Mistä aloittaa asunnon myynti? Välittäjä kertoo

Pinnalla nyt

Asunnon myyntiin liittyy monia vaiheita. Pyysimme välittäjää vastaamaan yleisimpiin asunnon myynnin aloittamiseen liittyviin kysymyksiin!

Mikä on oikea ajankohta asunnon myyntiin?

”Se on ikuisuuskysymys. Asuntomarkkinoiden kannalta hyviä ajankohtia on pitkin vuotta: heti loppiaisen jälkeen kun ihmiset haluavat aloittaa uuden vuoden uudessa kodissa, keväällä kun aurinko alkaa paistaa ja pihat kuoriutuvat lumen alta ja syksyllä kun lapset siirtyvät uuteen kouluun tai tarhaan. Myös loppukesä on hyvää aikaa myymiselle etenkin omakotitaloissa, kun piha on parhaimmillaan. Keskikesälläkään kiinteistökauppa ei hiljene, sillä joillekin kesäloma voi olla ainoa hetki, kun on aikaa asunnon metsästykseen.”

Miten pitkiä myyntiajat ovat, pitääkö varautua viikkoja vai kuukausia kestävään myyntiprojektiin?

”Kiinteistönvälittäjän kanssa kannattaa tutustua oman alueensa markkinatilanteeseen. Yleensä asunnot saadaan myytyä 2–3 kuukaudessa. Nopeimmin kaupat syntyvät suosituilla alueilla, missä myyntiajat voivat olla jopa alle viikon. Joillakin haja-asutusalueilla ne voivat venyä pitkäksikin.”

Jos mielessäni on tietty minimihinta, jonka asunnosta haluan, miten voin varmistaa että saan sen?

”Jos asunnon myyjä haluaa asettaa minimihinnan, jonka alle hän ei ota tarjouksia vastaan, asunto voidaan laittaa tarjouskauppaan. Tällöin määritellään välittäjän kanssa lähtöhinta tarjouksille. Asiasta kannattaa puhua avoimesti välittäjän kanssa, jotta hänkin tietää odotukset. Toinen tapa on perinteinen asuntokauppa, jossa määritetään asunnolle hinta, joka pohjautuu alueella toteutuneisiin kauppahintoihin sekä markkinoilla oleviin vastaavanlaisiin asuntoihin. Yleensä se hintapyyntö, joka parhaiten vastaa näitä, on realistisin. Kannattaa myös muistaa, että yleensä parhaimmat tarjoukset tulevat pian sen jälkeen, kun asunto on laitettu myyntiin.”

Kannattaako ensin hankkia uusi asunto vai myydä vanha?

”On helpompaa ostaa asunto, kun entinen on jo myyty ja etenkin kasvavissa kaupungeissa halutut asunnot menevätkin nopeasti. Myös pankissa kannattaa käydä tarvittavat rahoitusneuvottelut uuden asunnon hankkimisesta. Pankit tarjoavat myös ns. väliaikaisrahoitusta, jos uusi asunto löytyykin ennen kuin vanha on myyty. Jos etsit samalla itsellesi uutta asuntoa, joka on tietystä talosta tai tietyltä alueelta, on järkevää tehdä ostotoimeksianto välittäjän kanssa.”

Miten paljon asuntoa kannattaa remontoida ”myyntikuntoon” ja kuinka paljon asunnon pintaremontit vaikuttavat hintaan?

”Monesti jo tavaroiden vähentäminen ja karsiminen auttaa siinä, että asunnon pinnat ovat riittävästi näkyvissä. Kannattaa myös huolehtia riittävästä valaistuksesta ja pestä ikkunat. Jos asunnossa on tupakoitu tai asunnon siisteyttä on laiminlyöty, kannattaa tehdä tarvittavat pintaremontoinnit. Keittiön ja kylpyhuoneen remontoiminen ovat isoimmat remontoinnin kuluerät. Jos nämä tilat ovat siistejä ja ajanmukaisia, se nostaa asunnon arvoa ja näkyy hinnassa. Tosin pelkästään myyntiä varten remontointiin liittyy se riski, että uusitut pinnat eivät miellytä kaikkia ostajia – jos mahdollista, käytä neutraaleja sävyjä, jotka miellyttävät useimman silmää.”

Miten asunnon myyntiin voi valmistautua? Mitkä asiat tulee selvittää, mitä tietoja ja dokumentteja tarvitaan?

”Ennen kiinteistönvälittäjän arviokäyntiä kannattaa laatia luettelo asunnossa tehdyistä remonteista ajankohtineen. Tiedossa olevat viat tulee kirjata ylös. Jos asuu kerros- tai rivitalossa, tarvitaan myös tiedot taloyhtiöön suunniteltavista remonteista. Asunnon osakekirjat tarvitaan myyntiä varten ja välittäjä tarvitsee lisäksi tiedon, kuinka suuren velan vakuutena asunto on. Sama koskee taloyhtiön lainoja esimerkiksi aiemmista remonteista; mikä asunto-osakkeen osuus on tuosta velasta.”

”Asunnon omistajien tulee olla paikalla toimeksiantosopimusta laadittaessa. Heidän tulee varautua näyttämään henkilötodistuksensa välittäjälle. Myyjä voi myös valtakirjalla valtuuttaa toisen osapuolen allekirjoittamaan toimeksiantosopimuksen puolestaan. Jos asunnon omistajat ovat keskenään naimisissa tai rekisteröidyssä parisuhteessa ja vain toinen omistaa asunnon jota he käyttävät yhteisenä kotinaan, tulee myös puolison allekirjoittaa suostumuksensa yhteisen kodin myyntiin.”

”Itse myyntiä varten tarvitaan isännöitsijätodistus, energiatodistus, tasekirja, pohjapiirros sekä yhtiöjärjestys asunto-osakehuoneistosta. Kiinteistöstä tarvitaan lainhuutotodistus, kiinteistörekisteriote sekä rasitustodistus. Näiden asiakirjojen hankkimisesta vastaa välittäjä. Kiinteistöissä olisi hyvä tietää lisäksi kiinteistötunnus.”

Mitä kiinteistönvälittäjältä kannattaa kysyä?

”Välittäjän asiantuntemusta kannattaa ehdottomasti hyödyntää: kannattaa kysyä, miten hyvin hän tuntee alueen ja samantyyppiset markkinoilla olevat tai myydyt asunnot – mikä niiden hinta ja myyntiaika on ollut. Samoin kannattaa kysyä ja ilmoittaa omat toiveensa asunnon markkinoinnin suhteen.”

Jos myyn esimeikiksi perintönä saatua vanhaa kiinteistöä, jonka kunnosta en ole varma, miten selvitän tarvittavat asiat?

”Järkevintä on teettää kuntotarkastus. Sen myötä laadittavasta raportista selviävät asunnon kriittiset kohdat, jotka on syytä tutkia tarkemmin ennen myyntiin laittamista. Samoin alueen kaavoituksen sekä asunnon käyttötarkoituksen selvittäminen ovat tärkeitä seikkoja. Myös tontin tarkat rajat on syytä käydä lävitse.”

 

Myymässä asuntoa? Ota yhteyttä alueesi asiantuntijaan.

Muita vinkkejämme asunnonvaihtoon voit lukea täällä!