Mitä vaiheita asunnon ostamiseen kuuluu?

Pinnalla nyt

Oletko ostamassa asuntoa? Lue, miten asunnon ostaminen etenee ja mitä prosessissa on hyvä huomioida. 

Asunnon etsiminen kannattaa aloittaa listaamalla itselleen tärkeimmät asumisen kriteerit. Erityisesti toiveet asumismuodosta, sijainnista, kulkuyhteyksistä, pinta-alasta ja pohjaratkaisusta on hyvä listata valmiiksi. Kriteerien laittaminen tärkeysjärjestykseen helpottaa oikean kodin löytymistä. Mieti, missä et halua joustaa ja mitkä asiat taas ovat sellaisia, joissa voit tarvittaessa tehdä kompromisseja.

Tämän jälkeen on hyvä ottaa selvää erilaisista rahoitusratkaisuista. Jos olet aikeissa ottaa asuntolainaa, kannattaa vertailla pankkeja ja hakea lainatarjoukset valmiiksi. Lainaneuvottelujen myötä saat hintahaarukan, jolla kotia etsitään. Lopullisen lainapäätöksen pankit yleensä antavat vasta tutustuttuaan ostettavaan asuntoon.

Välittäjän vastuulla on sekä ostajan että myyjän etu. Välittäjän toimintaa ohjaavat kiinteistönvälityslaki ja kiinteistönvälitysalan ammattisäännöstö eli Hyvä välitystapa. Välittäjän tulee toimittaa ostajalle ennen ostopäätöstä kaikki keskeiset tiedot kaupan kohteesta ja sen kunnosta. Nämä asiat tulee lisäksi käydä selkeästi läpi ostajan kanssa.

Välittäjän tehtävä asuntokaupassa on saattaa ostaja ja myyjä samaan kauppapöytään niin, että ostaja tietää mitä on ostamassa ja myyjä mitä on myymässä.

Hyödynnä ostajan työkaluja ja käy esittelyissä

Asunnon etsijän kannattaa ottaa avuksi asunnon ostajan työkalut.

Nykyään asunnonhakuportaalit kuten Oikotie ja Etuovi sekä välitysliikkeiden omat verkkosivut ovat käteviä hakukanavia, joiden avulla myynti-ilmoituksia voi suodattaa. Myös hakuvahteja kannattaa hyödyntää: kun asetat itsellesi tärkeimmät kriteerit vahtiin, et huku asuntoilmoituksiin. 

Kiinnostaviin asuntoihin kannattaa pyytää yksityisnäyttö, jotta sinulla on varmasti aikaa tutustua asuntoon. Kannattaa myös käydä yleisesittelyissä: mitä enemmän asuntoja näet, sen tarkemmin määrittyvät omat kriteerit. Kerro rohkeasti välittäjälle omista toiveistasi: kaikki asunnothan eivät ole julkisessa myynnissä, vaan ehkä vasta tulossa myyntiin tai myyjän toiveesta niin sanotussa hiljaisessa myynnissä.

Mikäli olet hakemassa asuntoa tietyltä alueelta tai näyttää, ettei toiveidesi mukaista asuntoa ole myynnissä, voit tehdä myös ostotoimeksiannon. Tuolloin välittäjä hoitaa kriteereitä vastaavan asunnon etsimisen puolestasi.

Kannattaako vanha asunto myydä ennen uuden ostoa?

Jos et ole ensiasunnon ostaja, joudut useimmiten tekemään päätöksen vanhan kodin myynnistä.

Yleensä vanha asunto kannattaa myydä ennen uuden ostoa, ellei aio jättää sitä sijoitusasunnoksi. Toki ostaja voi tehdä ehdollisen ostotarjouksen oman asunnon myyntiehdolla. Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että jos asunnosta on muitakin kiinnostuneita, saattaa asunto mennä sellaiselle, jolla ehtoa ei ole.  

