Moni suomalainen pysyttelee mieluiten tutulla asuinalueella

Pinnalla nyt

Asuinalueen vaikutus asumistyytyväisyyteen on tutkitusti suuri. Omiin tarpeisiin sopiva alue tarjoaa hyvät edellytykset viihtymiseen kotona ja sen ympäristössä. Silti moni pysyttelee samassa turvallisessa kaupunginosassa, tietämättä tai ottamatta selvää paremmasta. Kysyimme SKV Kiinteistönvälityksen välittäjiltä, miksi ja kuinka usein ihmiset muuttavat tutun asuinalueen ulkopuolelle.

Välittäjiemme mukaan moni suomalainen etsii mieluiten uutta asuntoa tutulta ja turvalliselta asuinalueelta. Lähes 80 % välittäjistä kertoi, että asiakkaat ovat yleensä kiinnostuneita kuulemaan myös muista alueista, vaikka usea päätyykin muuttamaan saman tutun alueen sisällä.  

Asuinalueen valintaan liittyy monta eri tekijää. Monille perheellisille isoin syy tutulla asuinalueella pysymiseen on lasten päiväkotien ja koulujen läheisyys. Lapsiperheet etsivätkin usein isompaa asuntoa samalta alueelta. Uudelle asuinalueelle muutetaan tyypillisesti silloin, kun lapset ovat jo lähteneet pois kotoa: vanhemmat haluavat muuttaa pienempään asuntoon lähemmäs keskustan palveluita. Myös työpaikan sijainti suhteessa kotiin on tärkeä valintakriteeri uutta asuinaluetta valittaessa. Päätös vieraalle asuinalueelle muuttamisesta on helpompi tehdä silloin, jos uudella alueella asuu ystäviä tai sukulaisia, joilta on lisäksi ehkä kuultu positiivisia suositteluita alueesta.

Välittäjien kokemuksen mukaan myös asuinalueen status vaikuttaa alueen valintaan yllättävän paljon, eikä hyvämaineiselta alueelta haluta tai uskalleta muuttaa muualle. Joskus riskin ottaminen kuitenkin kannattaa: toinen asuinalue tai kaupunginosa voi tarjota enemmän vaihtoehtoja ja täyttää toiveet odotettua paremmin.

”Aina omalta alueelta ei löydy täydellistä kotia, jolloin ollaan valmiita tekemään kompromisseja asuinalueen suhteen. Lopputulos saattaakin yllättää positiivisesti”, kertoo eräs välittäjä. 

Testaa, mikä asuinalue sopii sinulle parhaiten!

Vieraampia asuinalueita ei välttämättä osata asunnonoston yhteydessä edes harkita, jos niistä ei tiedetä tarpeeksi.

”Usein asukkaat ovat jo niin tottuneita oman alueen tarjoamiin palveluihin, että heidän silmänsä ovat sokeutuneet oman asuinalueen puutteille”, kertoo eräs SKV:n välittäjä.

Ammattitaitoinen ja tarkkasilmäinen kiinteistövälittäjä osaakin havaita myös ne tarpeet, joista asunnon ostaja ei itse välttämättä ole vielä edes tietoinen.

SKV Kiinteistönvälityksen Asuinaluetestillä voit helposti selvittää, kuinka hyvin nykyinen asuinalueesi sinulle soveltuu sekä mitkä alueet vastaavat parhaiten toiveitasi. Asuinaluetesti voi haastaa sinut harkitsemaan muuttoa myös vieraammalle alueelle!

Tee Asuinaluetesti täällä >>

Ota yhteyttä paikkakuntasi SKV Kiinteistönvälityksen ammattilaisiin täällä >>