Miten digitaalinen asuntokauppa toimii?

Pinnalla nyt

Asuntokaupat kotisohvalta käsin? Nykyisin sekin onnistuu. Lue, miten digitaalinen asuntokauppa toimii ja tutustu muihin asuntokauppaa helpottaviin etäratkaisuihin.

Mitä digitaalinen asuntokauppa tarkoittaa?

Digitaalisessa asuntokaupassa kaupanteko tapahtuu sähköisellä DIAS-alustalla. Sähköiseen tunnistautumiseen perustuvassa palvelussa myyjä ja ostaja valtuuttavat oman pankkinsa hoitamaan tarvittavan maksuliikenteen, ilmoitukset ja muun muassa osakekirjan siirtomerkinnät.

Miten digitaalinen asuntokauppa tapahtuu käytännössä?

Digitaalinen asuntokauppaa vaatii, että kaupan molemmilla osapuolilla on pankki, joka on mukana DIAS-järjestelmässä. Tällä hetkellä DIASin piirissä on kahdeksan suomalaista pankkia.

Sähköinen kaupanteko voi käynnistyä, kun kauppahinnasta on päästy sopimukseen ja laina-asiat on sovittu pankin kanssa. Tämän jälkeen välittäjä toimittaa välitysjärjestelmän kautta osapuolilla etukäteen hyväksytyt asiakirjat pankin käsiteltäväksi. Lopuksi kaupan osapuolet kirjautuvat pankkitunnuksillaan DIAS-järjestelmään, tarkistavat ja hyväksyvät kauppakirjan sekä allekirjoittavat pankilleen valtuutuksen rahaliikenteen hoitamiseen ja osakekirjan siirtoon.

Mitä hyötyä digitaalisesta asuntokaupasta on?

Digitaalinen asuntokauppa on kaikille osapuolille vaivaton ratkaisu. Se säästää sekä myyjän että ostajan aikaa, kun kaupanteon voi hoitaa milloin ja mistä vaan. Asuntokauppa onnistuu siis ajasta ja paikasta riippumatta.

Voiko kaikki asuntokaupat tehdä digitaalisesti?

Jotta asuntokaupan voi tehdä digitaalisesti, on tällä hetkellä vielä muutamia reunaehtoja.

1. Kaupan molempien osapuolten tulee olla luonnollisia henkilöitä. Yritykset tai esimerkiksi kuolinpesät eivät voi vielä tehdä asuntokauppaa digitaalisesti.
2. Osakekirjan on oltava paperinen.
3. Kaupan tulee perustua pankin myöntämään lainaan.
4. Kauppahinta on maksettava kerralla. Esimerkiksi pidemmästä vapautumisajasta johtuva maksuehtoinen kauppa ei sovellu digitaalisesti tehtäväksi.

Onko digitaalinen asuntokauppa turvallista?

Digitaalinen asuntokauppa on turvallista kaikille osapuolille. Palvelu perustuu pankkitunnusten käyttöön, ja Suomessa sähköisen tunnistautumisen palvelut ovat tietoturvallisia. Kaupan osapuolet pääsevat DIAS-järjestelmässsä ainoastaan heitä koskevaan tietoon käsiksi. Lisäksi kaikista palvelussa tehdyistä toimenpiteistä jää digitaalinen jälki.

Minkälaisia muita digitaalisia työkaluja on käytettävissä?

Asuntokauppa on muuttunut jo monelta osin digitaaliseksi: sähköiset sopimuspohjat ja verkon kautta toteutettavat ostotarjoukset ovat tästä hyvä esimerkki.

Asuntoja voidaan esitellä etänä kuvien, videoiden ja 3D-mallinnusten avulla. Myös muita kanavia voi hyödyntää etäesittelyissä aina videopuheluista sosiaalisen median video-ominaisuuksiin. Vaikka asunnon ostopäätöstä ei etäesittelyn perusteella tekisikään, antaa se kuitenkin lähtökohdat ostajalle arvioida, kannattaako asuntoon tutustua tarkemmin paikan päällä.

Myös asuntojen arvioita on mahdollista tehdä virtuaalisesti. Etänä tehtävä arviointi edellyttää, että välittäjä on hyvin perillä alueesta, taloyhtiöstä ja myyntihistoriasta sekä asunnon kunnosta, näkymistä ja muista ostopäätökseen vaikuttavista seikoista. On kuitenkin huomioitava, että hyvän välitystavan mukaisesti välittäjän tulee käydä asunnossa myös fyysisesti. Se on kuitenkin mahdollista toteuttaa niin, ettei asunnon omistaja ole itse paikalla.

 

Haluatko kuulla lisää joustavista asuntokaupan ratkaisuista? Ota yhteyttä paikallisiin asiantuntijoihimme!