Millainen on hyvä kiinteistönvälittäjä?

Pinnalla nyt

Asunto on suomalaisten suurin varallisuuserä. Kun kodin vaihto tulee ajankohtaiseksi, ei ole yhdentekevää, kenelle asuntonsa antaa myytäväksi. Hyvä kiinteistönvälittäjä osaakin pitää huolta myyjän tärkeimmästä omaisuudesta.

Asunnonmyyjät arvostavat kiinteistönvälittäjässä luotettavuutta, rehellisyyttä ja sitä, että välittäjä on hyvin tavoitettavissa. Suuret puheet tai turhat lupaukset eivät sen sijaan vakuuta. Tärkeämpää on, että kiinteistövälittäjä kertoo kiertelemättä kokemukseen perustuvan näkemyksensä ja tuntee myyntitoimeksiannon kannalta oleelliset faktat ja lainsäädännön.

Kun sopivaa kiinteistönvälittäjää valitaan, tuttavilta saatavat suositukset ja välittäjän saama asiakaspalaute ovat merkittävässä roolissa. Myös välityspalkkio nousee tärkeysjärjestyksessä kärkikastiin. Hinnoittelu ei kuitenkaan ole ainoa kriteeri, jolla välittäjä kannattaa valita.

Näin tunnistat hyvän kiinteistönvälittäjän

Pätevä välittäjä tekee sen, mitä sovitaan. Siksi hyvä kiinteistönvälittäjä on ennen kaikkea rehellinen ja luotettava. Ammattitaitoinen välittäjä pitää huolen siitä, että hänellä on kaikki tarvittava tieto myytävästä kohteesta, taloyhtiöstä sekä alueesta ja sen kehityksestä. Myös täsmällisyys kuuluu ammattitaitoisen välittäjän ominaisuuksiin. Kun kaikki tarpeellinen tulee tehdyksi ajoissa, ei asiakkaan tarvitse kysellä perään tai miettiä, missä myynnin kanssa mennään. Hyvä kiinteistönvälittäjä on myös aktiivinen – hän haluaa tehdä kaikkensa kohteen myynnin eteen ja näkee tarvittaessa vaivaa pitkin myyntiprosessia, jotta kaikki sujuisi luvatusti.

Myös kiinteistönvälittäjän on kehitettävä osaamistaan säännöllisesti – markkinat ja rakennustekniikka muuttuvat nimittäin jatkuvasti. Paitsi että ammattitaitoisella välittäjällä on riittävät juridiset, taloudelliset ja rakennustekniset tiedot, on myös markkinointi- ja viestintätaidoista hyötyä myynti- ja asiakastyössä. Nykyisin myös sosiaalinen media on oleellinen osa kiinteistönvälitystä, joten eri kanavien tuntemus on hyödyksi myyntiprosessissa.

Kiinteistönvälittäjän valinnassa myös henkilökemiat merkitsevät

Sopivan kiinteistönvälittäjän valinnassa ei pidä vähätellä myöskään sitä, miten myyjä ja välittäjä tulevat keskenään toimeen. Kun henkilökemiat kohtaavat, työnteko sujuu puolin ja toisin. Hankalan paikan tullen kiinteistönvälittäjä osaa auttaa eteenpäin eikä asiakaskaan arastele ottaa yhteyttä välittäjään jonkin asian askarruttaessa. Kiinteistönvälittäjän on tarkoitus olla myyjälle luotettava tuki myyntiprosessin kaikissa vaiheissa.

Hyvä kiinteistönvälittäjä on aina askeleen edellä – asiakas kun maksaa nimenomaan siitä, että hänen valitsemansa kiinteistönvälittäjä osaa asiansa ja näin turvaa kaupan sekä myyjälle että ostajalle.

Artikkelia varten on haastateltu SKV Kiinteistönvälitys Oy:n myyntipäällikkö Raine Lambergia.

Sinua saattaisvat kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme:

Myyjän vastuu asuntokaupassa

Miten putkiremontti vaikuttaa asunnon hintaan?

Asunnon ostotarjous - mitä kannattaa ottaa huomioon?