Miten putkiremontti vaikuttaa asunnon hintaan?

Pinnalla nyt

Putkiremontti on usein kirosana niin asukkaalle, asunnon myyjälle kuin sen ostajallekin. Paitsi että putkiremontti on taloudellisesti suuri investointi, hankaloittaa se myös asumista. Asunnon arvoa putkiremontti kuitenkin nostaa, joten remonttia ei kannata turhaan pelätä.

Putkiremontissa talon käyttövesi- tai viemäriputket kunnostetaan tai uusitaan. Toisinaan putkiremonttiin yhdistetään myös asuntojen märkätilojen uusiminen, jolloin remontti on putkiston kunnostusta mittavampi projekti. Remontti vie paitsi rahaa, vaatii se tietysti myös aikaa ja vaivaa. Putkiremontoitavaa kohdetta myytäessä tai ostaessa kannattaakin olla tarkkana.

Mitä myyjän kannattaa huomioida?

Putkiremontti aiheuttaa mittavia kustannuksia ja erilaisia asumisjärjestelyjä. Siksi asunto on helpompi myydä vasta, kun putkiremontti on jo tehty. Kuten mikä tahansa muukin suurempi peruskorjaus, myös putkiremontti nostaa asunnon arvoa. On kuitenkin huomioitava, että täysimääräisesti remontin kustannuksia ei voi siirtää asunnon myyntihintaan.

Suunnitteilla oleva tai kilpailutukseen edennyt putkiremontti ei silti ole este myynnille. Ostajaa kun saattaa kiinnostaa nimenomaan sellainen kohde, jota voi putkiremontin yhteydessä uusia laajemminkin. Tuleva remontti kustannuksineen on kuitenkin otettava huomioon kohteen hinnoittelussa.

Mitä ostajan kannattaa huomioida?

Kun on kiinnostunut putkiremontoitavasta kohteesta, kannattaa remontin yksityiskohdat selvittää: milloin putkiremontti toteutetaan, miten se vaikuttaa asumiseen ja kuinka kauan remontti kestää. Erityisesti tulevat kustannukset on hyvä selvittää mahdollisimman tarkasti, jotta niihin osaa varautua ennakkoon.

Jos putkiremontti on kuitenkin vasta taloyhtiön kunnossapitosuunnitelman osana eikä siitä ole tehty virallista päätöstä, ei tarkkoja yksityiskohtia tai hintoja ole saatavilla. Tällöin on oleellista selvittää, minkälainen putkiremontti on kyseessä. Laajempi linjasaneeraus märkätilojen uusimisineen on kustannuksiltaan huomattavasti mittavampi kuin pelkän käyttövesiputkiston kunnostaminen, joka ei välttämättä vaikuta asumiseenkaan sen suuremmin.

Putkiremonttikohdetta ostettaessa on hyvä pitää mielessä, että tulevan peruskorjauksen on syytä näkyä asunnon hinnassa. Ammattitaitoinen välittäjä ottaa putkiremontin huomioon hinnoittelussa, mutta myös ostaja voi huomioida sen tarjousta antaessaan. Lisäksi on hyvä tiedostaa, ettei putkiremontin kokonaiskustannuksia voi suoraan siirtää asunnon hintaan, vaikka peruskorjaus nostaakin sekä asunnon että koko taloyhtiön arvoa.

Ostajan näkökulmastakaan putkiremonttikohdetta on turha pelätä. Jos putkiremonttia ei ole vastikään tehty tai jos ei ole hankkimassa juuri valmistunutta uudiskohdetta, remontti on joka tapauksessa edessä jossakin talon elinkaaren vaiheessa.

 

Artikkelia varten on haastateltu SKV Kiinteistönvälitys Oy:n myyntipäällikkö Jukka Hillneriä.