Mikä on varainsiirtovero ja milloin se kuuluu maksaa?

Pinnalla nyt

Kun ostat asunnon tai kiinteistön, maksat varainsiirtoveroa. Miten varainsiirtoveron määrä lasketaan ja miten se maksetaan?

Varainsiirtovero on oma-aloitteinen vero, joka maksetaan asunto-osake- ja kiinteistökaupan yhteydessä. Varainsiirtoveron maksaa pääsääntöisesti ostaja.

Asunto-osakekaupassa varainsiirtoveron määrä on 2 % velattomasta hinnasta, joka koostuu kohteen myyntihinnasta ja asunnon yhtiölainaosuudesta. Kiinteistökaupassa varainsiirtovero on 4 % kiinteistön kauppahinnasta. Jos ostettavan asunto-osakkeen kokonaishinta on taloyhtiölainoineen 200 000 euroa, tulee varainsiirtoveroa maksettavaksi siis 4000 euroa. 

Miten varainsiirtovero maksetaan?

Jos kiinteistönvälittäjä on mukana kaupanteossa, varainsiirtovero maksetaan kaupan yhteydessä, jolloin myös varsinainen varainsiirtoveroilmoitus hoituu välittäjän kautta.

Kuluttajien välisen kaupan kohdalla varainsiirtovero maksetaan kahden kuukauden kuluttua kaupanteosta. Tällöin ostaja maksaa varainsiirtoveron suoraan Verohallinnolle, ja myös varainsiirtoveroilmoitus on tehtävä itse.

Kiinteistökaupassa varainsiirtovero tulee olla maksettuna ennen lainhuutoa. Lainhuuto on tehtävä kuuden kuukauden kuluttua kauppapäivästä ja sen yhteydessä tulee toimittaa kuitti maksetusta varainsiirtoverosta.

Mikäli ostajia on useita, jokainen osapuoli maksaa omistussuhteen mukaisesti oman varainsiirtovero-osuutensa.

Milloin varainsiirtoveroa ei tarvitse maksaa?

Aina varainsiirtoveroa ei tarvitse kuitenkaan maksaa. 18–39-vuotiaan ensiasunnon ostajan ei tarvitse suorittaa varainsiirtoveroa lainkaan. Ehtona on, että ensiasunnon ostaja on Suomessa vakituisesti asuva ja käyttää asuntoa vakituisena asuntonaan ja niin, että omistus on vähintään puolet asunnon hankintahinnasta.

Jos asunnon saa perinnöksi, testamentilla tai lahjaksi, ei varainsiirtoveroa myöskään silloin makseta.

On hyvä muistaa, että vaikka varainsiirtoveroa ei tarvitse maksaa, tulee siitä kuitenkin tehdä varainsiirtoveroilmoitus.

Artikkelia varten on haastateltu SKV Kiinteistövälitys Oy:n myyntijohtaja Kari Helvelahtea.

 

Onko asunnonvaihto sinulle ajankohtaista? Pyydä paikallinen asunnonvaihdon asiantuntija ilmaiselle arviokäynnille!

Lue muita ajankohtaisia vinkkejä asunnon vaihtoon täällä!