratkaisua. Tätä voidaan kutsuta toiselta nimeltään luovuudeksi. Siinä me ihmiset olemme vahvoja ja meillä on etumatka.

Jokaisella meistä on kodissa kiinni suurin osa varallisuudestamme. Noin 65 % suomalaisista asuu omistusasunnossa. Loskan ja pimeyden keskellä vietämme myös ison osan päivästämme tuossa oman itsemme näköisessä kodissa. Meille suomalaisille koti on siis sekä turvan että hyvinvoinnin ilmentymä. Kun tulemme kodinvaihdon pisteeseen, meillä on todennäköisesti vahvasti tunteet pelissä, vaikka yrittäisimmekin perustella ratkaisuja järjellä. Tätä ihmisten tunteiden ja mieltymysten lukutaitoa meiltä välittäjiltä juuri odotetaan. Mitä paremmin osaamme analysoida kauppatilannetta yksilöiden näkökulmasta – heidän toiveistaan ja tavoitteistaan sekä tarjota niihin luovia ratkaisuja, sen menestyksekkäämpiä olemme. Välittäjän työ ei ole bulkkibusinestä. Vaikka kiinteistönvälittäjän työ tulee varmasti muuttumaan tulevaisuudessa automaation ja tekoälyn myötä, on meillä  edelleen merkittävä rooli luovina ongelmanratkaisijoina ja ihmistuntijoina asuntojen välityksessä.

Usein puhutaan siitä, että Suomi tulee hiukan perässä trendien osalta. Ei tokikaan aina ja kaikessa. Onhan meillä tälläkin hetkellä esim. Helsingin Yliopiston ja Aalto-yliopiston yhteinen tekoälyn tutkimusyksikkö top 20:n joukossa maailmanlaajuisesti - ei hullumpi suoritus. Meillä on kuitenkin paljon opittavaa muualta maailmasta asuntomarkkinoiden toiminnasta. Näitä oppeja soveltamalla voimme kehittää toimintaamme ja parantaa suomalaisten onnellisuutta asumisvalintoihin liittyen.

Jatkossa tulen bloggaamaan kiinteistönvälitysalan ja asumisen kansainvälisistä trendeistä ja ilmentymistä liittyen maailmanlaajuisiin megatrendeihin. Mietin ja analysoin, mitä me Suomessa voimme asiasta oppia vai onko meillä sittenkin moni asia paremmin kuin aidan toisella puolella.

Jakakaa ajatuksia asiakkaillenne ja yhteistyökumppaneillenne sekä kommentoikaa rohkeasti eriäviäkin näkemyksiä. Tarkoitus on herättää keskustelua ja kehittää kiinteistönvälitystä ja asumista eteenpäin täällä Suomessa!
 

Anu-Elina Hintsa 
Liiketoimintajohtaja, SKV Kiinteistönvälitys 
anu-elina.hintsa@skv.fi
puh. 0504823807