Nämä asiat vaikuttavat asuntosi hintaan

Pinnalla nyt

Asunnon hinnan määrittelyyn vaikuttaa moni seikka. Asunnonvaihdon ammattilaisena kiinteistönvälittäjä pystyy arvioimaan asunnolle oikean hinnan vuosien kokemuksella.

Asunnon tai kiinteistön hintaa määrittää neliömäärän lisäksi sijainti paitsi Suomen kartalla, myös asuinkunnassa tai kaupunginosassa – sijainti onkin suurin yksittäinen tekijä asunnon myyntihinnassa. Kiinteistövälittäjillä on hallussaan tarkat tiedot eri asuinalueilla toteutuneista kaupoista sekä paljon kokemusta asuntojen arvosta, jolloin hinnan määrittely yksittäiselle asunnolle käy rutiinilla. 

Kerrostaloasunnossa hintaan vaikuttaa myös se, missä kerroksessa asunto on ja millainen maisema ikkunoista ja parvekkeelta avautuu. Hintaa nostaa esimerkiksi näkymä merelle tai kaunis kaupunkimaisema.

Taloyhtiön remonteilla on väliä

Sijainnin lisäksi asunnon hintaa määrittelee sekä asunnon että taloyhtiön kunto. Ostajat haluavat tietää tarkasti, onko talo peruskorjattu ja onko lähitulevaisuudessa tarvetta putki- tai julkisivuremontille. Suuret remontit tulee kirjata taloyhtiön seuraavan viiden vuoden kunnossapitosuunnitelmaan ja tieto niistä saattaa laskea yhtiön huoneistojen myyntihintoja. Myös rakennuksen ikä näkyy hinnassa: esimerkiksi vanhat jugendtalot ovat kaupunkialueiden haluttuja helmiä, kuten myös uudiskohteet.

Kodin pintamateriaalit ja kodinkoneet eivät vaikuta hintaan ratkaisevasti, ellei asunnossa ole selkeästi akuuttia remontin tarvetta, suuria vaurioita tai täysin vanhentunutta elektroniikkaa. Jos asunnosta löytyy esimerkiksi huippulaadukas valaistusjärjestelmä tai moderni keittiövarustus, voi myyntihinta kivuta hieman korkeammaksi, mutta varustelua voimakkaammin hintaa määrittelee sijainti ja kunto.

Nostaako omakotitalon tontin koko asunnon arvoa?

Omakotitalon tontin koko voi vaikuttaa hintaan laskevasti, mikäli tontti on hyvin pieni. Suuri tontti ei takaa lisäarvoa pienissä kaupungeissa tai maaseudulla, mutta suurimmilla paikkakunnilla tontin koolla on myyntihinnan kannalta selkeästi merkitystä.

Asuinalueen imago ja historia vaikuttavat myös asunnon hintaan. Arvostetut asuinalueet, kuten Turun Hirvensalo tai Papinsaari, Tampereen Tammela, Espoon Westend tai Helsingin Eira pitävät pintansa arvoalueina, joiden hintataso on korkeampi kaupunkien muihin osiin verrattuna.

Kiinteistönvälittäjällä on erinomainen tuntemus alueensa yleisestä hintatasosta sekä toteutuneista kauppahinnoista. Markkinaa vastaavan hinnan määrittelemiseksi kannattaakin pyytää välittäjä ilmaiselle arviokäynnille

 

Lue myös:

Millainen on hyvä kiinteistönvälittäjä?

Mitä vaiheita asunnon ostamiseen kuuluu?

Miten putkiremontti vaikuttaa asunnon hintaan?

 

Harkitsetko asunnon ostoa? Ota yhteyttä alueesi asiantuntijaan TÄÄLLÄ.

Muita SKV:n vinkkejä asunnonvaihtoon löydät TÄÄLTÄ.