Tutustu asunnon lisäksi myös taloyhtiöön

Asunto-osaketta ostettaessa on tärkeää tutustua tarkasti myös taloyhtiöön. Ostajan on hyvä tutustua isännöitsijäntodistukseen, viimeisimpään toimintakertomukseen ja yhtiön kunnossapitotarvesuunnitelmaan tulevalle viidelle vuodelle. Putki- tai julkisivuremontin ei tarvitse olla ostajalle kuitenkaan ehdoton ei, mikäli se on asunnon hintapyynnössä huomioitu. Taloyhtiön lisäksi ota selvää myös itse asuntoon tehdyistä remonteista, mahdollisista vahingoista ja muusta myyjältä saadusta informaatiosta. Lue lisää vinkkejä taloyhtiön asiakirjoihin tutustumiseen täällä>>

Kiinteistöä, kuten omakotitaloa ostettaessa tärkeitä asioita ovat rakennuksen kunto ja tulevat remonttitarpeet. Joskus kuntotarkastus tehdään jo ennen myynnin aloittamista, kuitenkin viimeistään ennen ostotarjousta. Tutustu kuntotarkastusraporttiin huolellisesti ja kysy epäselväksi jääneet asiat välittäjältäsi. Kiinteistöä ostettaessa myös rakennuslupien ajantasaisuus ja kaavamääräykset kannattaa kysyä välittäjältä, sillä ne kuuluu kiinteistöä myytäessä selvittää. Lämmityskulut ja muut hoitokulut mainitaan yleensä myyntiesitteissä.

Ostotarjouksella kohti kauppaa

Kun sopiva kohde on löytynyt, voidaan siirtyä ostotarjouksen tekoon. SKV:llä ostotarjoukset tehdään aina kirjallisina ostotarjouslomakkeilla. Tällä varmistetaan, että ostaja on saanut kaiken tarvittavan tiedon ennen ostopäätöksen tekoa. Tarjouksen ehdot käydään välittäjän kanssa läpi kohta kohdalta ja toimitetaan allekirjoitettuna myyjälle. 

Tyypillisiä ostotarjouksen ehtoja ovat esimerkiksi lainaehto, oman asunnon myyntiehto ja mahdollisesti kosteus- tai kuntokartoitusehto. Jos teet myyntiehdollisen tarjouksen, myyjä voi hyväksyä sen, mutta hänellä on oikeus ottaa vastaan myös muita tarjouksia. Myyntiehdollisia tarjouksia myyjällä voi olla hyväksyttynä kuitenkin vain yksi kerrallaan.

Myyjä voi hyväksyä tarjouksen sellaisenaan, tehdä vastatarjouksen tai hylätä tarjouksen. Asunto-osakkeen ostotarjous on sitova, kun ostaja on sen allekirjoittanut ja myyjä hyväksynyt. Jos tarjous on ehdollinen, syntyy sitovuus vasta, kun ehdot ovat täyttyneet. On huomioitavaa, että tarjous sitoo molempia osapuolia. Sopimussakko tarjouksen purkamisesta on enintään 4 % kauppahinnasta.

Tarjous hyväksyttiin, mitä nyt?

Mikäli hyväksytty tarjous on ehdollinen, kaupantekoon päästään kun ehdot ovat täyttyneet. Kauppa tehdään yleensä ostajan pankissa ja useimmiten välittäjä varaa pankista osapuolille sopivan kauppa-ajan. Kauppakirjaluonnokset toimitetaan hyvissä ajoin etukäteen osapuolien tutustuttavaksi, jolloin itse kaupantekotilanne sujuu nopeasti.

Välittäjä huolehtii myös varainsiirtoveroilmoitukset ja maksulomakkeet kaupantekoon sekä ilmoitukset taloyhtiölle heti kaupan jälkeen. Kiinteistökaupoissa hoidetaan panttikirjojen siirtositoumukset pankkien välillä ja tilataan kaupanvahvistaja.

Kun kyseessä on välittäjäkauppa, jää ostajan vastuulle siis lähinnä valmiiseen kauppapöytään saapuminen. Kaupanteon jälkeen välittäjä hoitaa ilmoitukset osakekaupasta taloyhtiölle ja kiinteistökaupan lainhuudot hoitaa yleensä pankki.

Kysyttävää asunnon ostamisesta? Ota yhteyttä, me autamme!